The Oscars: 20 feitjes over Hollywoods belangrijkste filmprijzen! #FACTS


Toplijst film
Wat valt er te bingen op Netflix, Disney+, HBO Max, NPO Start of andere streamers? Welke must-sees draaien er in de bioscoop? De beste tips voor de ultieme movie night en binge-avond vind je hier op NPO3.nl. En meer!
Het zijn de meest prestigieuze filmprijzen van Hollywood: de Oscars. Op 2 maart worden ze alweer voor de 97e keer (!) uitgereikt - hoog tijd om in de geschiedenis te duiken met deze fun facts!
Door: Nienke van Dijk
The Oscars (of officieel: The Academy Awards) is dé gelegenheid waar jaarlijks heel glitter en glamour Hollywood samenkomt, de broedplaats van historische core memories in pop culture (Ellens iconic selfie, de Adrien Brody / Halle Berry (nonconsensual) kus, de La La Land / Moonlight mix up) én controverse (#OscarsSoWhite, de Will Smith slap, de streaker in 1974). Dit jaar worden de prestigieuze filmprijzen voor de 97e keer uitgereikt - tijd voor een deep dive!
#1 De Oscars stammen uit 1929
De eerste prijsuitreiking werd gehouden tijdens een privédiner in The Hollywood Roosevelt Hotel voor een publiek van 270 man. Tickets kostten 5 dollar, er werden 15 beeldjes uitgereikt en de ceremonie duurde zo’n 15 minuten. Tegenwoordig is het een avondvullend programma van zo’n 3 uur.
#2 De bijnaam Oscar komt uit onverwachte hoek
Het iconische gouden beeldje kennen we in de volksmond als een ‘Oscar’, maar de officiële naam is een ‘Academy Award of Merit’. Waar die bijnaam ‘Oscar’ dan vandaan komt? Volgens de Hollywoodlegende vond medewerker Margaret Herrick, die later ‘executive director’ van The Academy zou worden, het iconische beeldje nou eenmaal heel erg op haar oom Oscar lijken. De nickname bleef hangen en werd zo populair dat The Academy vanaf 1939 de bijnaam officieel omarmde.
#3 De Oscars zijn in 97 jaar tijd vijf keer uitgesteld
In 1938 door overstromingen in Los Angeles, in 1968 vanwege de aanslag op Dr. Martin Luther King, in 1981 wegens de poging op moord op president Ronald Reagan en in 2021 en 2022 door de COVID pandemie.
#4 In 2000 werden 55 Oscars gestolen!
In een ware Oscars heist werden in 2000 55 Oscar beeldjes gestolen uit een laadruimte in een buitenwijk van Los Angeles, enkele weken voor de grote ceremonie. Dit leidde tot totale paniek bij The Academy, die de fabrikant per direct aan het werk zette om zo snel mogelijk 55 nieuwe beeldjes te produceren. Zo’n 20 werknemers werkten dag en nacht door om deze haast onmogelijke missie te volbrengen. Uiteindelijk werden 52 van de 55 gestolen prijzen teruggevonden bij het vuilnis.
#5 De speech-tijd is 45 seconden
Allemaal omdat Greer Garson, die in 1943 haar award in ontvangst nam voor Mrs. Miniver, een dankspeech gaf die wel 6 minuten duurde! Ondanks haar mooie woorden besloot de Academy daarop te gaan werken met een streng tijdslimiet van 45 seconden.
#6 De La La Land blunder komt door Twitter
Weet je nog in 2017, toen La La Land werd uitgroepen tot Best Picture terwijl het eigenlijk Moonlight moest zijn? Oeps, foutje! Dit kwam doordat accountant Brian Cullinan de verkeerde enveloppe gaf aan uitreikers Warren Beatty en Faye Dunnaway, schijnbaar omdat hij op zijn telefoon bezig was op Twitter. Zij kregen de enveloppe met de naam voor Best Actress (Emma Stone voor La La Land). Na enige aarzeling kondigden ze aan dat La La Land de winnaar was, aangezien die filmnaam op het kaartje stond. Pas toen de crew van La La Land bezig was met hun dankwoord werd de fout duidelijk en werden de makers van Moonlight alsnog bekroond met de prijs. Maar een blunder was het wel!
#7 Ook Sammy Davis Jr. kreeg een verkeerde enveloppe
Dit was trouwens niet de eerste keer dat de Academy zo blunderde. In 1964 kreeg Sammy Davis Jr. ook een verkeerde enveloppe in zijn handen gedrukt voor de categorie Best Music Score. Hij riep John Addison uit als winnaar, maar die was niet eens genomineerd!
#8 Er is een reden dat er verzegelde enveloppes worden gebruikt
In 1940 publiceerde de LA Times namelijk nog vóór de ceremonie was begonnen de complete lijst met Oscar winnaars en verbrak daarmee het embargo. Vanaf dat moment werden de regels aangescherpt.
#9 In 1933 kwam de verkeerde Frank het podium op
Nog zo’n awkward moment: in 1933 waren Frank Lloyd en Frank Capra beiden genomineerd in de Best Director categorie. Toen uitreiker Will Rogers uitriep: “Come on up and get it, Frank!” sprong Frank Capra dolgelukkig het podium op om de prijs in ontvangst te nemen… om er vervolgens achter te komen dat Frank Lloyd de werkelijke winnaar was! Ouch… Frank Capra noemde zijn walk of shame richting zijn stoel ‘the longest, saddest, most shattering walk of my life’ en zei later: “I wish I could have crawled under the rug like a miserable worm.” Pijnlijk! Gelukkig hoefde hij zich niet lang te schamen: het jaar erop ging hij namelijk wél met de Best Director Oscar naar huis, voor It Happened One Night.
#10 Hattie McDaniels winst was historisch én racistisch
In 1940 schreef Hattie McDaniel geschiedenis door als eerste zwarte persoon een Oscar te winnen, voor haar bijrol in Gone with the Wind. Ondanks dit hoogtepunt werd haar overwinning overschaduwd door racisme. De ceremonie werd gehouden in het Ambassador Hotel, dat destijds een strikt ‘no blacks’-beleid had. Dit betekende dat Hattie niet bij haar collega’s mocht zitten, maar in plaats daarvan werd ze aan een klein tafeltje achterin gezet en was ze niet welkom op de afterparty.
#11 Rita Moreno is de eerste Latijns-Amerikaanse actrice die een Oscar won
Dit gebeurde in 1962 voor de rol van Anita in West Side Story. Precies 60 jaar later gebeurde dit opnieuw: Ariana DeBose werd de tweede actrice met Latijns-Amerikaanse roots die een Oscar won, voor exact dezelfde rol in Steven Spielbergs remake van West Side Story in 2022. In haar speech bedankte Ariana haar voorganger Rita: “you’re Anita paved the way for tons of Anita’s like me."
#12 Drie keer wonnen twee acteurs een Oscar voor hetzelfde personage
Dat was trouwens de derde keer dat twee acteurs een Oscar wonnen voor hetzelfde personage. Naast Rita Moreno en Ariana DeBose voor Anita wonnen ook Marlon Brando en Robert De Niro beiden een Oscar voor hun vertolking van Vito Corleone, en Heath Ledger en Joaquin Phoenix kregen ieder een Oscar voor hun versie The Joker.
#13 Pas na 81 jaar won een vrouw in de Best Director categorie
Deze historische overwinning is toe te kennen aan Katheryn Bigelow, die in 2010 won voor de ‘underdog film’ The Hurt Locker. Ze versloeg daarmee haar ex-man James Cameron, die in dezelfde categorie was genomineerd met zijn baanbrekende blockbuster Avatar.
#14 De jongste Oscar-winnaar was 10!
De jongste winnaar ooit was de 10-jarige Tatum O’Neal, die in 1973 de Best Supporting Actress Oscar won voor Paper Moon. In 1993 won Anna Paquin op 11-jarige leeftijd voor haar rol in The Piano.
#15 Marlon ‘The Godfather’ Brando weigerde ooit een Oscar
Hoewel het winnen van een Oscar toch wel op menig acteur’s hun bucket list staat, behoort Marlon Brando niet tot die categorie. In 1973 won hij de Oscar voor Best Actor voor zijn legendarische rol in The Godfather. Nog legendarischer: hij besloot het prestigieuze beeldje te weigeren, uit protest voor Hollywoods afschildering en behandeling van Native Americans. Hij kwam dan ook niet opdagen, maar in plaats daarvan betrad Native American activiste en actrice Sacheen Littlefeather het podium die in zijn naam een speech gaf, die zowel met boe-geroep als gejuich werd ontvangen. Pas 50 jaar na dato publiceerde The Academy een officieel statement met excuses aan Sacheen Littlefeather.
Brando is overigens niet de eerste die een Oscar weigerde. In 1936 deed Dudley Nichols dit ook al, vanwege de stakingen van de Screen Writers Guild, toen hij won voor Best Adapted Screenplay voor The Informer. En in 1971 wees ook George C Scott de prijs af toen hij won voor Best Actor voor zijn rol in Patton, die de ceremonie een ‘two-hour meat parade’ noemde waar hij weigerde aan mee te doen.
#16 Drie films verzilverden het recordaantal van 11 Oscars
Ben-Hur (1959), Titanic (1997) en The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) hebben allemaal het recordaantal van 11 Oscars in de pocket.
#17 Katherine Hepburn is de acteur met de meeste Oscars
Katherine Hepburn houdt het record van meeste Oscars in de acteurscategorie op zak. Ze won er vier, allemaal in de categorie Best Actress, voor Morning Glory (1933), Guess Who’s Coming to Dinner (1967), The Lion in Winter (1968), On Golden Pond (1981).
#18 Meryl Streep is de queen van nominaties
Echter spant icoon Meryl Streep de kroon als het gaat om Oscarnominaties! De Hollywood vedette heeft momenteel 21 (!) Oscarnominaties op zak, waarvan ze er drie verzilverde: Kramer vs. Kramer (1979), Sophie’s Choice (1982) en The Iron Lady (2011).
#19 De ultieme Oscar winning GOAT is Walt Disney
Maar de meeste Oscars staan in de prijzenkast van legend Walt Disney. Met 59 nominaties en 26 gewonnen beeldjes staat hij zelfs in het Guinness Book of World Records.
#20 Winnaars en genomineerden krijgen een peperdure goodiebag
Niet gewonnen? Geen probleem, want bij de Oscars gaat niemand met lege handen naar huis! De award show staat namelijk bekend om hun peperdure goodiebags! Vorig jaar was de waarde van de goodies een schamele 180.000 dollar (!!!!), van een Rubiks Cube van 15 dollar tot aan een 50.000 dollar voucher in een ski resort.