Er zijn verschillende soorten eieren te koop in de winkel, maar wat is het verschil? De code op het ei geeft aan hoe de kip die het ei gelegd heeft, leefde.
Elk ei dat je in Nederland in de supermarkt kunt kopen, heeft een stempel met een code. Van deze code kan veel afgelezen worden. Een code ziet er altijd als volgt uit:
1 cijfer – 2 letters – 7 cijfers
Het eerste cijfer
Dit geeft aan op welke manier de kip geleefd heeft. Er zijn vier soorten kippenhouderijen. Hoe lager het cijfer hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd.
- Begincijfer 0 - biologisch ei
Als de code begint met een 0, dan is er sprake van een biologisch ei. Dit type ei is gelegd door een kip die veel ruimte heeft en volgens de regels van biologische landbouw wordt gehouden. Dit houdt in dat de kip naar buiten kan, dat er minstens vier vierkante meter per kip vrije uitloopruimte is en dat de kippen biologisch voer te eten krijgen.
- Begincijfer 1 - vrije-uitloopei
De 1 staat voor een vrije-uitloopei. Kippen die dit ei gelegd hebben mogen ook naar buiten, maar hebben binnen minder vrije ruimte. Er zitten negen kippen op één vierkante meter. Buiten moet er zo’n vier vierkante meter vrije ruimte zijn per kip. Sommige winkels willen dat hun verse eieren minimaal vrije uitloop-eieren zijn.
- Begincijfer 2 - scharrelei
Een scharrelei is herkenbaar aan de code 2 die op het ei staat. De meeste verse eieren in de winkel zijn scharreleieren. Scharrelkippen leven niet buiten, maar zitten in stallen waar ze kunnen scharrelen op de grond. Een scharrelkip leeft met acht anderen op één vierkante meter. Dit komt per kip uit op twee A4'tjes scharrelruimte per kip.
- Begincijfer 3 - legbatterij-ei
Een ei dat begint met de code 3 is bijna niet te koop in de winkel. Deze eieren komen uit kooien. Meestal gaan deze eieren naar de industrie, er wordt eipoeder van gemaakt of vloeibare eiproducten, zoals eigeel, eiwit en heelei.
Uit onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde blijkt dat er bijvoorbeeld in Italië nog boeren zijn die kippen houden in legbatterijen. Volgens deskundigen zitten er in zuidelijke en oostelijke Europese landen relatief veel kippen in legbatterijen, ondanks het verbod. Deze eieren kunnen wel in producten terecht komen die wij in Nederland eten, zoals pasta, brood en koekjes.
Letters in de code
Vervolgens is aan de twee letters te zien uit welk land een ei komt. De eieren die we hier kopen komen bijna altijd uit Nederland zelf, maar mocht het ergens anders vandaan komen dan kun je dit zien aan de letters. NL staat voor Nederland, DE voor Duitsland en BE staat voor een Belgisch ei.
De combinatie van 7 cijfers
De laatste 7 cijfers geven aan bij welk bedrijf het ei is gelegd. Elke boerderij heeft zijn eigen unieke code. De eerste vijf cijfers geven het bedrijf aan en de laatste twee cijfers geven de schuur of de kooi aan waar de kip inzat die het ei gelegd heeft. Op deze website kun je achterhalen waar je ei vandaan komt.