De Slag om de Schelde op NPO 3: wij spraken hoofdrolspeelster Susan Radder! 4 mei
De Slag om de Schelde
Deze spannende en indrukwekkende must see over een cruciale strijd in de Tweede Wereldoorlog, ziet er waanzinnig mooi uit en boeit tot de laatste seconde. Mede dankzij het sterke acteerwerk van de jonge cast.
Samen met Tom Felton, Jamie Flatters en Gijs Blom schittert Susan Radder in een van dé must-sees van 2021: De Slag om de Schelde. Wij spraken de actrice over de filmhit die donderdag 4 mei te zien is op NPO 3 en NPO Start.
De Slag om de Schelde werd met meer dan vierhonderdduizend bezoekers Platina Film, won vijf Gouden Kalveren en was in Amerika de nummer 1-film op Netflix. Nice! Het epische oorlogsdrama draait om een onbekende, maar belangrijke strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is sterk, spannend, meeslepend en supermooi gemaakt. Geen overbodige romantische verhaallijntjes en een zwart-wit-blik op 'helden' en 'klootzakken', wél een film die zich met name op jongeren richt in de periode 1944. Zo volg je NSB’er Marinus (Gijs Blom) die met de Duitsers meevecht, de Britse zweefvliegtuigpiloten William (Jamie Flatters) en Tony (Tom Felton) die in Zeeland crashen én typiste Teuntje (Radder) die een belangrijke rol krijgt in de verzetsbeweging. Het was voor de 22-jarige Susan Radder (bekend van de series Oogappels, A’dam & E.V.A. en Keizersvrouwen) behoorlijk aanpoten, maar ook een onvergetelijk filmavontuur. We spraken de actrice vlak voor de wereldpremière.
Wat een film! Wat ging er door je heen toen je hem zelf voor het eerst zag?
Ik heb al een eerste versie gezien, maar die was nog niet klaar qua muziek en visuele effecten. Ik keek hem met Gijs (Blom, red.) en mijn filmbroer Ronald (Kalter, red.). Dat werd dus vooral een trip down memory lane van de draaiperiode en alles wat we toen beleefden. Ik kan echt niet wachten om de film voor het eerst helemaal af te zien.
Ik kan me voorstellen dat die draaiperiode heel bijzonder was, maar ook intens…
Ja klopt, het was fantastisch! Iedereen op de set zette zich voor de volle honderd procent in en er was een goede energie. Maar mentaal en fysiek was het soms ook wel slopend. Ik weet nog dat als ik van een week draaien in Vlissingen thuiskwam bij m’n ouders, ik eerst twee uur lulde over alle belevenissen en daarna als een blok in slaap viel haha!
Wat vond je het meest intens?
We draaiden rond de winterperiode van 2019 ongeveer vijf maanden op verschillende locaties in Nederland en het buitenland. En die opnames gingen niet chronologisch. Op mijn allereerste draaidag speelde ik meteen mijn allerlaatste scène uit de film. Op dat moment moet dan écht alles kloppen en ook qua emoties alles precies goed zitten, terwijl je alle gebeurtenissen van daarvoor nog niet geschoten hebt… dat is pittig.
En dan is het ook nog eens een van de allerduurste Nederlandse films ooit. Gaf dat extra druk?
Ben je eenmaal aan het draaien, dan vergeet je dat grote miljoenenbudget en ben je vooral bezig met het neerzetten van je beste prestatie. Maar dat budget had natuurlijk wel voordelen qua goede apparatuur bijvoorbeeld en veel goede crewleden waarvan sommigen bijvoorbeeld op grote Amerikaanse sets hebben gedraaid. En die grote sets, die echte bommen die knalden, de vele figuranten… de echtheid van dat alles hielp wel bij m’n spel.
Wat trok je aan in de rol van Teuntje?
Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik werd gevraagd voor de auditie, ik eerst moest opzoeken wat deze slag eigenlijk inhield. Na wat research dacht ik: waarom wist ik dit niet? Dit was zo’n belangrijk moment voor de bevrijding! Ik besefte na het lezen van het script ook dat dit een heel bijzondere film zou worden en ik wilde dolgraag meedoen. De rol van Teuntje sprak me bovendien enorm aan. Ze denkt eerst nog naïef dat ze als typist van de burgemeester veilig is en ook dat niemand om haar heen iets overkomt. Maar zodra het menens wordt en er van alles misgaat, staat Teuntje wel haar mannetje. Gevaar boeit haar niet, ze gaat ervoor. Mooi.
Hebben deze rol en de film jouw blik op de oorlog veranderd?
Ik ben me er nog bewuster van geworden dat niet iedereen een keuze had. Of volledig achter zijn of haar keuzes stond. Het is allemaal niet zo zwart-wit, of je nou kijkt naar sommige NSB’ers als Marinus, de verzetshelden of de geallieerden. Deze film laat je een genuanceerd beeld zien, vooral wat betreft de jongeren. Ze rolden in situaties, kwamen ongewild ergens in terecht of wilden ‘mensen redden’ zonder enig besef van waar ze precies in stapten.
Waarom moet iedereen De Slag om de Schelde zien?
Omdat deze slag een enorm belangrijk deel van onze geschiedenis is en op de een of andere manier achterwege is gelaten op school. En je komt echt heel dichtbij de belevingswereld van jongeren in die tijd. Niet dat De slag om de Schelde een soort informatief educatie-ding is voor jongeren hoor! Het is vooral een heel goede en spannende film die je kan laten voorstellen hoe kut het is om als jongere een oorlog mee te maken.
De Slag om de Schelde wordt op 4 mei om 20.40 uur uur uitgezonden op NPO 3. Gemist? Hij is vanaf dan ook zeven dagen gratis beschikbaar op NPO Start.