Complete afleveringen van
De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld vind je op NPO Start.
De routes uit De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld
- 19 minuten leestijd
Van levensgevaarlijke modderwegen langs diepe afgronden tot extreme bergpassen en nauwe jungleroutes. De BN'ers zijn weer klaar voor het grote avontuur. Check hier de routes!
In het nieuwste seizoen van De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld volgen we weer 8 BN'er-koppels die met gierende banden, piepende remmen en goede moed de meest avontuurlijke wegen ter wereld verkennen. Van levensgevaarlijke modderwegen langs diepe afgronden en ravijnen tot extreme bergpassen en angstaanjagende jungleroutes. De BN'ers zijn weer klaar voor het grote avontuur.
Wat moet je weten over Roemenie?Aflevering 8: “Echt heftig!”
Met de vlogcamera in de hand crossen YouTuber Kalvijn en oud-politicus Fred Teeven door het land van de vampieren: Roemenië. Ze komen vast te zitten in de sneeuw, hebben grote problemen in te smalle tunnels en rijden de auto dwars door een rivier met het water tot aan de vooruit.- Vergeet Parijs, want Boekarest wordt het Parijs van het Oosten genoemd. Nouja, in de jaren ’30 dan. Als je er bent, neem dan sowieso een kijkje bij het parlementspaleis. Dit is namelijk het grootste gebouw van Europa en na het Pentagon het grootste ter wereld!
- In Roemenië lijkt het alsof je een teruggaat in de tijd. Je waant jezelf even in de middeleeuwen. Denk aan eeuwenoude binnenstadjes, prachtige kastelen, ruïnes en kloosterkerken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.
- De heren rijden ook door Transsylvanië. Gaat er al een belletje rinkelen? Inderdaad Dracula, de bekendste vampier aller tijden. Maar wist je dat Dracula ook echt heeft bestaan? Misschien dronk hij wat minder bloed, maar was er wel gek op! Dracula is namelijk gebaseerd op Vlad Dracula een wrede vorst van Walachije, een vorstendom in het zuiden van het huidige Roemenië. Zijn bijnaam was ‘spietser’, omdat hij graag mensen spietste. En daar hield zijn bloeddorst niet op. Volgens de overleveringen kookte hij mensen ook graag levend hakte hij maar wat graag ledematen af.
- Hou je van wintersport? En heb je Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk inmiddels wel gezien? Misschien moet je Roemenië dan een keertje overwegen. Minder toeristisch en ook heel fijn voor je portemonnee. Iets minder van de kou? In de zomer kun je prachtige wandelingen door de bergen maken. Waan jezelf even als (een geëmigreerde) Heidi of Peter. Minder actief? Dat kan ook. Roemenië heeft flink wat kustplaatsjes en staat ook bekend om zijn kuurreizen.
“EYE OF THE TIGER!”
Of je nou midden op de dansvloer staat mee te blèren of in een auto zit in Roermenie, dat maakt niet uit. Dit is een lied dat keihard meegezongen moet worden, toch?
Of je nou midden op de dansvloer staat mee te blèren of in een auto zit in Roermenie, dat maakt niet uit. Dit is een lied dat keihard meegezongen moet worden, toch?
Aflevering 7: Eikels en vrolijke Pillen
Verleidelijke DJ Tony Junior en kindvriendelijke presentatrice Dieuwertje Blok ontdekken samen Armenië. En niet alleen het land is een goudmijn aan bijzondere verhalen. Zo haalde Dieuwertje vroeger regelmatig nachten door op alles wat God verboden heeft en blijkt Tony juist super braaf te zijn. Lekkere combi om samen in een auto te zetten dus.Armenië: Wat, waar, wanneer?
- Bergen, beren, gletsjers, vulkanen. Tony wil het allemaal! Gelukkig is het Armeense landschap daar divers genoeg voor. En, omdat het land relatief klein is, kunnen de twee ook bijna alles hiervan zien. Ze bevinden zich ook voor ze het weten midden in de kou en sneeuw. Onze winters in Nederland zijn hier niets bij, maar ze weten het toch te overleven. Tony heeft alleen geen gletsjers gezien. Ach, je kunt ook niet alles hebben natuurlijk.
- Armenië heeft het erg moeilijk gehad in het verleden. Door genocide, oorlogen en natuurrampen heeft de bevolking zwaar moeten lijden. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog begon de regering in Istanbul de Armenen te wantrouwen door banden met het Russische leger. Dit leidde ertoe dat naar schatting 1.5 miljoen Armenen zijn uitgemoord op Turks grondgebied. Maar, de Turkse overheid wil dit nog steeds niet erkennen als genocide. Ondanks de tegenslagen zijn de Armenen enorm gastvrij en trots op hun roots. Zelfs de armste onder de bevolking hebben een plekje voor ze over aan de eettafel. Voor Dieuwertje en Tony is dit hartverwarmend, en iets waar wij Nederlanders wel van kunnen leren!
- Één ding wat je in Armenië niet moet zoeken? Ruzie. De populairste sporten onder de bevolking zijn boksen, kickboksen, karate en worstelen. In de vecht- en krachtsporten worden Armeense sporters vaak Europees kampioen en wereldkampioen. Maar ondanks dat er allerlei vechtersbazen rondlopen is Dieuwertje niet op haar mond gevallen. Voor het duo de stad uit is heeft ze al drie keer het woord eikel laten vallen. Maar ja het is spits in de hoofdstad Jerevan, dus dat kun je haar toch niet kwalijk nemen.
- In Armenië is het geloof van groot belang. Het was de eerste staat ter wereld die het christendom als officiële geloof instelde, en heeft ook de oudste nationale kerk ter wereld. Dieuwertje en Tony, die niet gelovig zijn opgevoed, stoppen bij het Chor Virap klooster aan de voet van de berg waar de ark van Noach zou zijn gestrand. Dit is voor hun enorm interessant en ze kijken hun ogen uit in het bijzondere klooster. Geloven doen ze op hun eigen manier, of zoals Dieuwertje het noemt: “Ik geloof drie weken per jaar in Sinterklaas, dan heb ik het wel gehad.
Dieuwertjes Vrolijke Pilletjes
De twee zijn nog maar net in de auto gestapt en het gaat alweer over drugs. Maar ondanks dat DJ Tony in de nacht leeft, heeft hij nog nooit drugs gebruikt. Maar Dieuwertje daarentegen! Die heeft niets laten liggen en alles wel een keer geprobeerd. Nou ja, “alleen niet gespoten dan”. Hopelijk kijken haar fans van het Sinterklaasjournaal niet mee..
De twee zijn nog maar net in de auto gestapt en het gaat alweer over drugs. Maar ondanks dat DJ Tony in de nacht leeft, heeft hij nog nooit drugs gebruikt. Maar Dieuwertje daarentegen! Die heeft niets laten liggen en alles wel een keer geprobeerd. Nou ja, “alleen niet gespoten dan”. Hopelijk kijken haar fans van het Sinterklaasjournaal niet mee..
Aflevering 6: Grote slangen en naakt kakken
Vlogster Monica Geuze en oud-kickbokser Remy Bonjasky maken de gevaarlijkste weg van Oeganda nog onveiliger. Zo moet Monica gelijk gassen over de dodelijkste weg ter wereld genaamd Massacre Road en glibberen ze bijna een afgrond in. Maarrr, al gauw heeft ze het onder de knie en houden zelfs enorme slangen en apen op de weg haar niet tegen. Ondertussen vertelt Remy over mensen knock-out slaan en zijn eh, badkamergewoontes. De rit is ‘fokking zwaar’, gelukkig vormt het duo een goed team en zetten ze door tot de eindstreep.
Wat moét je weten van Oeganda?
- In Oeganda wonen al meer dan 50.000 jaar mensen. Volgens sommigen zelfs 100.000 jaar. Monica en Remy rijden dus terug naar de roots van ons hele bestaan en leren meer over waar wij mensen vandaan komen. Als je dán geen connectie met elkaar voelt, zal er wel echt iets niet kloppen.
- Oeganda is één van zeven Afrikaanse landen waar de evenaar dwars doorheen loopt. Op hun route stoppen Remy en Monica in mini-dorpje langs de Massacre Road. Zo kunnen ze de denkbeeldige streep om onze aardbol heen van dichtbij te bekijken. De avonturiers in de dop leren over de verschillen in hoe water stroomt aan beide kanten van de evenaar en de positie van de zon recht boven de scheiding tussen onze wereldhelften. Zo staat de zon op 21 maart en 23 september om 12:00 zó recht boven de evenaar dat er geen enkele schaduw is. Dat wordt insmeren met factor 600 dus.
- Wel eens van kratermeren gehoord? Dat zijn meren in vulkanische kraters die zijn ontstaan door onder andere neerslag en ander inkomend water. Vaak bestaan ze maar tijdelijk, en kunnen ze ook heel gevaarlijk zijn door de stoffen die er soms in gevangen zitten. In Oeganda vind je dit soort meren ook. Gevaarlijke stoffen of niet, de lokale bevolking haalt het natuurlijke zout uit de kratermeren om te verkopen. Het water bestaat tot wel 90% uit zout, dus dit zijn ontzettend gevaarlijke omstandigheden om in te werken. De arbeiders lopen een enorm risico op uitdrogen en ze moeten ook cónstant water drinken.
- In de auto komen Monica en Remy langs het leefgebied van de pygmeeën. Dit is een groep jagers en verzamelaars die oorspronkelijk in de regenwouden leefden. Ze moesten hier weg toen dit een natuurreservaat werd omdat ze schade brachten aan het woud. Ze mochten niet meer in de bossen jagen, de planten eten en volgens hun tradities leven. Dit zet het duo enorm aan het denken, aangezien wij hier in het westen soms ook niet al te best met onze omgeving omgaan.
Remy’s kaktips
Cruisend door Oeganda kletsen Monica en Remy over de belangrijke zaken in het leven. Zoals kakken, want ja dat moet ook gewoon gebeuren. De oud-kickbokser deelt zijn wijsheden met Monica praat haar bij over naakt kakken. En of dat vreemd is? Nou, eigenlijk niet. Volgens Remy is het best aan te raden.
Cruisend door Oeganda kletsen Monica en Remy over de belangrijke zaken in het leven. Zoals kakken, want ja dat moet ook gewoon gebeuren. De oud-kickbokser deelt zijn wijsheden met Monica praat haar bij over naakt kakken. En of dat vreemd is? Nou, eigenlijk niet. Volgens Remy is het best aan te raden.
Aflevering 5: "Kun jij rijden?" "Ik heb een fiets."
‘Woordkunstenaars’ Kluun (Raymond van de Klundert) en Sef (Yousef Gnaoui) stappen achter het stuur van een 4x4 en crossen dwars door Zuid-Brazilië. Vanaf Porto Alegre proberen ze via haarspeldbochten en gammele bruggetjes de hagelwitte stranden te bereiken. In de auto praten ze over de politiek, relaties en hoe het is om een naaste te verliezen. Hun rijskills zijn ook niet bepaald top dus het belooft een bijzondere rit te worden.Wat wil je weten van Zuid-Brazilië?
- Sef en Kluun startten in Porto Alegre, de grootste stad van de staat Rio Grande do Sul. Het is een mega multiculturele stad omdat hier in 1824 migranten binnen begonnen te stromen uit allerlei hoeken van de wereld. Vooral de Duitse, Italiaanse, Spaanse, Poolse, Joodse en Libanese invloeden zijn hier te voelen. Denk aan Duitse berghutjes, Poolse dialecten in afgelegen Braziliaanse dorpjes en Spaanse invloeden in de keuken. Dat zij zich hier snel thuis voelden is ook niet gek, gezien het klimaat en het landschap erg lijkt op dat van veel plekken in Europa. Zo hebben de mannen het gevoel dat ze door de Zwitserse Alpen rijden i.p.v. Brazilië. Kluun noemt het dan ook “Het Zwitserland van de tropen.”
- In Zuid-Brazilië heerst de traditionele gaucho-cowboycultuur. Dit is de benaming voor de nakomelingen van onder andere Spanjaarden en Indianen die nu nog steeds veehouders zijn op de Zuid-Amerikaanse vlakten. De gauchocultuur heerst al honderden jaren in het gebied en is een belangrijk symbool van de nationalistische cultuur. Belangrijk in het leven van een gaucho zijn het leven op de vlakte, paarden, gitaarmuziek en het eten van veel(!) vlees. Ook zijn voor gaucho’s de waarden solidariteit, gastvrijheid en moed belangrijk. Sef en Kluun gaan hier helemaal in op en trekken bij de eerste stop meteen een biertje open voor hun romantische gauchodiner.
- De streek heeft een gevarieerd landschap. Naast de vlaktes waar gaucho’s leven zijn er ook moderne, welvarende universiteitssteden en eeuwenoude koloniale steden middenin de jungle. Het is ook een enorm gebied, en als je alle bezienswaardigheden wilt zien ben je zeker een paar maanden onderweg. De route die Sef en Kluun afleggen is maar een deel ervan, en hier zijn ze al dagenlang mee bezig.
- Het duo in eindigt in de stad Florianópolis, gelegen op het eilandje Santa Catarina. Het eiland heeft wel 42(!) prachtige stranden, lagunes en watervallen. De twee parkeren de auto direct op één van deze strandjes en zetten meteen hun voeten in het zand. En dit is zeker niet de minste plek om dit te doen. Voor veel Europeanen die honderden jaren geleden de zee overtrokken om een nieuw leven te zoeken, was dit namelijk de plek waar ze zich vestigden.
Mannenpraat met Kluun en Sef
De twee BN’ers praten op de moeilijke wegen niet alleen over moeilijk onderwerpen. Ze voeren ook gesprekken over échte mannendingen, zoals afteren, slangen en sigaren, en kletsen alsof ze elkaar al jaren kennen. Wel zo fijn als je ondertussen een brug zonder reling moet oversteken en een beetje afleiding zoekt. Maar, alles verloopt min of meer volgens plan en ze genieten met volle teugen van de tocht. Daar gaat Kluun spontaan “Whoppa!” van zeggen.
De twee BN’ers praten op de moeilijke wegen niet alleen over moeilijk onderwerpen. Ze voeren ook gesprekken over échte mannendingen, zoals afteren, slangen en sigaren, en kletsen alsof ze elkaar al jaren kennen. Wel zo fijn als je ondertussen een brug zonder reling moet oversteken en een beetje afleiding zoekt. Maar, alles verloopt min of meer volgens plan en ze genieten met volle teugen van de tocht. Daar gaat Kluun spontaan “Whoppa!” van zeggen.
AFLEVERING 4: “AI, JIJ DOET GEKKE DINGEN!”
Soul-zangeres Shirma Rouse en fitmodel-DJ-actrice Fajah Lourens cruisen in een 4x4 door het Bosnische gebied. Of cruisen. Het is eerder glijden. De modderige wegen vormen voor het duo best een obstakel, en met al die mist, modder en misgrepen ziet Fajah het eigenlijk niet meer zitten... Maar, zodra de wegen weer wat vlakker worden, genieten de dames weer van de rit. De dames praten over muziek, vrouwelijkheid en discriminatie, en bewonderen ondertussen het mooie landschap.Wat moet je weten van het gebied Bosnië?
- Bosnië en Herzegovina, wat vroeger Sarajevo heette, heeft een nogal rumoerig verleden. Het was het derde land dat zich afscheidde Joegoslavië. Omdat veel Serviërs het hier niet mee eens waren, volgde een gruwelijke burgeroorlog. Tijdens deze oorlog werd het parlementsgebouw verbrand en vond een etnische zuivering plaats. Inmiddels komt het land er steeds meer bovenop, maar de kogelgaten staan nog steeds in de muur.
- Als je een geschiedenisfanaat bent, ben je in het gebied op de juiste plek. Het lukt ze hier niet helemaal om bij te raken met de moderne wereld, dus het voelt alsof je terug in de tijd gaat. Veel Middeleeuwse gebouwen en oude oorlogswegen zijn er nog, zoals die waar Shirma en Fajah overheen rijden. Én, omdat het er nog niet zo heel toeristisch is, kun je er echt je rust pakken.
- Bosnië is de plek waar Europese, Turkse en Slavische cultuur samenkomen. Één van de manieren waarop je dit kunt terugzien is door muziek. En dat is niet alleen kneuterige folkmuziek, al vind je die er natuurlijk ook. Pop, klassieke rock, en hiphop wordt allemaal gewoon geluisterd. Ook al is hiphop relatief nieuw, de urban sceneis heel snel helemaal opgeblazen.
- Heb je een zon-zee-zuipvakantie op de planning staan? Hou Bosnië en Herzegovina in je achterhoofd! Het land heeft een prachtig mini-strandje van 22 kilometer lang. Het stukje strand zit geklemd tussen Kroatië in en is ook meteen het kleinste strand ter wereld. En no worries, als je hier je handdoekje niet kwijt kan, met alle mooie watervallen en kliffen is het ook in het binnenland prima vertoeven.
Het muzikale talent van Shirma en Fajah
Wat krijg je als je een badass soulzangeres en een hippe DJ samen in een auto zet? Shirma en Fajah laten tussen de momenten van spanning hun muzikale skills zien, en die zijn niet de minste. De twee dames pompen keiharde meezingers en cruisen heel Bosnië door. Dat maakt die mistige wegen ineens een stuk dragelijker.
Wat krijg je als je een badass soulzangeres en een hippe DJ samen in een auto zet? Shirma en Fajah laten tussen de momenten van spanning hun muzikale skills zien, en die zijn niet de minste. De twee dames pompen keiharde meezingers en cruisen heel Bosnië door. Dat maakt die mistige wegen ineens een stuk dragelijker.
AFLEVERING 3: VINGERS AFLIKKEN EN VEEL TE VEEL KAMELEN
Actrice Susan Visser en Chef 'Special Joshua Nolet, een onverwachts maar briljant duo, racen samen door het Jordaanse landschap. Ondanks dat ze elkaar niet kennen, geven ze elkaar een koosnaampje en likken ze ongegeneerd aan hun vingers. Onderweg praten ze over de stepdad-game van Joshua, omgaan met verlies en bouwen ze een band op terwijl ze in de Dode Zee drijven. Check hier de route door Jordanië.Wat moet je weten van Jordanië?
- Altijd al naar de maan willen gaan, maar last van een gevalletje 'no money'? Nou, no worries, trek het landschap van Jordanië in en je voelt je net André Kuipers. Veel films worden geschoten in Jordanië om het maanoppervlak na te bootsen. Alleen nog een goedkope fles sterke drank en de wetten van de zwaartekracht gelden ook hier niet meer.
- Als je het type bent dat graag artistieke foto's van eten op Instagram post, zit je in Jordanië goed. Je vindt er namelijk een goddelijke combi van de Turkse en de Mediterrane keuken. Zo eet je er veel olijven, kebab en urenlang gestoofd lam. Maar geen zorgen, ook voor de vegetariërs en vegans onder ons is er keus zat.
- In Egypte heb je de piramiden van Gizeh, in Jordanië de historische stad Petra. Met kamelen trek je langs theaters, kloosters en graftombes die millennia lang begraven waren onder het zand. In 2007 zijn de uit steen gehouwen gebouwen verkozen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen.
- Bij Jordanië denk je misschien niet aan voetbal, maar het is wel de meest populaire sport in het land. In de gemiddelde straat is bijna altijd wel een potje gaande en het nationale team trekt ook een goed aantal kijkers als ze weer spelen. Tot nu toe hebben ze zich nog nooit gekwalificeerd, maar wie weet treffen we ze wel bij het volgende WK. Als wij dan weer mee mogen doen tenminste...
Joshua en zijn sweet comic valentine
Het klassieke zwijmelnummer 'My Funny Valentine' is gecoverd door Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en nu ook Joshua Nolet. Terwijl Joshua zijn zwoele stembanden laat horen, probeert Susan haar zenuwen een beetje in bedwang te houden. En ja, als je in een comfortabele auto zit met privéconcert van Joshua moet dat echt wel lukken.
Het klassieke zwijmelnummer 'My Funny Valentine' is gecoverd door Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en nu ook Joshua Nolet. Terwijl Joshua zijn zwoele stembanden laat horen, probeert Susan haar zenuwen een beetje in bedwang te houden. En ja, als je in een comfortabele auto zit met privéconcert van Joshua moet dat echt wel lukken.
Aflevering 2: Piemelrotsen en heteluchtballonnen - Anouk en Loiza
Oud-profvoetbalster Anouk Hoogendijk en model Loiza Lamers trekken door het ruige binnenland van Turkije. Ze beginnen in Adana en rijden in hun 4x4 rechtstreeks de bergen in. Ze bespreken welk ravijn het mooiste is om in te vallen en de obstakels die Loiza moest overkomen toen ze besloot als vrouw door het leven te gaan. Check hieronder hoe ze précies gereden zijn!Wat moet je weten van het gebied Cappadocië?
- Als je echt back-to-basics wilt gaan en de geschiedenis in wilt duiken, zit je in dit gebied goed. Sinds de prehistorie wonen hier al mensen. Ook vind je er meer dan 250 ondergrondse steden, met tempels en zelfs wijnhuizen. Winnen.
- Omdat het hier in de zomermaanden gewoon knei-ter-heet is, trekken de bewoners van Adana de bergen in en vertoeven ze op de velen bergplateaus in hutjes. Naarmate je meer landinwaarts gaat, richting Cappadocië, maken de plateaus plaats voor rotswoningen en feeënschoorstenen (wij hadden ze een minder onschuldige naam gegeven).
- Jaarlijks zweven een half miljoen mensen boven Cappadocië. Nee, er is geen trance-festival. We hebben het over de honderden heteluchtballonnen die hier dagelijks opstijgen. Als je het aankan om 5:30 een busje te pakken, kan je zelf ook een vlucht meepakken en de zon op zien komen over de spitse bergtoppen. Het is er één groot openluchtmuseum.
Anouk en Loiza's meezingertjes
Wat doe je als je een paar dagen opgesloten zit in een auto? Gewoon de radio op honderd zetten en heel hard meezingen. Op de woeste wegen van Turkije trainen de dames hun stembanden. Maar of er echt een zangcarrière in zit... Oordeel zelf maar!
Wat doe je als je een paar dagen opgesloten zit in een auto? Gewoon de radio op honderd zetten en heel hard meezingen. Op de woeste wegen van Turkije trainen de dames hun stembanden. Maar of er echt een zangcarrière in zit... Oordeel zelf maar!
Aflevering 1: het avontuur van Tygo en Akwasi.
Blote billen en Afrikaanse afgrondjes. Ja, je leest het goed... De heren gaan letterlijk met de billen bloot. Akwasi start de motor van de 4x4 in de prachtige kuststad Durban in Zuid-Afrika, waarna de mannen door het bergkoninkrijkje Lesotho cruisen naar hun eindbestemming Clarens. En wanneer ze onderweg langs een mooi meertje komen, kunnen ze een frisse duik niet weerstaan.
Het muzikale talent van Tygo en Akwasi
De helden houden van muziek. En hoe. Luidkeels bleren en dansen de twee mee met de wijze woorden van onder andere N*E*R*D, Ray Charles, Kayne West en Justin Timberlake, waardoor sommige afgrondjes toch wel heel dichtbij komen... Weten hoe het klinkt? Luister en huiver.
De helden houden van muziek. En hoe. Luidkeels bleren en dansen de twee mee met de wijze woorden van onder andere N*E*R*D, Ray Charles, Kayne West en Justin Timberlake, waardoor sommige afgrondjes toch wel heel dichtbij komen... Weten hoe het klinkt? Luister en huiver.
Route
Wat moet je weten van Zuid-Afrika en Lesotho?
Zuid-Afrika
- Zuid-Afrika ligt in het zuidelijke puntje van het continent Afrika. Het grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland.
- Zuid-Afrika telt drie hoofdsteden. Drie! Dat zijn: Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein. Kaapstad is de hoofdstad voor de wetgevende macht, Pretoria voor de bestuurlijke macht en Bloemfontein voor de rechterlijke macht.
- De bewoners van dit land spreken een hele variëteit aan talen. Het land kent wel elf officiële talen. Elf! Welke? Engels, Afrikaans, Zoeloe, Xhosa, Zuid-Sotho, Tswana, Noord-Sotho, Venda, Tsonga, Swazi en Zuid-Ndebele.
- Staat het water jou tot de lippen en ben jij niet weg te slaan van een strand? Naast dat Zuid-Afrika hele mooie én gevaarlijke wegen kent, is het ook een waar surfers-oord.
Lesotho
- Lesotho, letterlijk 'het dak van Afrika', is een land ín Zuid-Afrika. Het staatje wordt geheel omsloten door het grotere Zuid-Afrika.
- Het piepkleine landje telt zo’n 2,3 miljoen inwoners. Da’s niet mis! De hoofdstad van Lesotho is Maseru.
- De inwoners van Lesotho spreken Zuid-Sotho, maar ook veelal Engels! Dit zijn de twee officiële talen van het bergkoninkrijkje.
- Lesotho is een vrij onbekend land. Weet je niet goed wat de 'must-sees' zijn? Lees dan meer over de Sani Pass en de Drakensbergen. Ben je een echte 'daredevil'? Check dan alle reisliteratuur over de Maletsunyane waterval. Langs deze hoogste waterval in Zuidelijk Afrika kun je gaan abseilen. Dan moet je wel éérst effe zeker weten dat je op 204 meter hoogte geen last van hoogtevrees gaat krijgen.
- Skiën in Lesotho? Het kan gewoon! Maar dan wel van juni tot september. Dus mocht je midden in de zomer ineens behoefte hebben aan een bak verse sneeuw... Verlies je dan in de après-ski hits die klinken op de Maluti Mountains.