UPDATE: Bert’s Animal Verhuur houdt en verhuurt nog steeds dieren
- Artikel
- 11 jun 2022
- 5 minuten leestijd
Tijd voor een update! Want hoe staat het er nu eigenlijk voor met bepaalde BOOS-zaken? Wij stellen jou op de hoogte van Bert’s Animal Verhuur.
Op 2 maart 2022 komt onze aflevering over Bert’s Animal Verhuur online. Eigenaar Bert verhuurt en fokt dieren. Flamingo’s, konijntjes, honden, ezels, rendieren, varkens: Bert heeft ze allemaal. Klinkt gezellig, maar er gaat van alles mis. Zo houdt Bert meer honden dan toegestaan, zorgt het bedrijf voor stank- en geluidsoverlast, leven de dieren in te kleine hokken, verhuurt hij dieren die helemaal niet verhuurd mogen worden en ontvangt bakken aan coronasteun die hij op een onjuiste manier gebruikt. Dit geld is namelijk bedoeld voor de uitkering van salarissen, maar Bert heeft er zijn stallen van verbouwd.
Bert krijgt wel dwangsommen opgelegd en is bekend bij verschillende instanties, maar zijn bedrijf bestaat nog steeds en gaat door met onder andere de illegale verhuur. Dit weten wij omdat wij na de aflevering een testje hebben gedaan: we belden Bert, deden ons voor als potentiële klant, en we konden zo een dier bij hem huren.
Na onze aflevering roepen wij kijkers op om een klacht in te dienen bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit), zij gaan over dierenwelzijn, en een brief te sturen naar de gemeente West Maas en Waal, die gaan over het bestemmingsplan en vergunningen.
Open vragen
BOOS heeft meermaals contact opgenomen met de NVWA, maar deze partij gaat niet op specifieke zaken in. Begrijpelijk, maar hierdoor hebben we nog altijd een aantal vragen waar we geen antwoord op kunnen krijgen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Bert’s Animal Verhuur nog bestaat? Hoe vaak wordt er gehandhaafd? Hoeveel meldingen komen er binnen over over dit bedrijf?
BOOS zocht ook contact met het Openbaar Ministerie en de politie. Het OM laat weten dat er op dit moment geen onderzoek loopt naar Bert’s Animal Verhuur. Zij verwijzen ons door naar de NVWA en de politie. De politie heeft aan BOOS laten weten niet in te kunnen gaan op concrete vragen vanwege privacy.
Kamervragen
Naast deze onbeantwoorde vragen worden er na onze aflevering Kamervragen gesteld over alle onjuiste praktijken bij het bedrijf. Twee leden van de Partij voor de Dieren richten hun vragen tot de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die vragen gaan onder andere over de coronasteun, het illegaal verkopen van honden, en het mogelijk tekortschieten van handhaving.
Naar aanleiding van de Kamervragen komt minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met antwoorden. Hij schrijft dat de NVWA sinds 2017 39 meldingen heeft gekregen over Bert’s bedrijf. Ook bij de politie zijn meerdere meldingen binnengekomen. In acht gevallen heeft de NVWA opgetreden. Wat dat optreden dan precies inhoudt, vermeldt de minister niet. Wel zegt hij dat al die gevallen te maken hebben met overtredingen op het gebied van dierenwelzijn.
Na vier jaar aan overtreding op overtreding besluit de NVWA in 2021 Bert’s Animal Verhuur onder verscherpt toezicht te stellen. Extra veel controles, dus. De minister schrijft wel: ‘Als ultimum remedium kunnen dieren elders worden ondergebracht om daar passende verzorging te krijgen.’
Coronasteun
De minister gaat in zijn brief ook in op de verkeerd gebruikte coronasteun. Officieel heet dit de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De hoeveelheid NOW wordt volgens Staghouwer pas aangepast als blijkt dat de loonsom (het totaal van alle lonen en en premies van werknemers bij elkaar) gedaald is. Het kan dan zo zijn dat een deel van het gekregen geld terugbetaald moet worden. Maar hij gaat hierbij eigenlijk niet in op de specifieke casus van Bert’s Animal Verhuur. Hij legt vooral algemeen uit wat de eisen zijn om NOW-steun te ontvangen en hoe dit wordt bepaald.
Bedrijf sluiten
Maar wanneer is het dan genoeg? Een advocaat dierenrecht vertelt ons dat dit moeilijk te bepalen is. De wetgeving omtrent dierenwelzijn is namelijk nogal vaag en breed te interpreteren. En een woordvoerder van de NVWA stelt dat zij nooit als doel hebben een bedrijf te sluiten, en zich altijd richten op verbeteren.
Maar dat het bij Bert nog steeds niet helemaal pluis is, blijkt wel uit deze Facebookpost uit april:
Tekort geschoten
Ook al is het al jaren bekend dat het welzijn van Berts dieren in het geding is, vindt de minister niet dat er is tekortgeschoten in de handhaving. Opvallend, als we kijken hoe een bedrijf dat zich sinds de jaren negentig structureel niet aan regels houdt volgende week gewoon weer een met een dierenshow op een sportclub kan staan.
Maar zolang er meldingen blijven komen, blijft dit bedrijf hopelijk op de radar van instanties als de NVWA. Wil jij melding maken over het welzijn van de dieren van Bert? Dat kan hier.