5 x must-see LGBTQ films
Toplijst film
Wat valt er te bingen op Netflix, Disney+, HBO Max, NPO Start of andere streamers? Welke must-sees draaien er in de bioscoop? De beste tips voor de ultieme movie night en binge-avond vind je hier op NPO3.nl. En meer!
Het is weer tijd voor de Pride! Een mooie gelegenheid om deze tiplijst met tijdloze must-see LGBTQ films even extra in het zonnetje te zetten.
Brokeback Mountain, The Handmaiden, Carol, Philadelphia, 120 BPM, God's Own Country, Milk, La vie d'Adèle, Pride, Una Mujer Fantástica: er zijn zoooooveeel prachtige films gemaakt waarin queer (liefdes)verhalen centraal staan dat het haast onmogelijk is een lijstje van vijf te maken. Maar hierbij een poging. Een lijst van vijf lgbtq+ filmparels met universele thema's je als filmliefhebber moet zien. Ook tijdens de rest van het jaar.
Call Me By Your Name
Een van de absolute toppers van het afgelopen jaar, internationaal bejubeld, met een Oscar bekroond en zó populair dat hij nog steeds in een aantal filmtheaters draait (hint). In dit broeierige en gevoelige coming-of-age-liefdesverhaal wordt de 17-jarige Elio (geweldig gespeeld door Timothée Chalamet) verliefd op Oliver (Armie Hammer): de knappe 24-jarige promovendus die op uitnodiging van Elio’s vader en hoogleraar gedurende de zomer in hun sprookjesachtige Italiaanse villa verblijft. Call Me By Your Name is in álle opzichten mooi: het zomerse Italië van de jaren tachtig, de pastelkleurige outfits, het azuurblauwe water, het eten, de acteurs, het scenario, de muziek… en zo kan ik nog wel even doorgaan. De warme manier waarop de ouders van Elio met zijn eerste grote crush omgaan is bovendien onvergetelijk mooi. Een verhaal om verliefd van én op te worden met wijze lessen over de liefde en gebroken harten. Go see!
Moonlight
‘Meesterlijk’, ‘onvergetelijk’, ‘game-changer’: filmjournalisten wereldwijd kwamen superlatieven tekort na het zien van het Oscar-winnende drama Moonlight. En terecht! Moonlight is in de eerste plaats een prachtige film over het vinden van, worstelen met en uitkomen voor je identiteit. En dat in combinatie met fraaie bewegingen van de camera, mooie kleuren en een geslaagde mix van hiphop en klassieke tunes. In een drieluik volg je de gevoelige en tengere Chiron als kind, als tiener en als volwassen man. Hij groeit met z’n drugsverslaafde moeder op in de achterbuurten van Miami, komt vervolgens te wonen bij zijn surrogaatvader Juan (Mahershala Ali, wow) en ‘maakt het’ later zelf als drugsdealer. Chiron wordt door drie verschillende acteurs vertolkt, die ondanks hun uiterlijke verschillen alle drie naadloos voor hun gedeelde personage doorgaan: knap! Een film die je grijpt en niet meer loslaat.
A Single Man
De liefde van je leven overlijdt en je mag geen afscheid nemen omdat jullie relatie niet wordt geaccepteerd door zijn familie. Of beter gezegd: de samenleving. Je kunt je voorstellen dat het de Britse professor George Falconer (Colin Firth) tot waanzin drijft. Hij woonde jaren gelukkig samen met zijn Jim (Matthew Goode) in het Californië van de jaren zestig. Maar als zijn vriend na een ongeluk komt te overlijden, vindt George het leven niets meer waard. De film volgt hem gedurende de dag dat hij heeft besloten er een einde aan te maken. Dat klinkt zwaar, maar het sterke spel van Colin Firth weet je van begin tot eind mee te slepen en te ontroeren. Daarnaast tilt regisseur Tom Ford (ook een van ’s werelds beste modeontwerpers) met zijn gevoel voor stijl de film naar een hoger level: elk shot en elke compositie is mooi en de pakken die Colin Firth draagt: perfectie! En dan nog de muziek, oh die muziek… die snijdt dwars door je ziel. Tip: A Single Man wordt op 10 augustus uitgezonden op NPO 2!
Disobedience
Ja, er zit een intense luv-making-scène in het lesbische drama Disobedience. En ja, ik begrijp dat die voor behoorlijk wat opwinding zorgde tijdens de première op het Toronto International Film Festival: het zijn namelijk A-listers Rachel Weisz en Rachel McAdams die het met elkaar doen. En ondanks dat de scene nergens ordinair wordt (dankjewel regisseur Sebastián Lelio) is hij wel behoorlijk uuuhhh… indrukwekkend. Maar Disobedience is bovenal een mooie film over een verboden liefde in een orthodox Joodse omgeving én momenteel op het grote scherm te zien! Van de vijf titels uit dit lijstje raakte deze film mij persoonlijk het minst, maar het sterke spel van Weisz en McAdams is for sure de moeite van het kijken waard. Net als de beklemmende wijze waarop Una mujer fantástica-regisseur Lelio de geïsoleerde omgeving van zijn hoofdpersonages in beeld brengt.
Love, Simon
Ik zei het eerder al: Love, Simon is zeker niet de eerste highschoolfilm over een tiener die uit de kast komt, en hij bevat alle clichés uit het highschoolfilmboekje. Maar het is wel de eerste die uitgebracht wordt door een van de grote Hollywoodstudio’s. Hierdoor kwam de film de afgelopen maanden bij een veel groter en vooral doorsnee publiek terecht. Mooi! De ontroerende en herkenbare manier waarop Simon (Nick Robinson) met z’n eerste grote verliefdheid omgaat: de vlinders, de angsten, het obsessieve staren naar je telefoon totdat je éíndelijk een nieuw berichtje ontvangt… we’ve all been there. Love, Simon bevat daarnaast een erg leuke cast, fijne eighties tunes, hilarische bijrollen en een heerlijk feelgoodgehalte. Gegarandeerd een fijn avondje film kijken dus.