Wie aan cocaïnehandel denkt, denkt al snel aan Pablo Escobar. Maar nu, jaren na zijn dood, blijft Colombia een waar drugsparadijs. Hoe komt het dat Colombia nog steeds zoveel cocaïne levert?
Colombia is de grootste cocaïneproducent van de wereld. Samen met Bolivia en Peru produceert het 99% van alle cocaïne in de wereld. Veel van die drugs wordt meegesmokkeld naar de Verenigde Staten. Maar door wie wordt dit gedaan?
Van Pablo Escobar naar de Clan del Golfo
Rond de jaren zeventig begon Pablo Escobar zijn drugsimperium op te bouwen. Door de cocaïnehandel werd hij één van de rijkste personen ter wereld. Nu, bijna 25 jaar na zijn dood, wordt er meer cocaïne geproduceerd dan ooit. Dit ligt allemaal in de handen van de Clan del Golfo, een geoliede machine die met ruim 3000 leden het drugsmonopolie heeft op de grensgebieden. Vanuit labs in de jungle regelen ze de handel en is er vorig jaar 188.000 hectare aan cocaplanten verbouwd. Dit levert naar schatting 1,3 miljoen cocaïne op.
Toename drugssmokkel
Jarenlang werd Colombia beschermd door de Farc; een Colombiaanse guerrillabeweging. In 2016 sloot deze beweging een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Sindsdien is de Farc versplinterd en strijden ze door als politieke partij. Het gevolg? Minder toezicht op drugssmokkel op grensgebieden. Dit wordt door velen gezien als één van de redenen voor de toename van drugssmokkel.
De route
In de Caribische zee liggen een hoop onbewoonde eilanden. Deze eilanden worden gebruikt door smokkelaars om cocaïne in te verstoppen en van Colombia naar de Verenigde Staten te smokkelen. Vroeger was de zee populair om drugs te vervoeren, daarna ging het meer via het land. Door anti-narcotica acties die het moeilijker maken om via het land te vervoeren, is de zee sinds 2010 weer populair.
Providencia
Een redelijk onbekend eiland voor toeristen, maar een bekende plaats voor het smokkelen van drugs. Toeristen die Providencia bezoeken hebben vrij weinig door van de handel die zich afspeelt achter hun rug om. De bewoners van dit eiland worden betrokken bij de handel, ook al kennen zij de risico’s die het met zich meebrengt.
Hulp van de bewoners
Veel mensen die op de route wonen zien drugssmokkel als de ultieme manier om snel geld te verdienen. Mensen in deze omgeving zijn vaak arm en kunnen de verleiding niet weerstaan om hun steentje bij te dragen aan drugshandel. Veel mensen worden gedwongen mee te werken. Vissers helpen mee bij het vervoeren van drugs overzees. Iedereen in deze gebieden kent wel iemand die betrokken is bij drugssmokkel. Vandaar blijft het idee groeien dat meehelpen hieraan een vlucht is naar een beter en rijker leven. Maar is dat ook zo?
Smokkelen anno nu
De traditionele manier van drugssmokkel gaat per boot, vliegtuig of zelfs onderzeeër. Tegenwoordig worden er zelfs drones ingezet, die zo’n 10 kilo per vlucht kunnen vervoeren. Wat ook steeds populairder wordt, is het inzetten van vluchtelingen die cocaïne vervoeren. Deze “Mules” worden ingezet in ruil voor een veilige grensoversteek.
De gevolgen
Meewerken lijkt voor veel Colombianen de beste uitweg. Maar als je meewerkt aan het smokkelen van drugs, kunnen de gevolgen erg tragisch zijn. Met jarenlange gevangenisstraf kom je er goed vanaf. Veel mensen worden namelijk doodgeschoten. Zoals de drugssmokkelaars zelf zeggen: “De zee is het grootste kerkhof ter wereld, langzaam voert het de mensen weg.” Daarnaast moet je ook maar het geluk hebben dat je echt krijgt wat je beloofd is. Desalniettemin zien veel Colombianen het als ‘the easy way’ om geld te verdienen, omdat het heel snel gaat. Jan concludeerde: “Uiteindelijk is Providencia een heel mooi meisje, met een heel treurig levensverhaal.”
Wil je Trippers in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram!
KIJK TRIPPERS HIER TERUG:
BNNVARA's TRIPPERS: meer info!