Kijktips voor het (online) filmfestival in Rotterdam dit jaar!
- Artikel
- 01 feb 2021
- 6 minuten leestijd
Filmliefhebbers opgelet: van 1 tot 7 februari vindt online de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats. We selecteerden onze favoriete films van opkomende regisseurs die zijn genomineerd voor de Tiger Competitie.
Nog even: vanwege de coronamaatregelen vindt het festival niet plaats in Rotterdam maar op IFFR.com. Je kunt tickets kopen voor onderstaande films via de website. Daar vind je ook de afspeeltijden.
Black Medusa
Vind je films als Midsommar, El Hoyo en Mother fantastisch? Dan is Black Medusa door Youssef Chebbi misschien ook iets voor jou. Het verhaal gaat over Nada, een jonge vrouw die een dubbelleven leidt in postrevolutionair Tunesië. Overdag is ze stil en teruggetrokken, maar in de nacht gaat ze met mannen mee naar huis die ze drogeert en vervolgens gewelddadig toetakelt. Haar nieuwe collega Noura en de vondst van een mythisch mes zorgen ervoor dat Nada steeds meer de controle kwijtraakt.
Black Medusa is een film noir en dat levert fraaie beelden op van de Tunesische hoofdstad Tunis: een stad met zowel kille gebouwen als een uitbundig nachtleven. De scènes zijn soms heftig, door de toetakelingen die Nada zelf aanricht, maar ook het seksueel overschrijdend gedrag dat ze meemaakt. De angst en afschuw die zich in de film afspeelt, is bijna voelbaar.
Mayday
“Een feministische fabel met een knipoog naar Alice in Wonderland”, valt er te lezen in de beschrijving van Mayday. Wat wil je nog meer? Deze fictiefilm is gemaakt door Karin Cinorre en gaat over Ana. Na een kortsluiting op haar werk komt ze in een andere realiteit terecht. Daar ontmoet ze een groep vrouwelijke soldaten die in een langdurige strijd zijn verwikkeld tegen mannen. Ana voelt zich direct thuis en sluit zich aan bij het leger. Als ze na een tijdje merkt dat ze niet aan de verwachtingen van haar teamleden kan voldoen, moet ze een manier vinden om weer terug te keren.
Mayday is inderdaad net Alice in Wonderland, maar dan verpakt als oorlogsfilm. Het is een verhaal over sisterhood en speelt zich af in een droomwereld. De film heeft iets sprookjesachtig, maar het is zeker niet zoet en liefjes. Er wordt geschoten, gevochten en ruzie gemaakt. Ik denk dat de mensen die fan zijn van de boeken van Marissa Meyer Mayday zeker kunnen waarderen. Het enige minpuntje is dat ik na het kijken van de film een paar onbeantwoorde vragen had, maar misschien is dat een kwestie van de film nog een keer kijken.
De foto bovenaan dit artikel komt uit Mayday.
Tracing Utopia
Tracing Utopia is een korte documentaire over de queer community en het creëren van een safe space. Vijf tieners uit Queens gaan met elkaar in gesprek over onder andere genderneutrale toiletten, voorlichting op scholen en het opzetten van openbare ruimtes waar de LGBTQ-gemeenschap kan samenkomen. Ook delen ze persoonlijke verhalen met elkaar. Zo vertelt een trans jongen over de eerste keer dat zijn vader hem een ‘hij’ noemde in plaats van een ‘zij’.
Deze documentaire is helemaal coronaproof gemaakt. De gesprekken worden videobellend gevoerd en ondertussen wordt er via Minecraft een utopia gebouwd waar iedereen zichzelf kan zijn (en waar ook gewoon heel veel katten wonen en bijen niet worden bedreigd). De discussies die in Tracing Utopia worden gevoerd, zijn relevant voor iedereen. Met de mindset van deze jongeren wordt de wereld écht een mooiere plek.
I Comete – A Corsican Summer
I Comete – A Corsican Summer is de debuutfilm van de Corsicaanse theatermaker Pascal Tagnati. De film volgt een groep bewoners van een idyllisch dorp in Corsica. Het is hartje zomer en de bewoners houden zich bezig met zwemmen, feesten, goede gesprekken voeren en seks. Voor deze film heeft Pascal ervoor gekozen om de acteurs enkel met een stilstaande camera te observeren, vaak in lange takes en dat zorgt voor uniek beeld. De film focust zich niet op een hoofdpersoon, maar besteed wel in het bijzonder aandacht aan Franje, de enige zwarte inwoner van het dorp. Ook volgen we het leven van loodgieter Bastien en dat van de gepensioneerde lerares Lucienne.
I Comete – A Corsican Summer is een trage en ontzettende rauwe film die een groep observeert in een klein dorp. Verwacht bij deze film geen spannend plot, maar lange monologen over onderwerpen als vrijheid en soevereiniteit. Dat is iets waar je van moet houden. Het lijkt alsof er is gefilmd met een vintage lens en dit levert prachtige beelden op. Het deed me een beetje denken aan Call Me By Your Name. Grote kans dat je na het zien van deze film aan niet anders kan denken dan de zomer spenderen in zo’n dromerige plaatsje op Corsica.
Feast
Wat natuurlijk niet mag missen in ons lijstje is een speelfilm van eigen bodem. Feast is gemaakt door de Rotterdamse Tim Leyendekker en is een gelaagd werk waarin Plato en een geïnjecteerde tulp samenkomen met de bizarre Groningse hiv-zaak als uitgangspunt. Hierbij werden mannen tijdens feesten met voorbedachten rade geïnjecteerd met besmet bloed.
In Feast worden feiten afgewisseld met filosofische gesprekken die je aan het denken zetten. Wat beweegt iemand om zo’n gruwelijke daad te verrichten en waarom heerst er zoveel schaamte bij de slachtoffers? Leyendekker speelt met verschillende stijlen. Het ene moment beland je in een toneelstuk, het andere moment luister je naar het interview met de man die achter de Groningse hiv-zaak zit.
Over IFFR 2021
Vanwege de coronamaatregelen is er gekozen om het IFFR in twee delen te lanceren. Van 1 tot en met 7 februari 2021 vindt het festival plaats op IFFR.com. Als de maatregelen het toelaten, wordt het jubileum van 2 tot 6 juni afgesloten met presentaties in de openlucht en vertoningen in filmtheaters door het hele land. Tussen februari en juni is er een dynamisch aanbod van fysieke en online evenementen. Bekijk de website voor meer informatie, ook voor tickets en tijden van bovenstaande films.