Animatie voor Volwassenen (nee, geen hentai)
Animatiefilms zijn uiteraard niet alleen voor de kiddies. Deze acht films zijn grimmig, gruwelijk, grappig, grof, gestoord of gewoon weird!
Deze week komt de nieuwe blockbuster Ghost in the Shell (met Scarlett Johansson) in de bios, gebaseerd op de legendarische anime-film uit de jaren '90. Een goede gelegenheid dus om even een lijstje te maken met een aantal klassieke animatiefilms voor een volwassen publiek!
Heavy Metal (1981)
Als je in sommige woordenboeken ‘cultfilm’ opzoekt, dan zie je wellicht een plaatje van Heavy Metal staan. Een verzameling korte sci-fi-animatiefilms van verschillende makers, met muziek van rockbands uit de late jaren ’70. Je kunt hem bekijken om te zien wat de effecten van LSD zijn op de creatieve geest, of gewoon voor de vele geanimeerde boobies.
Akira (1988)
Zonder Akira hadden we nooit The Matrix gehad, of de “Trapper Keeper” aflevering van South Park. Kortom, Akira is een mega-invloedrijke Japanse anime over een biker gang in Neo-Tokyo (Tokyo na WOIII) waarvan één lid superpowers krijgt en ook nog veranderd in een soort van gigantisch blobmonster. De handgetekende animatie is echt krankzinnig mooi. De film zelf is weird, complex, gewelddadig en geniaal.
Ghost in the shell (1995)
Die andere wereldberoemde anime-film. Het speelt zich af in een futuristische, totalitaire wereld waar mensen (inclusief de hoofdpersoon, Major) afgezien van hun brein (of Ghost), deels of volledig artificiële lichamen hebben. De film stelt interessante filosofische vragen, zoals wat menselijkheid nou eigenlijk is, en over de steeds vager wordende grens tussen biologie en technologie. Oh, het is trouwens een meesterwerk. We zijn een beetje bang dat de remake met Scarlett Johansson dat niet gaat worden.
Princess Mononoke (1997)
Dit fantasy-epos is nog wel te doen voor de 12+ generatie, maar door de vele onthoofdingen, griezelige monsters en de duistere toon is dit - zeker vergeleken met zijn veel lievere Spirited Away en My Neighbor Totoro - een voor kinderen stukken minder geschikt Hayao Miyazaki meesterwerk. Een typische Studio Ghibli film, met allerlei briljant getekende geesten en andere wezens. De demonische varkens zijn echt the stuff of nightmares en de soundtrack is onvergetelijk.
South Park: Bigger Longer and Uncut (1999)
Shut Your Fucking Face, Uncle Fuckaaaaa! Vanaf het moment dat South Park in 1997 een popcultuur-fenomeen werd dachten Trey Parker en Matt Stone al na over een film. Ze voerden een harde strijd met de studio om de film zo grof mogelijk te kunnen maken, die ze gelukkig voor ons hebben gewonnen! Want South Park de film is een messcherpe, extreem grove en vooral hilarische satire op… ja, op wat niet eigenlijk? Als bonus is de film ook nog eens een briljante musical. Dit alles kan overigens ook gezegd worden over Team America: World Police.
A Scanner Darkly (2006)
Technisch gezien niet echt een animatiefilm... Deze sci-fi film van Richard "Boyhood" Linklater werd eerst met echte acteurs gefilmd (oa Keanu R. en Robert D-jr) en daarna door het animatieteam ge-rotoscoped (fancy woord voor overgetrokken en ingekleurd). Het is een verfilming van een verhaal van Philip K. Dick (Blade Runner) over drugs en paranoia in een politiestaat. Linklater maakte al eerder met dezelfde techniek Waking Life - over lucide dromen - en die is volgens de alwijze IMDb zelfs beter!
Anomalisa (2015)
Vaak wordt animatie gebruikt om unieke, onwerkelijke werelden tot leven te wekken. Maar Charlie Kaufman (schrijver van oa Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind) gebruikt hier stop-motion animatie om een hele kleinschalige, intieme karakterstudie te vertellen. Over een man met een psychische aandoening waardoor iedereen ter wereld dezelfde stem heeft, behalve het meisje dat hij ontmoet in een hotel... Klinkt zoet en romantisch, maar dit is pure Kaufman: vrolijk ga je er niet van worden. Het is wel een hele mooie, bijzondere film, mede dankzij de briljante poppenseksscène.
Sausage Party (2016)
Een food-orgie, sadistisch geweld jegens een aardappel, het Israël/Palestina-conflict en badzout zijn slechts enkele van de ingrediënten (pun intended) van deze parodie op Toy Story waarin eten een bewustzijn heeft. Ontsproten uit de benevelde breinen van Seth Rogen, Jonah Hill en hun stoner-buddies. Niet voor iedereen (we hebben zelden zoveel mensen uit een Sneak Preview zien weglopen), maar als je van botte meligheid houdt is het genieten geblazen!
(geschreven door Jasper Kelderman)