Dit zijn de 5 meest spraakmakende mediarellen rondom GeenStijl
- Achtergrond
- 12 mei 2017
- 4 minuten leestijd
Van het seksfilmpje van Patricia Paaij tot het ongemakkelijke provoceren van oud-minister Ella Vogelaar: weblog GeenStijl haalde in zijn veertienjarige bestaan veelvuldig het nieuws. Dit ging niet altijd zonder juridische kleerscheuren. Een overzicht van de vijf meest besproken acties van GeenStijl.
Op een in zwart gehulde voorpagina van GeenStijl was in 2004 – net na de eerste verjaardag van het online platform – te lezen: 'We zijn op, we zijn kapot en we hebben er als het zo moet geen zin meer in. Of het nu Oud-Links aanhangers, milieu-extremisten, kaalkopjes of Stivorogekken waren, dat doet er niet toe. Blijkbaar kan je in dit land niet meer voor je mening uitkomen.’
Het bleek een perfect uitgekiende publiciteitsstunt. Kort daarna volgde de verklaring dat GeenStijl iedereen, ‘ook van de pers’, bij de neus had genomen met een ‘laatste stijlloze grap … in de vorm van een digitale molestatie van een verzonnen persoon’. In de zomer van datzelfde jaar vond een doorstart plaats. De actie leverde veel reuring op, en het zou zeker niet de laatste stunt van de weblog zijn.
1. Toen GeenStijl begon met sekstapes verspreiden
In 2006 plaatste GeenStijl een intiem filmpje uit het seksleven van oud-ADO-doelman Stefan Postma. Zijn toenmalige vriendin had het drie jaar daarvoor al, na het einde van de relatie, naar buiten gelekt; zij werd voor die actie veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Postma deed verwoede pogingen het filmpje voorgoed uit de wereld te krijgen, maar tevergeefs. Pech voor hem: drie jaar na het uitlekken pikte GeenStijl het op, met alle gevolgen van dien.
Een week na de post meldde GeenStijl: "In een week tijd wereldberoemd worden, het kan nog steeds. Dank allen voor uw warme belangstelling. En wij hebben er dankzij u weer 22 adverteerders en drie Audi's bij..."
2. Toen GeenStijl levende Felix Meurders liet 'sterven'
Op 5 januari 2007 preikte op de homepage het volgende bericht:
"Felix Meurders, de presentator van het onvolprezen De Leugen Regeert is gisteravond overleden aan de gevolgen van een aanrijding op de Plantage Kerklaan te 020. Meurders, zelf liefhebber van grote auto's, werd aangereden door een zogenaamde sports utility vehicle
. Volgens getuigen raakte de bullbar van het automobiel Meurders vol op zijn lichaam. De presentator werd per ambulance afgevoerd en bezweek even later aan zijn verwondingen."
Meurders had de dag ervoor een onderzoek gepresenteerd over de geloofwaardigheid van nieuwssites, waaronder GeenStijl. Volgens hem gaven jongeren GeenStijl een betrouwbaarheid van 21%. GeenStijl achtte het zelfspot het overlijden van de VARA-corryfee de wereld in te brengen op het moment dat hij live op de radio te horen was. Dit leidde tot enige verwarring bij het ANP. Luister hier de voicemail die ze inspraken bij GeenStijl.
3. De val van Vogelaar
Op 17 april 2008 interviewde Rutger Castricum oud-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie – niet bekend als de meest mediagenieke minister van Nederland – over de spindokter die ze toegewezen gekregen zou hebben. De minister klapt dicht, en een half jaar later treedt ze af. Het fragment werd genomineerd als het politieke moment van het jaar.
4. Toen GeenStijl heel Nederland dwong tot een referendum over Oekraïne
Ruim twee jaar geleden organiseerde GeenStijl een handtekeningenactie tot oproep voor het houden van een referendum over het handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne. Door de ruim 425.000 opgehaalde handtekeningen werd het referendumverzoek geldig; en uiteindelijk vond op 6 april 2016 inderdaad een referendum plaats. Dit kostte de belastingbetaler zo'n 30 miljoen euro. Achteraf gaf GeenStijl toe dat het hen eigenlijk niet te doen was geweest om het Oekraïne, maar was de actie bedoeld als een proteststem.
5. En dan nog de kwestie rondom die ene sekstape van Paay
Misschien wel het meest fameuse schandaal van GeenStijl zit nog vers in ieders geheugen: afgelopen februari linkte GeenStijl de sekstape van Patricia Paay door. Het filmpje verscheen eerst op Twitter, maar GeenStijl maakte het de nieuwsgierige burger makkelijk, onder het mom van 'u zoekt toch'. Op nadrukkelijk verzoek van de advocaat van Paay werd het filmpje verwijderd.