VERVOLGINGEN, MAAR OOK SEPOTS RONDOM THE VOICE OF HOLLAND: WAT HOUDT DIT IN?
- Artikel
- 14 maa 2023
- 3 minuten leestijd
Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Ali B wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM) voor drie zedenfeiten met vrouwen. Eén van die zaken is gerelateerd aan the Voice of Holland. Jeroen Rietbergen wordt vervolgd voor één zedenfeit, ook gerelateerd aan The Voice of Holland. Een andere zaak tegen Ali B is door het OM geseponeerd. De aangiftes tegen Marco Borsato rondom The Voice of Holland zijn ook geseponeerd. Er loopt nog een onderzoek naar een andere zaak tegen Borsato. Deze is niet gelinkt aan The Voice of Holland.
Omdat we ons kunnen voorstellen dat de sepots enkele vragen oproepen hebben wij hieronder antwoord gegeven op deze eventuele vragen. Voor de informatie in dit artikel hebben wij contact gehad met het OM.
Wat betekent seponeren?
Als een zaak wordt geseponeerd, houdt dit in dat de zaak niet voor de rechter wordt gebracht. De officier van justitie laat de zaak rusten (sepot).
Betekent dat dan dat iemand onterecht is beschuldigd?
Nee. Een zaak kan om allerlei redenen worden geseponeerd: bijvoorbeeld omdat er geen verdachte kan worden gevonden, er geen strafbare feiten zijn gepleegd of er te weinig bewijs bestaat. Gemiddeld wordt zo’n 60% van de verkrachtingszaken geseponeerd, waarvan 90% wegens een gebrek aan bewijs. Omdat er bij verkrachtingen vaak maar 2 getuigen zijn (de aanwezigen), is er vaak weinig bewijs naast de verklaringen van beide partijen. Het kan daarnaast ook zijn dat een slachtoffer zich pas na een veel langere tijd realiseert dat het om verkrachting ging, of diegene is eerst nog niet klaar om aangifte te doen. In zo’n situatie is het vaak ook niet meer mogelijk om forensisch onderzoek te doen.
Wat gebeurt er vervolgens met de klacht?
Het OM laat de zaak rusten, maar mochten er nieuwe feiten opduiken of zich omstandigheden voordoen, dan kan er ook besloten worden de zaak ‘open te breken’ en alsnog over te gaan tot nadere opsporing en vervolging.
En degene die de klacht heeft gedaan?
Nadat een zaak is geseponeerd zal het OM de beslissing schriftelijk toelichten aan het slachtoffer en later mondeling indien gewenst. Slachtoffers kunnen vervolgens hulp krijgen met het verwerken van hetgeen dat hen is overkomen. Het Centrum Seksueel Geweld en Slachtofferhulp kunnen het slachtoffer hierbij helpen en ondersteunen. Het slachtoffer heeft ook herstelrecht, bijvoorbeeld in de vorm van mediation.
We kunnen ons voorstellen dat je n.a.v. deze berichtgeving misschien met iemand wilt praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Neem dan gratis, vrijblijvend en anoniem contact op met:
Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr van 08.00 tot 20.00 uur, of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)
Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, 24/7 bereikbaar, of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)
Mind Korrelatie (0900-1450, ma t/m vr van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl)