Burn-out. Omvallen. Even uit de roulatie. Even ertussenuit. Geef het beestje een naampje. Maar één ding staat vast. Het overkomt steeds meer mensen. Zo ook Sophie. Viereneenhalf jaar geleden ging ook zij onderuit. Hoe gebeurt zoiets nou? En hoe zorg je ervoor dat jíj niet onderuit gaat?
Vorige week dook Sophie in haar eigen leven. Deze week bezoekt ze de Zuidas. Want denk je aan burn-out dan denk je aan te hard gewerkt, toch? En als er één club zich uit de naad werkt is het (mantel)pakken-posse op de Zuidas wel.
Een teken van zwakte
Wat meteen opvalt is dat burn-out hier nog verdomd goed in het verdoem hokje gepropt is. Er wordt niet makkelijk over gepraat. Laat staan dat je toegeeft dat je zélf onderuit bent gegaan. “Aangeven dat je het niet kan is een teken van zwakte. Voor jou zijn er 1.000 anderen.”
Oké, dat is een manier om ernaar te kijken. Maar ex-Zuidas’er Florien Veasen denkt daar heel anders over. Ook zij kreeg een burn-out en trok wél haar mond open. “Misschien geven mensen die ziek worden wel aan dat de huidige werksituatie niet gezond is.”
Energievreters
Je hebt op werk energiebronnen en energievreters. Een burn-out ontstaat wanneer de vreters het winnen van de bronnen. Wat zijn dat dan, die ‘energievreters’? De top 3 vreters op werk zijn:

- Dat je niet aan het stuur zit van hoe je je werk doet.
- Te hoge taak-eisen.
- Een gebrekkige sociale omgeving.
Hoge verwachtingen
Twee manieren om ernaar te kijken dus. En een ding maken ze beiden duidelijk. Er wordt op de arbeidsmarkt steeds meer van je verwacht. En de concurrentie is moordend. Dus wat doe je? Juist, je bek houden en je een ongeluk werken. Is dat dan per definitie zo ongezond?
Belgische socioloog en arbeidsdeskundige Jan Denys sluit dit meteen uit: “Er is géén verband tussen mentale ziektes en het aantal uren dat men werkt.” Het zit ‘m er volgens hem dus niet in hoevéél je werkt. Maar vooral hóe je werkt. En hoe je je werk ervaart.
Chantal Janzen kan hierover meepraten. Op het gebied van werk houdt deze ambitieuze chick met gemak 34 ballen in de lucht. Maar zodra er een stalker in het spel kwam ging het mis. “Opeens word je door iets omgeduwd.”
Psychische gesteldheid
Oké. Duidelijk. Je werk is dus niet per definitie de boosdoener van een burn-out. Maar wat dan wel? Heeft het dan iets met je psychische gesteldheid te maken? Dát onderzoek Sophie volgende week!
Sophie in de Mentale Kreukels, elke dinsdag 20.30 uur bij BNN op NPO 3!