Bird Box: is de megahype terecht?
Bird Box
Met meer dan 45 miljoen views in een week verbrak de thriller Bird Box een record. Ka-ching! Maar is de massaal bekeken Netflix-film ook de beste?
Je moet tijdens de feestdagen echt onder een steen hebben geleefd als je niets over de film Bird Box hebt gehoord. De Netflix Original ging compleet viral en de levensgevaarlijke challenge die op het succes volgde inmiddels ook. In de horror/sci-fi plegen mensen massaal zelfmoord nadat ze in oogcontact komen met mysterieuze onzichtbare wezens. En Sandra Bullock speelt moeder Malorie, die zichzelf en twee kinderen geblinddoekt in veiligheid probeert te brengen. ‘Lachen, zo’n blinddoek!’ dachten wereldwijd allerlei idioten die na het zien van de filmhit aan een eigen #BirdBoxChallenge begonnen. Waarop Netflix afgelopen week met een officiële waarschuwing kwam: stop hiermee. Hype compleet.
Sandra Bullock: garant kijkplezier
Is Bird Box ook de knaller die je na al die berichten verwacht? Nee. Vermakelijk is de film zeker en Bird Box scoort op een aantal punten best aardig. Het verhaal schiet meteen in standje ‘actie’ en good old Sandra Bullock weet je tot de laatste minuten te boeien (ondanks de botox horror, knap...) Interessant ook hoe de makers de twee belangrijkste verhaallijnen met elkaar verweven. We zien in flashbacks hoe Bullocks personage Malorie na het uitbreken van de pleuris (ze is dan nog zwanger) bij een groep mensen terechtkomt en samen met hen probeert te overleven. In de tegenwoordige lijn vaart Malorie met twee kinderen geblinddoekt over een gevaarlijke rivier op zoek naar een veilige plek. Dat al die personages uit de flashbacks het loodje zullen leggen, is geen verrassing. Maar hoe? That’s the question! De mysterieuze wezens blijven overigens de complete film onzichtbaar. Ook daar verdienen de makers bonuspunten voor. In vergelijkbare films zien de monsters en aliens er vaak zó belachelijk uit, dat het met de spanning meteen gedaan is. In Bird Box laten ze het gelukkig aan de verbeelding van de kijker over.
Doet denken aan...
Helaas doet Bird Box te veel denken aan die andere succesvolle postapocalyptische scifi-horror van 2018: A Quiet Place, waarin een jong gezin moet overleven door stil te zijn. Het is bovendien jammer dat een aantal thema’s in de Netflix-film onderbelicht blijven. Zo blijken mentaal gestoorden immuun tegen de zelfmoordepidemie: een interessant gegeven waar de schrijvers veel te weinig aandacht aan schenken. Er is wél veel aandacht voor de groep mensen waarmee Sandra Bullock een deel van de film in een huis bivakkeert. En daar vliegen de survivalfilmclichés, eendimensionale bijrollen en kazige oneliners je om de oren. Een van de personages werkt zelfs aan een boek over het einde van de wereld… komt dat even lekker uit. Het is maar goed dat Bullock in die verhaallijn bijval krijgt van John Malkovich en Trevante Rhodes; die houden de boel met hun performances nog aardig in balans.
Ik zou zeggen: zet Bird Box gerust op als je niet veel te doen hebt en wel even een onderhoudende, bij vlagen spannende film lust. Verwacht vooral geen Michelin-materiaal.