'Seks is als minigolf. Soms best leuk, maar ik kan ook prima zonder': Teddy (20) is aseksueel en heeft een relatie
- Artikel
- 10 jul 2024
- 5 minuten leestijd
Wie aseksueel is, krijgt vaak met vooroordelen te maken. Dat je er bewust voor kiest bijvoorbeeld, of dat je te preuts bent, of dat aseksuele mensen geen relaties aan kunnen gaan. Teddy (20) is aseksueel en heeft wél een relatie. “Seks is slechts één vorm van intimiteit.”
Tekst: Lieve Govers
Beeld met dank aan Teddy
Aseksualiteit betekent dat je geen seksuele aantrekkingskracht ervaart tot andere mensen. Ongeveer 1 op de 100 mensen voldoet aan dit criterium. Teddy omschrijft het als volgt: “Voor mij gaat het er heel erg over dat ik nooit naar iemand kijk en het gevoel heb dat ik met diegene seks wil hebben of seksuele handelingen wil verrichten.” Net zoals andere seksualiteiten binnen de lhbt+-gemeenschap, zoals bi- en homoseksualiteit, is ook aseksualiteit iets waarmee je geboren wordt.
Toen Teddy de term aseksualiteit voor het eerst tegenkwam, gaf het hem veel rust. Het zorgde ervoor dat hij wist dat hij een optie had of hij seks zou hebben of niet. “Het idee dat ik ooit seks moest gaan hebben, daar kon ik echt van in paniek raken. Het vinden van de term ‘aseksueel’ was voor mij een escape.”
In het begin van Teddy’s zoektocht naar zijn identiteit wilde hij niets te maken hebben met seksuele intimiteit. “Ik wilde nooit zoenen, dat vond ik eigenlijk al te ver gaan.” Maar dit is in de jaren daarna langzaam veranderd. Hij begon het een prettige gedachte te vinden als er in zijn toekomstige relatie ruimte zou zijn om te kunnen experimenteren. “Ik wilde heel graag met iemand zoenen, om te kijken of ik het nog steeds zo verschrikkelijk zou vinden. Ik hoopte dat daar de ruimte voor zou zijn, maar ook het begrip dat we het misschien één keer zouden doen en daarna nooit meer.”
Teddy dacht lange tijd dat het voor hem niet mogelijk zou zijn om een ‘normale’ relatie te hebben. Hij is in het verleden een aantal keer afgewezen omdat mensen zichzelf niet in een relatie zagen met iemand die aseksueel is. Hij heeft zich daardoor ook wel eenzaam gevoeld. “Ik vond het heel naar om daarop afgewezen te worden. Ik weet ook nog dat ik tegen mensen heb gezegd dat ik hoopte dat mijn aseksualiteit een fase was. Ik zag voor me dat het altijd stuk zou lopen, omdat ik geen seks met mensen wilde hebben.”
Ik ben gewoon een volwassen guy, ik ben niet preuts
“Ik denk dat het merendeel van de mensen niet weet wat aseksualiteit is,” zegt Teddy. Door die onwetendheid kunnen er verkeerde stereotypen ontstaan. Zo zouden aseksuele mensen bijvoorbeeld een trauma hebben gehad of te preuts zijn om intiem te zijn met anderen. Teddy heeft ook de nodige stereotypen gehoord. “Er zijn mensen in mijn klas die zeggen dat ik mijn oren dicht moet doen als ze het over seks hebben. Ik ben wel gewoon een volwassen guy, ik ben niet preuts.” Hij heeft zich daardoor ook wel eens buitengesloten gevoeld, bijvoorbeeld toen zijn vrienden wel seks begonnen te hebben en dat niet met hem deelden. “Ze dachten dat ik dat allemaal niet wilde horen. Dat is ook wel waar, maar daardoor voelt het ook wel alsof je er niet bij hoort.”
Teddy heeft nu een half jaar een relatie met zijn partner, San. Ze kenden elkaar al als vrienden, dat zorgde ervoor dat er geen tegenstrijdige verwachtingen waren toen ze een relatie kregen. “Die ging er al in met de verwachting dat die nooit zou zoenen of seks zou hebben met mij.” Dit zorgde bij Teddy voor mogelijkheden om dingen te kunnen proberen in een veilige omgeving. Toen hij bijvoorbeeld bij zijn partner aangaf dat hij wilde kijken waarvoor hij openstond op seksueel gebied, was daar alle ruimte voor. “Het gaat allemaal op mijn tempo en echt alleen als ik het wil. Dat ik nu wel op een klassieke manier met iemand intiem kan zijn, had ik nooit aan zien komen.”
Omdat Teddy aseksueel is, ervaart hij het hebben van seks anders dan de meeste andere mensen. “Ik haal er geen plezier uit. Het is voor mij gewoon dat iemand aan mijn lichaam zit.” Maar er zijn zeker wel redenen waarom Teddy toch voor deze vorm van intimiteit kiest. Bijvoorbeeld omdat hij zijn partner goed wil laten voelen. “Ik wil dat die van alle behoeftes is voorzien en ik ben nu ook oud genoeg om daarin ook mijn eigen grenzen te kunnen bewaken.”
Kusjes zijn duizend keer leuker dan seks
In hun relatie is het hebben van seks zeker niet de enige manier waarop ze intiem met elkaar zijn. Teddy benoemt dat ze bijvoorbeeld ook samen een film kijken, een diep gesprek voeren of als date gaan minigolfen. “Seks is slechts één vorm van intiem zijn met iemand. Soms kies ik daarvoor, en soms gaan we minigolfen.” Hij vindt het fijn dat ze ook op andere manieren een diepere connectie met elkaar kunnen maken. “Ik hou heel erg van kusjes en ik vind dat duizend keer leuker dan seks.”
Doordat er andere manieren zijn waarop Teddy en San intimiteit delen, staat er minder druk op het hebben van seks in hun relatie. “Als ik morgen zou zeggen dat ik wil dat San mij nooit meer aanraakt, dan zou die het jammer vinden dat die me geen kusjes meer kan geven. Maar dan houdt die nog steeds net zoveel van me.” Teddy maakt hierin de vergelijking met minigolfen. “Het is alsof mijn partner zou zeggen dat we nooit meer gaan minigolfen. Jammer, want ik vind het soms best leuk, maar ik kan ook zonder leven.”