Zes initiatieven om jongeren de coronacrisis door te helpen
- Artikel
- 18 feb 2021
- 8 minuten leestijd
“Jongvolwassenen snakken ernaar om elkaar te ontmoeten en willen weer eens een nieuw gezicht zien." We maakten een selectie aan ideeën uit binnen- en buitenland en hopen dat ze tot de nodige inspiratie leiden voor anderen om ook iets op te starten.
Let op: het is de Week van Eenzaamheid onder Jongeren bij Brandpunt+ van 17 tot 21 mei 2021. Dat verdient aandacht, want recent onderzoek liet zien dat bijna zeventig procent van de mensen tussen de 18 en 24 jaar zich eenzamer voelde dan vóór de coronacrisis. De hele serie onder dit thema vind je hier.
Dat veel jongeren slecht gaan op de voortdurende lockdown, weten we inmiddels allemaal. Tweederde van de Nederlanders tussen de 16 en 25 jaar voelt zich sinds de aangescherpte regels slechter dan eerder in de epidemie, blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt. Juist degenen in de bloei van hun leven worden hard geraakt door de maatregelen en zijn bovengemiddeld somber, eenzaam en gestresst.
De alarmerende cijfers en verhalen motiveerden het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om in februari 2021 een bescheiden versoepeling aan te kondigen. Openbare gebouwen zoals bibliotheken en sportzalen mogen worden opengesteld voor activiteiten waarbij jongeren elkaar op anderhalve meter afstand toch fysiek kunnen ontmoeten.
Dat is natuurlijk goed nieuws, maar met een gratis glaasje limonade en plakje cake van de lokale gemeente zijn we er nog niet. Welke succesvolle initiatieven bestaan er al en welke nieuwe plannen hebben de potentie om jongeren door de coronacrisis te helpen?
We maakten een selectie en hopen dat het tot de nodige inspiratie leidt, of je nou zelf jong bent of juist met jongeren werkt.
Op wandeldate met een onbekende
De Kwekerij, een organisatie die programma’s organiseert voor jonge volwassenen op het gebied van zingeving en persoonlijke ontwikkeling, heeft zijn activiteiten door corona vooral online moeten voortzetten. Maar initiatiefnemer Guy Wijnen merkt dat de behoefte aan fysieke interactie steeds groter wordt. “Jongvolwassenen snakken ernaar om elkaar te ontmoeten en willen weer eens een nieuw gezicht zien.”
Daarom bedacht hij iets dat ondanks de strikte maatregelen toch kan plaatsvinden: gesprekswandelingen met een vriend of een onbekende. Wie zich aanmeldt kan vanaf 28 februari iedere zondag samenkomen op een locatie in Amsterdam of Den Haag en van daaruit een wandeling maken met een (aangewezen) wandelpartner. De Kwekerij geeft je een lijst mee met onderwerpen en vragen waarover je samen in gesprek kan gaan. Guy hoopt dat het initiatief op meer locaties in Nederland wordt overgenomen.
Kick-starts voor ingedutte professionele ambities
De gemeente Apeldoorn lijkt op de troepen vooruit te lopen met een breed scala aan zowel fysieke als digitale activiteiten voor jongeren. Een nieuw initiatief is Support Young 055, waarbij Apeldoornse studenten en scholieren worden gekoppeld aan een mentor uit een werkveld waarin ze geïnteresseerd zijn. Initiatiefnemer Mirjam Barendregt merkt dat jongeren in haar eigen omgeving het gevoel hebben dat ze stilstaan. “Hun zaterdagbaantje in de horeca is weggevallen en online is het een stuk lastiger om inspiratie op te doen voor je loopbaan of toekomstige studie.” Over een periode van negen maanden spreken de jongeren met hun mentor af voor een-op-eengesprekken, krijgen ze een kijkje achter de schermen in het werkveld en worden ze voorgesteld aan relevante connecties.
Bioscoopzalen nieuw leven inblazen
In Zuid-Korea is het al een groot succes: bioscoopzalen worden daar verhuurd aan vriendengroepen om op een groot scherm met elkaar te gamen. Het brengt wat geld in het laatje en biedt jongeren de gelegenheid om op anderhalve meter van elkaar in eenzelfde ruimte te komen.
Hier mogen bioscoopzalen op dit moment nog geen bezoekers ontvangen, maar directeur van de Nederlandse vereniging van bioscopen en filmtheaters (NVBF) Gulian Nolthenius hoopt dat daar snel verandering in komt. “De ruim duizend bioscoopzalen in Nederland lenen zich uitstekend om jongeren op een verantwoorde manier samen te brengen.” Naast films en games ziet Nolthenius ook een kans voor het geven van onderwijs als alternatief voor klaslokalen. Heb je als docent meteen een mooi scherm om je powerpointpresentatie op te vertonen.
Exposities voor kunstenaars-in-spé
Ook in Leiden hebben ze tijdens de lockdown niet stilgezeten. Daar startte het creatieve conceptbureau Doorgedraaid ‘de Leidse Burcht’, een virtuele wereld voor jongeren waar ze fysieke activiteiten zoals politieke debatten en muziekoptredens kunnen livestreamen. Na iedere activiteit kan je blijven hangen in de online bar of temptation island, waar je verandert in een avatar en met anderen kan chatten.
Initiatiefnemer Len van Brussel merkt dat maanden aan schermtijd er vooral toe hebben geleid dat jongeren ook iets willen dóén. Ze worden daarom uitgenodigd om ook zelf onder professionele begeleiding een radioprogramma te maken in de opnamestudio. Daarnaast werd jonge kunstenaars-in-spé gevraagd om een eigen kunstwerk te maken, dat vervolgens wordt geëxposeerd in een kunstgalerie en waar een professionele jury op 18 februari 2021 een winnaar uitkiest tijdens een -uiteraard- livestream. Dat was nog een pittige klus, want er waren 70 werken om te beoordelen.
De Winter Games
Met financiële steun van het ministerie van VWS zijn in december 2020 de Winter Games opgezet: extra sport- en spelactiviteiten door heel Nederland waaraan ook jongeren kunnen meedoen die níet bij een sportvereniging zijn aangesloten. Inmiddels zijn er ruim tweeduizend activiteiten georganiseerd door lokale jongerenwerkers en buurtsportcoaches en hebben 55 duizend jongeren meegedaan aan bijvoorbeeld voetbaltoernooien, BMX-clinics en lasergame wedstrijden.
De organisatie hoopt de activiteiten ook na de winter voort te kunnen zetten, want de animo is groot. “Als de regels het toelaten dan hopen we daarbij ook oudere leeftijdsgroepen bij de activiteiten te betrekken”, laat woordvoerder Patricia Stuivenberg weten. Op dit moment mogen 18+’ers nog niet sporten in groepsverband.
Legaal een festivalletje pakken
Geen structurele oplossing voor de huidige ellende en ook niet uitsluitend gericht op jongeren, maar toch: in maart worden na lange tijd weer vier grootschalige muziekevenementen georganiseerd. Twee avonden in de Ziggo Dome (7/8 maart) en twee op het evenemententerrein in Biddinghuizen (13/14 maart), als vanouds met honderden gasten tegelijk. Als feestganger ben je wel meteen vrijwillig proefpersoon, want tijdens de evenementen wordt onderzocht hoe je je gedraagt en welke maatregelen er worden nageleefd. Ook moet je twee dagen voor én vijf dagen na het evenement een pcr-test ondergaan en vragenlijsten invullen.
Wie zich hier vóór maandag 22 februari aanmeldt krijgt toegang tot de kaartverkoop. Met daarbij een waarschuwing van Tim Boersma, woordvoerder van Fieldlab Evenementen: “We zouden nu al 250 duizend kaarten kunnen verkopen, maar er zijn er 5600 beschikbaar. Ik hoop dat de server het houdt als al die mensen een kaartje proberen te bemachtigen.”
Voor degenen die achter het net vissen is er een kleine hoop: mocht er na de geplande evenementen behoefte zijn aan nog meer onderzoek, dan volgen mogelijk extra edities. Zo houden we toch nog een stipje op de verder wel erg monotone horizon.
Kamp je zelf met mentale problemen en heb je vooral behoefte aan psychische ondersteuning? Dan lees je hier wat je kan doen en vind je hier wat laatste tips en handige links:
- Bij @ease kun je terecht voor een chatgesprek met een hulpverlener of een afspraak bij een fysieke locatie in verschillende Nederlandse steden.
- Op de pagina Steun in coronatijd van stichting MIND vind je veel tips voor mensen met psychische problemen en hun omgeving.
- De Discord-groep van Lijm de Zorg is een online platform waar mensen met psychische problemen met elkaar in contact kunnen komen.
- Op de pagina Coronavirus en de zorg van GGZ Nederland vind je meer informatie over beleid in de geestelijke gezondheidszorg en nieuwe richtlijnen.
- Bij het Corona-loket van psychologenpraktijk iPractice kun je terecht voor tips bij corona-gerelateerde angst en somberte, en om een afspraak te maken voor een online consult met een psycholoog op basis van donatie.
- De hulplijn van het Rode Kruis (070 4455888) is er voor iedereen die tijdens de lock-down hulp en advies kan gebruiken.
- De hulplijn van MIND Korrelatie (0900 1450) kan worden gebeld voor hulp bij psychische en sociale problemen. De hulpverleners zijn ook te bereiken via online chat, whatsapp en e-mail.
- De pagina 113 en corona is er voor gericht advies aan mensen met zelfmoordgedachten, hun naasten en hulpverleners.