Bevergeil is niet het enige verhaal over vreemde stoffen in het eten, op het internet wemelt het van deze hardnekkige geruchten en aannames. De Keuringsdienst van Waarde het web verder afgestruind op zoek naar bijzondere, sterke verhalen over vreemde toevoegingen in de maaltijden. Eet smakelijk.
Vissenblaas in bier
In Groot-Brittannie wordt er vissenblaas gebruikt in bier. Volgens de makers zorgt de blaas er voor dat het bier de mooie glans geeft. In hoeverre is dit waar? De BBC heeft er een item van meer dan tien minuten over gemaakt:
Speelgoedkleisubstantie in McNuggets
De McNuggets van het bekende fastfoodrestaurant McDonalds zijn niet alleen krokant, maar je kan er ook nog eens mee kneden. Volgens een blog op CNN zit er in de Amerikaanse nuggets dimethylpolysiloxane, een 'anti-schuimingredient' dat ook in speelklei terug is te vinden.
22-karaats goud in champagne
Voor de exentrieke feestvierder is het mogelijk om champagne met vlokken goud op te drinken. De champagne Gold Cuvée claimt snippers goud van 22 karaat te gebruiken in het drankje. Voor ongeveer €41,- per liter kan je je slokdarm vergulden.
Anti-hoofdluismiddel in sportdrank en Bugles
Allura Red AC, beter bekend onder de titel E129, is een product dat een bijproduct is van kolenverwerking. Het goedje is extreem vlambaar en wordt regelmatig gebruikt in shampoos die hoofdluis bestrijden. Naast dat wordt het ook gebruikt in sportdranken, snoepjes en zelfs de Bugles van Smiths.
Lebmaagenzym in de kaas
Het product genaamd stremsel komt uit de lebmaag van koeien. Hoewel het wordt gezien als een nevenproduct van de kalverslachterij schromen vele kaasmakers niet om het in de kaas te gooien. Door het stremsel kan het melkeiwit samenklonteren. Daarnaast is het ook belangrijk om de kaas te laten rijpen.
Petroleumantioxidant in de kauwgom
Butylhydroxytouleen is E-nummer 321, wat wordt gewonnen uit petroleum. De antioxidant is terug te vinden in verschillende parfums, dierenvoeding, synthetische rubbers, plastics en... kauwgom?
Buskruit in boterhamvlees
E-nummer 252 is kaliumnitraat. Het conserveermiddel dat zorgt voor het kleurbehoud van vleeswaren zit niet alleen in de vleeswaren, maar wordt op 31 december vaak in de lucht geschoten. Het E-nummer zit namelijk ook in vuurpijlen. Naast dat komt kaliumnitraat ook vaak voor in meststof. Goed voor de bomen en kennelijk ook voor de mens.
TNT-opschoner in de wijn
Een ander explosief verhaal gaat over de wijn. In vele fabriekswijnen wordt E221 toegevoegd, ook wel natriumsulfiet genoemd. Dit goedje gaat niet alleen in de wijn en in bepaalde sappen om te conserveren, maar het wordt ook gebruikt om de explosieve stof TNT puurder te maken voor militair gebruik.
Krijt in het brood
In de gist van het brood zit E-nummer 516. Het calciumsulfaat, ook wel 'krijt' genoemd, is niet alleen in het deeg te vinden maar wordt ook gebruikt als metaalbinder.
Eendenveren in de appeltaart
Eerder hebben we al gevonden wat McDonalds in de McNuggets doet. Een ander verhaal is dat het fastfoodketen ook de appeltaarten maakt met een apart product: eendenveren. De substantie L-Cysteine wordt gewonnen uit deze veren en gebruikt als een smaakversterker.