Deze cijfers laten je precies zien wie er vorig jaar in ons land is aangekomen
- Huis en haard in Holland
- 19 okt 2016
- 4 minuten leestijd
Om meer te kunnen vertellen over de integratie van de huidige groep nieuwe Nederlanders, moet je iets meer weten over wie er vorig jaar als asielzoeker zijn binnengekomen. Hoeveel zijn het er, waar komen ze vandaan, en wat betekent dat voor de samenstelling van de bevolking? Reporter 2021 dook in de cijfers.
Vorig jaar zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statitiek (CBS) 43.095 asielzoekers en 13.845 nareizende familieleden in Nederland aangekomen. Het merendeel daarvan is afkomstig uit Syrië, namelijk 27.655 personen.
Die personen zijn niet gelijkmatig naar Nederland gekomen. Vanaf maart 2015 kwam een flinke stroom op gang. In die maand verdubbelde het aantal eerste asielaanvragen, en vervolgens steeg dat maandelijks.
In september, oktober en november werden telkens maandrecords gebroken wat betreft het aantal asielzoekers dat aankwam in ons land. Daarna na dat aantal echter weer net zo hard af. Sinds maart 2016 zitten we weer op het niveau van voor maart 2015. Het aantal asielaanvragen is dus exact een jaar lang toegenomen.
De exacte cijfers van asielaanvragen verschillen per instantie. Op drie plekken worden gegevens gepubliceerd: het eerder genoemde CBS, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Eurostat (het Europese statistiekenbureau). Deze instanties hebben verschillende ijkdatums, en het CBS rondt de aanvragen af naar vijftallen om gegevens niet naar individuen herleidbaar te maken.
Zijn dat veel of weinig asielzoekers?
De laatste keer dat Nederland een dergelijke toestroom kende, was in 1994. Door de val van de Berlijnse muur en oorlog in het toenmalige Joegoslavië kwam begin jaren 90 een flinke migratiestroom op gang. Zowel economisch als asielgerelateerde migranten kwamen naar Nederland in de hoop op een betere toekomst.
In 1994 kwam die stroom tot zijn hoogtepunt met 52.575 personen. Het is dus zeker niet de eerste keer dat Nederland een vergelijkbaar aantal asielaanvragen krijgt.
Kijken we naar onze bevolking, dan gaat het relatief om een klein aantal nieuwe landgenoten. Als je naar de eerste asielaanvragen kijkt, dan is dat 2,55 asielaanvragen per duizend inwoners. Of anders gezegd: voor elke 395 inwoners is er een asielaanvraag gedaan.
Die vergelijking kun je voor alle 28 EU-lidstaten maken op basis van Eurostat-gegevens. Nederland staat op die ranglijst op de 11e plek, vlak boven het Europees gemiddelde van een asielzoeker per 405 inwoners (2,42 aanvragen per duizend inwoners). Hongarije is de absolute koploper met een asielzoeker per 56 Hongaarse burgers (17,7 per duizend).
Roemenië, Slowakije en Kroatië staan onderaan de lijst met het relatieve aantal opgenomen asielzoekers. In die landen worden respectievelijk 1 per 16.197, 19.732 en 29.933 inwoners. Dat betekent telkens rond de 0,01 procent van de bevolking.
Asielaanvragen per duizend inwoners
Syriërs vormden vorig jaar de grootste groep asielzoekers in Nederland, met 18.675 asielaanvragen en 8.980 nareizende familieleden. Ook Eritreeërs, Irakezen en Afghanen kwamen naar ons land.
In totaal hebben personen van minstens 38 verschillende nationaliteiten asiel aangevraagd in Nederland. Van 520 personen is bij het CBS niet bekend welke nationaliteit zij hebben, en vijfduizend personen staan als staatsloos geregistreerd.
Aandeel in asielstroom per afkomst
Door de toegenomen stroom aan asielzoekers verandert de samenstelling van Nederland dus niet enorm veel. De groep nieuwe Nederlanders maken slechts een klein deel uit op de totale bevolking. Toch heeft hun aanwezigheid invloed.
Dankzij de komst van immigranten is de verwachting dat het inwonertal van Nederland blijft stijgen in de aankomende decennia. Door de vergrijzing overlijden vanaf 2038 meer mensen dan er geboren worden, dus daarmee zou Nederland steeds minder mensen gaan tellen.
Het migratiesaldo (vertrekkende versus binnenkomende personen) compenseert dat echter, waardoor Nederland na een kleine stagnatie tot aan 2050 blijft groeien.