Zelfdoding onder jongeren nog steeds groot taboe
- Nieuws
- 12 apr 2016
- 3 minuten leestijd
Hij was slim, zag er goed uit en had een hoop vrienden. Zo op het eerste gezicht leek het de 20-jarige Dennis allemaal voor de wind te gaan. Toch leed hij al 10 jaar aan een zeer zware depressie. In stilte, want hij vertelde er niemand iets over.
Hij had om 5 uur thuis moeten zijn, maar hij kwam niet thuis.
Begin vorig jaar maakte Dennis een einde aan zijn leven. Dit kwam totaal onverwacht, ook voor zijn vriendin Sanne. “Hij had om 5 uur thuis moeten zijn, maar hij kwam niet thuis. Er kwam politie aan de deur. En je ziet het gewoon, er is iets mis”.
Zelfmoord doodsoorzaak nummer 1
Het verhaal van de 20-jarige Dennis staat niet op zichzelf. Onder jonge mensen tussen de 20 en 25 jaar is zelfmoord zelfs doodsoorzaak nummer 1. En deze sombere gevoelens beginnen al op zeer jonge leeftijd. 1 op de 5 jongeren heeft voor zijn 18e al last van depressieve gedachten. Ook het aantal jongeren dat anti-depressiva slikt, stijgt al jaren explosief.
Voor hulpinstanties is het moeilijk om jongeren te bereiken, daarom heeft 113Online een hulplijn voor jongeren in het leven geroepen. Juist jongeren zijn extra gevoelig voor tegenslagen in het leven. Sabine Stellingwerf van 113Online: “Dingen die gebeuren in het leven van een jongere, zowel klein als groot, kunnen een enorme impact hebben. Daardoor kan er in een soort impuls worden gedacht, dat ze niet meer verder willen.”
Hij heeft het gewoon gedaan, zonder om hulp te vragen. En laat ons in een ravage achter.
Taboe doorbreken
Ook de 21-jarige Faraz maakte zelfmoord mee in zijn omgeving. Hij verloor in 3 jaar tijd 2 vrienden aan zelfdoding. Ook voor hem kwamen de zelfmoorden uit het niets. Faraz: “Het is eerst een vraag die je bij jezelf neerlegt, hoe heb ik het niet kunnen zien? Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je het zult moeten accepteren.”
Nu probeert hij het taboe over zelfmoord onder jongeren te doorbreken. Met zijn organisatie gaat hij langs scholen om het onderwerp bespreekbaar te maken. “We vertellen ons eigen verhaal, stellen ons kwetsbaar op. Vervolgens doen we hele interactieve spellen. We spreken hun taal. En mensen zien dat het uit ons hart komt. Dan zie je vanzelf effect.“Ook Sanne zet zich in om het onderwerp bespreekbaar te maken en heeft een documentaire gemaakt over haar vriend Dennis. Ze drukt jongeren op het hart om over hun problemen te praten. Dennis zweeg over zijn problemen. “Hij heeft het gewoon gedaan, zonder om hulp te vragen. En laat ons in een ravage achter.”
Bekijk hier de documentaire 'To my loved on
Meer informatie
Heb je vragen of wil je iets kwijt naar aanleiding van onze reportage? Neem dan vooral contact op met 113Online.
Kijk voor informatie over de film ‘To my loved ones’ die Sanne maakte over haar vriend Dennis op http://tomylovedones.nl/
Voor meer informatie over de organisatie van Faraz: http://www.stichtingtweestrijd.nl/