Verslaafd aan datingapps: “Tijdens mijn date ging ik snel nog even swipen”
- Artikel
- 29 jun 2022
- 6 minuten leestijd
Een paar leuke foto’s, een goede bio, eindeloos swipen en dan maar hopen dat je een match krijgt. Nee, het leven als online single is niet superromantisch. Maar wat als je je telefoon niet meer weg kan leggen en obsessief blijft swipen tot je er een pijnlijke duim van krijgt? Chloé* (23) vertelt over haar verslaving aan likes en matches op datingapps.
Voordat we beginnen: we vissen bijna allemaal weleens naar matches – maar wanneer ben je nou echt verslaafd bent aan datingapps als Tinder en Bumble? Daarvoor spreken we Matthijs Kruk, psycholoog gespecialiseerd in liefde en seks. Matthijs: “Het belangrijkste criterium is dat zitten op de datingapps ten koste gaat van andere dingen die je wil doen, bijvoorbeeld je werk of studie. En dat je wel wil stoppen, maar het gewoon niet lukt. Ook schaamte speelt een rol bij zo’n verslaving, je hebt het er liever niet over met vrienden en familie.”
Acht apps
De schaamte is de reden dat Chloé liever niet met hun echte naam naar buiten treden. Waarom begon Chloé eigenlijk met online daten? Chloé: “Mijn relatie was al een tijd uit en ik was klaar om te gaan daten. Dat begon eerst gewoon met Tinder, maar na een tijdje kwamen er ook andere apps als Bumble en Happn bij. Elke app heeft zijn eigen leuke feature.” Zo zie je bij Happn alleen mensen die je in het echt bent tegengekomen en moet bij Bumble de vrouw beginnen met chatten. Chloé: “Ik heb denk ik wel een stuk of acht van die apps geprobeerd. Ik genoot van de aandacht, maar langzaamaan namen ze mijn hele dag over.”
Hoe zag dat er dan uit? Chloé: “Dat ging vaak om uren per dag op die apps zitten. Soms bleef het bij twee uren, maar er zaten ook dagen tussen dat ik de vier uur aantikte. Dan zat ik gewoon de hele avond op de app te swipen, liken en chatten, overal: wanneer ik in het ov zat richting school, alleen op de bank zat of soms gewoon even op de wc. Het nam elk self-care-momentje in beslag. Ik betaalde ook voor premium accounts, zodat ik onbeperkt kon swipen en chatten.”
Swipen op date
Chloé begon er last van te krijgen in haar dagelijks leven. Chloé: “Leren voor een tentamen werd steeds lastiger, want ik greep toch snel naar mijn telefoon. Als ik mij tijdens werk verveelde, dan pakte ik Tinder er even bij. Het begon een patroon te worden. Mijn prestaties op school en werk leden eronder.”
Toen pakte ik mijn telefoon en ging ik even swipen op Tinder
Eerst had Chloé het helemaal niet door, maar een ‘incident’ op een van haar dates deed haar beseffen dat ze wel degelijk verslaafd was aan de datingapps. Chloé: “Ik was op date met een jongen, maar had al vrij snel door dat het niks zou worden. Hij ging op een gegeven moment naar de wc en ik verveelde mij even. Toen pakte ik mijn telefoon en ging ik even swipen op Tinder. Achteraf dacht ik: ‘Wow, ik ben hier veel te veel mee bezig’.”
Niet gek: apps als Tinder zíjn er ook op uit om jou zo lang mogelijk op de app te houden, vertelt Matthijs Kruk” “Bij Tinder is duidelijk hoe: er is geen afwijzing. Je ziet nooit dat iemand je niet geliked heeft, dat je als het ware een online-blauwtje loopt. Je ziet alleen een like of een match langskomen, maar je weet niet wanneer die komt. Dat maakt het vergelijkbaar met gokken, uit een gokautomaat weet je ook nooit of en wanneer je geld wint. Als je dan eenmaal wint, wil je dat nog een keer ervaren. Daardoor blijf je terugkomen op een datingapp.”
Afkicken
Uiteindelijk besloot Chloé dat het anders moest. Ze stopte met premium accounts op de datingsapps, zodat ze niet meer onbeperkt kon gaan swipen. “In het begin was dat frustrerend, want ik werd gedwongen om de app weg te leggen. Ik heb vaak de neiging gehad om weer te gaan betalen voor een account, zeker in de eerste dagen. Na een week kreeg ik er steeds minder moeite mee. Langzaam bouwde ik het app voor app af. Uiteindelijk heb ik alle apps verwijderd, behalve Tinder. Daar kijk ik nog drie keer per week op, maar nooit langer dan een halfuur.”
Met iemand in het echt praten is toch een stuk leuker dan chatten op een app
“Ik merkte dat ik rustiger werd in mijn hoofd. Ik had de bevestiging van likes en matches niet meer nodig en kreeg meer aandacht voor ‘echte’ mensen zoals vrienden. Daten doe ik nog wel, soms ook via Tinder, maar ik merk nu dat daten met iemand die je bijvoorbeeld op school of in de club ontmoet net zo leuk en spannend kan zijn. Met iemand in het echt praten is toch een stuk leuker dan chatten op een app.”
Hoe zorgen we ervoor dat we niet in dezelfde valkuil als Chloé trappen en gewoon verantwoordelijk blijven swipen? Matthijs: “Je kan voor jezelf een timer instellen op je telefoon, dat een app na een tijd afsluit. Of dat gewoon met jezelf afspreken te doen, al gaat dat bij een verslaving natuurlijk lastig.”
“Een goede tip is ook: voor elke keer dat je je telefoon pakt, moet je hem ook een keer wegleggen. Wees je van die afspraak bewust en zorg dat je dan ook niet stiekem op Instagram gaat. Zo train je die discipline om niet constant op je telefoon te zitten en apps je leven te laten beheersen.”
Dus geef die verkrampte duim voortaan even wat rust en probeer echt te leven. Want liefde is verwarrend, maar het leven nog meer.
*Chloé is een gefingeerde naam, echte naam is bekend bij de redactie.
Beeld: Tijmen Snelderwaard
In onze serie Stereotypisch ontmoet Sosha Duysker jongeren die een specifiek stereotype opgeplakt hebben gekregen door de mainstream media of hun omgeving. Hoe vinden zij het label wat ze gekregen hebben, beperkt dit label ze, waar lopen ze tegenaan, hoe kijken hun vrienden hiernaar en hoe zien zij hun eigen toekomst?