Uit de archieven: De meest spraakmakende BOOS-'catfishes'
- Artikel
- 28 apr 2023
- 4 minuten leestijd
Door de jaren heen krijgen wij bij BOOS te maken met problematische mensen in alle soorten en maten. Zo komen wij regelmatig in aanraking met oplichters, malafide huisbazen, kwakzalvers, influencers zonder moreel kompas en andere moeilijke mensen. Maar soms is het lastig vast te stellen wie we nou precies voor ons hebben, bijvoorbeeld omdat mensen zich als iemand anders voordoen. De ene weet dit beter te verbergen dan de andere (we kijken naar jou, Max). Het zorgt in ieder geval altijd voor bizarre situaties, en soms hele grappige momenten. We blikken even terug op onze favoriete ‘catfishes’.
René Cooiman
René Cooiman kunnen jullie nog kennen als de trotse oprichter van Curveshaper: een online webshop die ‘handgemaakte’ shapewear verkocht, opgezet door ‘curvy vrouw’ Rachelle die graag andere vrouwen wilde helpen. Althans, dat is wat de oprichter je graag wilde doen geloven. In werkelijkheid bleek curvy vrouw Rachelle eigenlijk dropshipper en cursusaanbieder René ‘De Leeuw’ Cooiman. Slechter sliep hij hier niet van, wel sneller. René leek niet te begrijpen dat zijn marketingstrategie tegen de regels van de Reclame Code Commissie inging. In onze aflevering beloofde hij toen wel op zoek te gaan naar een échte ambassadeur. Curveshaper lijkt vandaag de dag niet meer te bestaan.
René ‘straf-jezelf-met-20-pushups-als-je-een-fout-maakt’ Cooiman, nadat wij hem ermee confronteerde dat zijn marketing-strategie ‘liegen’ was.
Max
Max verkocht een Discord-server aan onze gedupeerde, Sander. Na betaling blokkeerde Max Sander overal, en toen wij langskwamen om hem te confronteren stuurde Max een kinderknokploeg op ons af. Het identiteitsbewijs dat Max met Sander deelde ter verificatie, bleek van Google Images te komen. Vervolgens gebruikte Max weer de foto van Sanders ID-kaart om andere mensen op te lichten. Max heeft dus niet enkel iemand opgelicht voor €250,-, maar pleegde gewoon hartstikke identiteitsfraude. Ai ai ai…
Dieven van Dutch Giant
Bij de webshop van Olivier, beter bekend als ‘Dutch Giant’, werden bestellingen geplaatst met gestolen gegevens. De pakjes werden verstuurd naar een afleverpunt, waar ze werden opgehaald (lees: gestolen) door mensen die deden alsof de pakjes voor hen waren en zich hiervoor blijkbaar niet hoefden te legitimeren. De rekening kwam vervolgens op de mat bij de mensen wier gegevens hiervoor misbruikt waren, maar onze grote vriendelijke reus moest hier uiteindelijk zelf voor opdraaien. In onze zoektocht naar de mensen die deze pakketjes ophaalden, werd ook nog tegen ons gelogen over wie er achter deze scam zat. Uiteindelijk bleek het te gaan om een criminele groep die jongeren inhuurde om deze pakketjes te stelen.
Emir Arazov
Toen wij langsgingen bij MijnVerklaring en MijnUrgentie (bedrijven die mensen goed geld laten betalen voor het aanvragen van urgentieverklaringen, wat je zelf gewoon gratis kan doen) ontmoetten wij daar Emir Arazov. Op het eerste gezicht een beschaafde man, buiten het feit dat hij voor een weinig beschaafd bedrijf werkte. Wat later bleek, was dat wij hier eigenlijk te maken hadden met Tolunay Aras: een veroordeeld fraudeur die, onder andere, zijn eigen restaurant in de fik had gestoken voor het verzekeringsgeld. Aan ons vertelde hij dat hij na zijn fouten van vroeger graag opnieuw wilde beginnen, en meende zijn heil gevonden te hebben bij bedrijven die hun klanten misleiden.
Emir die ons in full tekenfilm slechterik-stijl te woord stond over waarom zijn verleden als fraudeur niet relevant zou zijn voor onze zaak
Ruben van Cosmagiq
De cosmetica-webshop Cosmagiq zou zijn opgezet door een hechte groep vriendinnen met een passie voor ‘uiterlijk’. Van deze ‘vriendinnengroep’ stond dan ook een ontzettend leuke groepsfoto op de website: een foto die afkomstig bleek te zijn van de website van Apotheek ‘t Hoge Zand (zo ontdekten wij na een klassieke MTV Catfish ‘reverse image search’). In werkelijkheid werd deze webshop gerund door Ruben, die al eerder te zien was in afleveringen van Radar en Kassa. Ruben las het René Cooiman-handboek: deed zich voor als een vrouw (of zelfs vrouwen) die hij niet was, leverde bestellingen niet of maar half, maar plaatste dan weer wel héle vette filmpjes op sociale media.
Voel jij je benadeeld door iemand die zich voordoet als iemand anders? Of doen ze zich wel voor als zichzelf, maar voel je je alsnog benadeeld? Weet ons te vinden: boos@bnnvara.nl
Meer artikelen over alles wat echt of nep is, vind je op de themapagina www.npo3.nl/3real.