PvdA: Ouderschapsverlof moet worden uitgebreid
- nieuws
- 05 mei 2015
- 2 minuten leestijd
De PvdA wil het ouderschapsverlof voor ouders met baby’s stap voor stap uitbreiden. “Je zou naar een babyverlof van zes maanden of zelfs een jaar moeten, verdeeld over beide ouders”, zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel tegen het KRO-NCRV programma Brandpunt.
Nieuws uit Brandpunt
Het PvdA-Kamerlid reageert hiermee op een pleidooi van twee wetenschappers in Brandpunt. Volgens hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink en hoogleraar Psychobiologie Carolina de Weerth is de verlofregeling in Nederland voor ouders veel te beperkt. Zo moet een moeder al na drie maanden weer aan de slag. Een vader kan twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof opnemen. Volgens de wetenschappers moet dat juist uitgebreid worden naar zes maanden of een jaar om zowel ouders als baby’s meer rust te gunnen.
De PvdA is het daar mee eens. “Op termijn moeten we ervoor zorgen dat er babyverlof voor zowel moeders als vaders komt. Je kunt eerste instantie dan denken aan zes maanden verlof: drie maanden voor de moeder en drie maanden voor de vader" aldus Yücel. En als dat onvoldoende is, moet er volgens de PvdA een jaar ouderschapsverlof komen, de helft voor de vader en de andere helft voor de moeder. “De ouders kunnen de zorg dan samen oppakken. Zo doorbreken we ook vanaf het begin de ingesleten traditionele rolpatronen" Het blijft wel een keuze. Wie niet van de verlofregeling gebruik wil maken, is dat niet verplicht.
Op korte termijn wil de PvdA eerst dat de kwaliteit van de kinderopvang omhoog gaat. Zo moeten er kleinere groepen voor baby’s komen, zodat deze meer aandacht kunnen krijgen. Ook zouden er meer vaste gezichten op die groepen moeten komen te staan. “Er staan nu nog te vaak teveel verschillende leidsters op de opvang. Te veel gezichten in het eerste jaar is niet het beste voor een kind.”
Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat alle kwaliteitseisen voor de kinderopvang opnieuw tegen het licht houden. Hij zal daar de Tweede Kamer voor de zomer over informeren. De nieuwe eisen moeten op 1 januari 2017 ingevoerd zijn.