Slapen met een knuffel is gezond (ook voor volwassenen)
- Artikel
- 06 jan 2021
- 4 minuten leestijd
We wisten het allang, maar het kan gewoon niet vaak genoeg gezegd worden: er zit een aantal aardige voordelen aan het slapen met een knuffel waar je vooral in deze tijd je voordeel mee kan doen.
Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik al ruim 22 jaar met een knuffel slaap. In mijn bed ligt de grote paarse dino uit de kinderserie Barney & Friends met een speciaal vakje op zijn rug om een kruik in te stoppen. Ik kreeg ‘m als driejarig kind cadeau van mijn moeder omdat ik het altijd koud had in bed, en tot op de dag van vandaag ben ik er enorm aan gehecht. Als mijn huis in brand stond en ik kon maar één ding redden dan koos ik Barney.
Gênant
Vrienden en familie vragen voor de grap weleens hoe het met Barney gaat, en ook mijn ex-vriendjes sloten hem in hun hart. Toch wordt slapen met een knuffel vaak als iets gênants gezien. Zo werd Dan Humphrey in Gossip Girl regelmatig uitgelachen om zijn knuffel Cedric. En herinner je nog die scène in Love Actually als Sarah snel haar knuffelbeer onder het bed verstopt als er een knappe man haar kamer binnenkomt? Als er iemand een baby krijgt, wordt er standaard een knuffel cadeau gegeven, maar op een gegeven moment is het niet meer geoorloofd om ermee te slapen.
Zelf vind ik dat onzin. Naast dat iedereen lekker zelf moet weten wat-ie doet, is het ook nog eens hartstikke goed om met een knuffel te slapen als volwassenen. Uit een onderzoek van de hotelketen Travelodge blijkt dat maar liefst 35 procent van de volwassenen dit doet.
En terecht: onderzoekers van de VU Amsterdam ontdekten dat knuffelen met een pluchen vriend een gunstig effect kan hebben op mensen met een laag zelfbeeld en dat het een geruststellend gevoel kan geven. Ook angsten rondom de dood kunnen worden verlicht door eens flink te knuffelen met een knuffelbeer.
Gevoel van veiligheid
Therapeut Margaret van Ackeren vertelde tegen Well + Good dat sommige mensen nog met knuffels uit hun kindertijd slapen omdat het hen een gevoel van veiligheid geeft en het negatieve gevoelens zoals eenzaamheid en angst vermindert. Ideaal in tijden van corona waarin angst en stressgevoelens zijn toegenomen. Zelf was ik als kind altijd enorm bang als ik ’s avonds in bed lag, maar mijn knuffel hielp me om de een of andere reden er altijd doorheen.
Volgens psycholoog Katherine Duggan is gehecht zijn aan een knuffel ook begrijpelijk vanuit een evolutionair standpunt. Zo vertelt ze aan Thrive: “De meeste theorieën over slaap gaan ervan uit dat je vertrouwen en veiligheid in je omgeving moet voelen. Slaap is een kwetsbare toestand. Je verbreekt de verbinding met de wereld. Kinderen hebben een gevoel van veiligheid nodig om los te komen. Soms kan die veiligheid komen wanneer kinderen samen slapen met hun ouders, maar ook door knuffels. Als je eenmaal als kind je teddybeer hebt gekoppeld aan slaap, kan het zijn dat dit je als volwassenen nog steeds helpt om in slaap te komen.”
Schadelijk
Volgens gedragsspecialist Tracey Jones is slapen met een knuffel enkel schadelijk als het in de weg staat van interpersoonlijke relaties. Als je bijvoorbeeld reizen vermijdt omdat je knuffel niet mee kan of als het de intimiteit van jou en je partner in de weg zit. Is dat niet het geval? Dan is er helemaal niks mis met slapen met een knuffel. Sterker nog: als je last hebt van angstgevoelens of jezelf eenzaam voelt, kan het helpen om beter in slaap te komen. En ik heb mijn knuffel al bijna mijn hele leven aan mijn zijde, dus ik kan het weten.