De bedreigde Monarchvlinder trekt elk jaar van Noord-Amerika naar Mexico. Waarom zijn deze vlinders dan toch als decoratie te koop?
De naam zegt je misschien niet gelijk iets, maar deze oranje-zwart-witte vlinder is beroemd in de gevleugelde wereld. Hij komt niet voor in Nederland, maar de Monarchvlinder kun je tegenwoordig ook zo in een lijstje of onder een stolp kopen. Leuk om naar te kijken, maar er is veel meer dat hem zo bijzonder maakt.
Elke herfst trekken deze vlinders met miljoenen tegelijk van Noord-Amerika naar het warme Mexico, waar ze in januari overwinteren. Tijdens de reis wisselen ze meerdere keren van generatie- ze leven namelijk maar tussen de 6 weken en 9 maanden. Dit verschil is ook voor insectenkenners een raadsel. Het is een aardig stuk vliegen dus onderweg rusten ze met z’n allen op de kop aan een boom, wat een vrij spectaculair beeld oplevert.
Bron: Wikimedia Commons
Maar het gaat niet zo goed met deze soort. De IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft de Monarchvlinder op de rode lijst van bedreigde diersoorten geplaatst, al is het in een voorstadium. De klimaatveranderingen doen hem niet veel goeds en dan wordt hun belangrijkste voedselbron, de zijdebloem, ook nog eens met pesticiden onder gespoten.
Waarom kun je ze dan nog steeds kopen? Sophie van de Museumwinkel weet heel goed dat deze vlinder bedreigd is. Maar zij verkopen geen wilde vlinders. "Je kunt ze heel makkelijk opkweken. Bij onze kwekerijen in Zuid-Amerika wachten ze tot de vlinders na een paar weken zelf doodgaan.” Bedreigd of gekweekt gaat soms hand in vleugel. En door de vraag naar deze oranje vlinder blijft het aanbod bestaan.
Auteur: Marlou Kusters