Review 3 Body Problem: grootse sci-fi serie smaakt naar meer Langverwachte Netflixserie van de makers van GoT vanaf 21 maart te zien
3 Body Problem
3 Body Problem is misschien wel een van de grootste series op Netflix. Niet alleen omdat Hollywood het al jaren heeft over de nieuwe serie van de makers van Game of Thrones en iedereen het op hun kijklijstje voor 2024 heeft staan, maar ook omdat het verschillende werelden, tijdperken en sterrenstelsels beslaat.
Door Loeke de Waal
David Benioff en D.B. Weiss wagen zich dit keer aan het sci-fi genre. In 3 Body Problem heeft de beslissing van een vrouw in de jaren ‘60 in China invloed op het heden en voortbestaan van de mens. Een onorthodoxe detective en een groep wetenschappers nemen het op zich om de existentiële bedreiging tegen de planeet te confronteren. Het verhaal komt uit een trilogie boeken van de Chinese sciencefictionschrijver Liu Cixin.
Prestigeshow regeert
Een volgend seizoen schijnt stiekem al in de maak te zijn, met uitvoerend producenten Brad Pitt en Rosamund Pike al druk met boek twee. En als dat waar is, is dat maar goed ook, want seizoen één eindigt op een cliffhanger van jewelste en als we er niet achter komen wat de mensheid nog te wachten staat, worden we denk ik gek.
Na het einde van The Crown dacht iedereen dat het tijdperk van de grote prestigeshows voorbij was bij Netflix, maar 3 Body Problem bewijst het tegendeel. En in één adem laten de makers ook zien dat Netflix niet alleen makkelijk te verteren entertainment levert. 3 Body Problem stelt namelijk een paar behoorlijk existentiële vragen. Wie heeft het recht zich over het lot van de mensheid te ontfermen? Is wetenschappelijke vooruitgang onze redding of ondergang? Wat heb je ervoor over om de mensheid te redden? Is een mens meer dan een brein? En is liegen het gevaarlijkste wat de mens kan doen? Food for thought
Soms is 3 Body Problem wat moeilijk te volgen, vooral als er wetenschappelijke taal gesproken wordt. Maar je kan de makers er in ieder geval niet van beschuldigen dat ze denken dat hun kijkers dom zijn. Op bijna Black Mirror-esque wijze, met onmenselijke techniek van het hoogste niveau en een stel verkeerde handen waar het in terecht kan komen, doet 3 Body Problem een voorspelling van een werkelijkheid met aliencontact. En wat in zo’n situatie het grootste gevaar is voor de mensheid.
Game of Thrones revenge
Benioff en Weiss dragen een zware last, omdat hun achtste seizoen van de geliefde Game of Thronesserie zo universeel gehaat wordt. Ze hebben met hun eerste grote Netflixserie, in samenwerking met Alexander Woo (True Blood), dus wat goed te maken. Voor de kijker die niet bekend is met het verhaal doen ze dat en nemen ze je in acht afleveringen op reis tussen sterrenstelsels, het echte leven en VR, China, Oxford, New York en het Panamakanaal. Maar de diehard boekfans moeten het doen met een toch makkelijker te verteerbare variant, omdat Netflix nu eenmaal een groot publiek aanspreekt. Spectaculair, maar niet té grandioos, met wetenschap, maar niet té zwaar.
Te kinderachtig?
Er is dus wel wat op te merken aan Netflix’ nieuwste prestigeshow. Na aflevering vijf switcht het tempo drastisch. Na een grote gebeurtenis in het Panamakanaal, waar de productie los kon met grote decorstukken, vindt er ineens een stuk meer introspectie plaats en worden de scènes kleiner en (letterlijk) menselijker. En hoewel het VR-videospel, dat eigenlijk de mooiste beelden oplevert, de competitiedrang in de wetenschap blootlegt, wordt het bekvechten onderling op een gegeven moment wat kinderachtig.
Voor een serie met zoveel grootse vragen, blijf je echter zonder antwoord achter. Onze vingers zijn dus gekruist voor een verlossing in seizoen twee en ondertussen kauwen we filosofisch verder.
- Cijfer: 7.5
- Te zien op Netflix
- Sci-Fi
- 8 afleveringen
- Cast: Marlo Kelly, Samaar Usmani, John Bradley, Benedict Wong en meer.