Manon Immerzeel

Over deze maker

Manon Immerzeel (2001) is geboren op het pittoreske eiland Goeree-Overflakkee. Tijdens haar studie Journalistiek in Tilburg liep ze stage bij Brandpunt+. Daarna werkte ze onder andere als social- en videoredacteur voor Schooltv, redacteur voor Omroep WNL en editor voor verschillende DPG-titels. Daarna keerde ze weer terug bij Brandpunt+. Mocht ze niet aan het werk zijn, dan kijkt ze waarschijnlijk TikTok's, of is ze aan de andere kant van Europa aan het partyen. Ze heeft een hekel aan paprika en is verslaafd aan kauwgom.

Van deze maker

Kermis: twijfels, stress en weinig stacks

Hogere kosten voor standplaatsen, hevige concurrentie van evenementen, corona: de kermis zit in de hoek waar rake klappen vallen. Kermisexploitanten worden zo gedwongen om te kijken naar andere verdienmodellen of zelfs een leven buiten de kermis.

Op de kermis hou je niks geheim

Het is niet ‘plotseling weet je het: ik word kermisexploitant’. Nee, kermis zit in je bloed. De meesten komen ook uit families die generaties lang op de kermis staan. Het is een hechte wereld met een eigen cultuur en tradities.

"De kermisopleiding volg je bij je ouders"

De kermis is een goede leerschool: van jongs af aan help je je ouders mee en leer je de fijne kneepjes van het kermisvak. Maar daar blijft het niet bij. Kinderen van de kermis moeten ook gewoon naar school. Nou ja, gewoon: ze zijn aangewezen op rijdende scholen en internaten.

Hoe vinden kermiskinderen het onzekere bestaan op de kermis?

De toekomst van kermis is anno 2021 onzeker: hogere kosten, lagere bezoekersaantallen en als klap op de vuurpijl de coronacrisis die het kermisfeest een lange tijd stillegde. Hoe is het bestaan als kermiskind?

Zal de Nederlandse kermis ooit verdwijnen?

De toekomst van de kermisexploitanten in ons kikkerlandje wordt steeds onzekerder. Maar liefst 3 op de 4 kermisexploitanten geeft aan dat de kermis veel minder financiële zekerheid biedt dan toen zij zelf jong waren.