Hoe laat je een friends with benefits-relatie wél werken?
- Artikel
- 08 aug 2022
- 7 minuten leestijd
Vrienden zijn én ook seks met elkaar hebben: werkt dat? Op social media gaan de meest gecompliceerde verhalen rond over deze FWB-relaties. Hoe laat je zo’n friend with benefits wél werken? Ante, Jade en Ayse vertellen.
Wie herinnert zich de film Friends with Benefits (2011) met Mila Kunis en Justin Timberlake in de hoofdrol? Dylan (gespeeld door Justin) en Jamie (Mila) hebben beiden een rampzalige relatie achter de rug en besluiten om seksmaatjes te worden. Ze beloven elkaar om daar per direct mee te stoppen, mocht een van de twee emotioneel verbonden raken. “No feelings, just sex”, spreken ze af. In het begin gaat dat goed, maar (verrassing) al snel worden de twee vrienden verliefd – met alle gevolgen van dien.
Volgens de film kunnen vrienden dus geen seksuele relatie met elkaar hebben, maar Ante (28) vindt dat onzin. Zij heeft vaak leuke friends with benefits-relaties gehad en op een gegeven moment waren dat er zelfs vier tegelijkertijd.
“Ik had seks met vrouwen die al vrienden van me waren of met dates waarvan we beiden door hadden dat het qua relatiemateriaal niks zou worden, maar we het op vriendschappelijk gebied en in bed leuk konden hebben met elkaar”, vertelt Ante.
Goede communicatie
De goede communicatie was volgens Ante wat die vriendschappen zo fijn maakte. “Als ik seks had met vrienden, bespraken we vooraf dat het voor de fun was”, vertelt Ante. Daarvoor hoef je volgens haar echt niet met z’n tweeën rondom de tafel te zitten met een notitieblok in de hand. Dat kan ook gewoon tussen neus en lippen door. Zolang je het maar bespreekt.
Ante: “Sommige vrienden zijn bijvoorbeeld bang geweest dat de seks tussen onze vriendschap in zou komen te staan. Maar daar hadden we het dan de day after over tijdens het ontbijt, en vaak was het juist zo dat er niks was veranderd qua spanning of vriendschap. We konden gewoon op dezelfde voet verder, maar dat is wel belangrijk om te uit te spreken.”
Goed communiceren zoals Ante doet met haar vrienden, ontbreekt vaak in een friends with benefits-relatie. Uit onderzoek van 3Vraagt in samenwerking met Brandpunt+ blijkt dat 65 procent van de mensen die seks heeft met een vriend hier geen afspraken over maakt.
Dat is zonde, want communiceren en afspraken maken zijn volgens relatietherapeut Ayse Kaplan van Relatiepraktijk Nova het allerbelangrijkste in zo’n soort vriendschap.
Ayse: “Een friends with benefits-relatie kan best ingewikkeld zijn. De eerste gedachte is vaak dat zoiets geen verwachtingen, verplichtingen en gevoelens met zich meebrengt. Uit gesprekken die ik in de praktijk voer, blijkt echter dat dit niet altijd even makkelijk is.”
@_maddie.kay All jokes xx #fyp #crush #friendswithbenifits #foryoupage ♬ оригинальный звук - Anna Bruni
Niet alleen lang leve de lol
Volgens haar gaat het vaak mis bij slechte communicatie. “Dit kan onder andere betekenen dat grenzen en afspraken van tevoren niet uitgesproken zijn, het gevoel hebben dat het ervaren en uiten van emoties niet mag of gevoelens die erbij komen kijken niet tijdig worden besproken”, legt ze uit. “Door het idee dat friends with benefits alleen maar lang leve de lol is, lijkt het alsof we er niet over hoeven te praten. Maar juist vanwege de complexiteit die erbij kan komen kijken is het belangrijk om dit wel te doen.”
Jade (33) weet als geen ander dat een seksrelatie met een vriend ook moeizaam kunnen verlopen. Nadat haar relatie van tien jaar uitging, kreeg ze in de lockdown een friend with benefits. De relatie tussen de twee duurde één jaar.
Jade: “Hij had een open relatie en ik wist dat hij niet bij zijn vriendin weg zou gaan. We zagen elkaar bijna wekelijks, dan hadden we doordeweeks overdag seks bij mij thuis. Verder hadden we veel contact via WhatsApp.”
Gevoelens onderdrukken
Het was dus niet de bedoeling dat Jade gevoelens voor haar scharrel zou krijgen, maar hoe realistisch is het om af te spreken dat de ander niet verliefd mag worden? Volgens de relatietherapeut kun je dit niet altijd tegenhouden.
Ayse: “Gevoelens kunnen we niet altijd onderdrukken. En wanneer we het proberen te onderdrukken, brengt dat stress met zich mee. Het is belangrijk dat de nadruk niet ligt op wat niet mag in de communicatie, maar op openheid en transparantie. Geef elkaar het gevoel dat je wel open mag zijn over gevoelens die je ervaart zodat je er samen over kunt praten, en je eigen en elkaars grenzen kunt bewaken.”
Op een gegeven moment merkte Jade dat ze afhankelijk werd van het contact van haar friend with benefits. Verliefdheid wil ze het niet noemen, maar als hij een week niet kon afspreken, dan baalde ze. “Wanneer hij iets ging doen met zijn vriendin en geen tijd voor me had, was ik enorm teleurgesteld. Omdat het zoveel met me deed heb ik het uiteindelijk afgekapt. Hij reageerde gelukkig heel begripvol.”
De volgende friends with benefits-relatie van Jade liep stuk om dezelfde reden. “De jongen met wie ik seks had, hield de boot af toen ik aangaf dat ik het jammer vond als hij niet kon afspreken”, vertelt Jade. “Hij had iets van ‘je bent niet mijn vriendin en je kan me niet claimen’. Dat wil ik ook helemaal niet, maar ik ben zelf iemand die altijd tijd maakt voor anderen en ik vind het jammer als iemand dat niet terug doet. Wanneer ik dat uitspreek, denken jongens met wie ik date gelijk: ze wil zo graag afspreken, ze wil vast een relatie.”
Jaloezie
Ante heeft ook wel eens een relatie afgekapt omdat ze merkte dat de ander meer wilde dan dat zij kon geven. “Het werd dan te gecompliceerd voor de ander. Soms had ik ook friends with benefits die zeiden dat ze niet wilde weten of ik ook met anderen aan het daten was. Dan merk je toch dat er een stukje jaloezie bij komt kijken”, vertelt Ante.
@chloegaggi #greenscreenvideo ♬ original sound - nata 👸🏼
Uit het 3Vraagt-onderzoek blijkt dat 52 procent van de friends with benefits-relaties ook nog met anderen daten en daar eerlijk over is naar de ander. Toch is jaloezie volgens Ayse een reden dat veel friends with benefits-relaties vaak stuklopen. “Mensen vinden het vaak moeilijk om hierover te praten, omdat het dan ineens niet meer vrijblijvend en zonder verwachtingen lijkt te zijn. Wanneer dit wel gebeurt, kan de ander vervolgens weer het gevoel krijgen verantwoording af te moeten leggen”, legt ze uit.
Zo krijgt de relatie al snel een emotionele lading. “En dat is iets wat mensen die voor deze vorm van relatie kiezen, op dat moment juist helemaal niet willen.” Het is daarom goed om hier vooraf afspraken over te maken en tussendoor in te checken bij elkaar.
Een friends with benefits-relatie valt of staat dus, net als elke andere relatie, bij goede communicatie. Wat zijn de lessen die Jade en Ante hebben geleerd?
“Je moet vooral eerlijk naar jezelf zijn. Dat betekent soms dat je een relatie beter kan verbreken”, tipt Jade. “En naast communicatie is leuke seks, consent en een goede vriendschap belangrijk”, vindt Ante.