Alien: 20 feitjes over de succesvolle horror scifi franchise Alien: Romulus vanaf 15 augustus in de bios!
Alien: Romulus
15 augustus verschijnt Alien: Romulus in de bios en markeert daarmee de 9e film (!) binnen de succesvolle Alien-reeks. Omdat wij nooit Alien-moe worden lees je hier 20 fascinerende feitjes over de scifi franchise!
In space, no one can hear you scream
Het begon allemaal in 1979 met Ridley Scotts Alien, over Ripley en haar ruimteschip bemanning die op een noodsignaal van een onbekende planeet afgaan waar gevaarlijk en mysterieus buitenaards leven zich blijkt schuil te houden. De film groeide uit tot een klassieker en inmiddels zijn we zes films én twee cross-over films verder. Alien: Romulus is de nieuwste die aan dit rijtje wordt toegevoegd en wordt nu al net zo’n meesterwerk als de OG Alien genoemd. Check hier 20 fascinerende behind-the-scenes feitjes over de Alien-franchise.
#1
Alien, de film waar het allemaal mee begon, was niet zo makkelijk te maken. Het script werd van het ene productiebedrijf naar het andere gestuurd maar telkens afgewezen. Toen Star Wars in 1977 verscheen en een méga succes bleek waren de rollen ineens omgedraaid en stonden producers in de rij om de volgende scifi knaller te pakken te krijgen. Alien kreeg meteen groen licht and the rest is history.
#2
Scenarioschrijvers Dan O’Bannon en Ronald Shusett pitchten hun script als ‘Jaws in space’.
#3
De oorspronkelijke filmtitel luidde ‘Star Beast’ voordat deze werd veranderd naar het simpele ‘Alien’.
#4
De aliens in de film (o.a. face-hugger, chestburster, Xenomorph) werden ontworpen en getekend door de Zwitserse surrealistische kunstenaar H.R. Giger. Iets waar de filmstudio bijna niet mee akkoord ging omdat ze zijn werk té obsceen vonden.
#5
Maar dát was volgens regisseur Ridley Scott nou juist de bedoeling. In een interview gaf kunstenaar H.R. Giger aan zelfs een keer staande te zijn gehouden door de Nederlandse douane, die zijn disturbing tekeningen voor echte foto’s aanzagen. Giger reageerde door te zeggen: “Where on earth did they think I could have photographed my subjects? In hell, perhaps?!”
#6
Het gezicht van het alien-kostuum is gemaakt van een afgietsel van een echt mensenschedel, en de pezen van de kaak zijn gemaakt van... versnipperde condooms.
#7
Het onthoofde hoofd van Ash, het bemanningslid dat een robot bleek, bestond uit melk, spaghetti, goedkope kaviaar en uienringen. Vette pech voor acteur Ian Holm (aka Bilbo Baggins uit The Lord of the Rings) die een intense hekel had aan melk.
#8
Over het design van de ruimtepakken was minder goed nagedacht. Deze lieten totaal geen frisse lucht binnen, waardoor (in combinatie met warme studiolampen en de bloedhete zomerperiode) de acteurs in de pakken geregeld flauwvielen. Er stond zelfs een verpleegkundige stand-by met zuurstofflessen (!). Pas toen de kinderen van regisseur Ridley Scott himself óók flauwvielen in de ruimtepakken, werd besloten dat de pakken moesten worden aangepast…
#9
Bolaji Badejo, die de alien Xenomorph speelt, werd ontdekt in een pub in Londen door een crewlid van de film. Ondanks dat Bolaji (een graphic designer student uit Nigeria) nul acteerervaring had, was hij met zijn bovengemiddeld lange en pezige gestalte de perfecte kandidaat. Desondanks bleef zijn rol in Alien zijn eerste en laatste acteerrol.
#10
De alien Xenomorph komt pas na een uur in beeld en is in totaal een luttele 4 minuten te zien in de bijna 2 uur durende filmklassieker.
#11
Sigourney Weaver, die definitief doorbrak als main character Ripley, was de laatste die gecast werd. Een deel van de set was al gebouwd tijdens het auditieproces, en een van haar audities werd gefilmd in die studio.
#12
Voordat Sigourney aan haar acteercarrière begon studeerde ze aan Stanford en Yale en zat in dezelfde klas als Meryl Streep.
#13
Ze werd voor Alien genomineerd voor een Oscar, wat haar de eerste actrice ooit maakte die voor deze prijs werd genomineerd voor een scifi film. Ze won niet, maar de visuele effecten werden wél bekroond met een Oscar.
#14
Haar personage Ripley was oorspronkelijk geschreven als een mannelijk karakter. Het was Ridley Scotts keuze om voor een vrouwelijke protagonist te gaan. Sindsdien wordt Ripley als een van de personages gezien die sterk heeft bijgedragen aan het veranderen van stereotype geslachtsrollen in het sciencefictiongenre.
#15
De iconische scène uit Alien waarin de chestburster alien uit Kane’s torso barst - ook wel gezien als een van de beste sterfscènes aller tijden - was vooraf niet besproken met de cast. Ridley Scott wilde een zo authentiek mogelijke reactie, dus hij nam alleen acteur John Hurt (Kane) in vertrouwen. De geschrokken en verwarde reacties van de andere acteurs op het rondspattende bloed is dan ook helemaal écht.
#16
De geluiden die de Alien Queen uitstoot in Aliens komen voort uit niemand minder dan… regisseur James Cameron! Het zware ademen, het gesis en het gekrijs van de Alien Queen nam hij allemaal op vanuit zijn eigen huiskamer.
#17
Na de release van de eerste film verschenen er talloze boeken, games en andere bewerkingen van Alien. In 2019 ontwikkelde North Bergen High School de toneelproductie Alien: The Play. Het werd een groot succes en het stuk kreeg zelfs de blessings van Ridley Scott, James Cameron, Sigourney Weaver en Walter Hill.
#18
Alien is de eerste R-rated film die een bijbehorende collectie van speelgoedartikelen gericht op kinderen kreeg.
#19
Jawel, er bestaat een echte Alien feestdag! 26 april is omgedoopt tot ‘Alien Day’: een dag voor de fans om de franchise te vieren. De datum is afgeleid van LV-426, de naam van de planeet die de bemanning bezoekt.
#20
Zin in een binge sessie na het lezen van dit artikel? Om de films chronologisch te bekijken (timeline-wise) zou dit de volgorde zijn: Alien vs. Predator, Alien vs. Predator: Requiem, Prometheus, Alien: Covenant, Alien, Alien: Romulus, Aliens, Alien3, Alien Resurrection.