DEVS: een behapbare breinbreker
DEVS
Enigszins vervreemdende serie die de vraag stelt of wij in staat zijn om onze eigen route te bewandelen of dat we slechts marionetten zijn in een vooropgezet plan.
Om de zoveel tijd komt er een serie voorbij die iets meer van je aandacht vraagt. Mr Robot was zo'n serie, Legion was zo'n serie en ook bij DEVS is verslappen dodelijk. Okay, dat is wellicht wat dramatisch, maar je begrijpt wat ik bedoel.
FX heeft de gave om nooit helemaal door de ondergrens te zakken.
FX staat eigenlijk al jarenlang in mijn top 3 van favoriete zenders. De ongecensureerde versie van Fox heeft met Fargo, Snowfall, Atlanta en American Crime Story – om er maar een paar te noemen – een aantal series geknutseld die voor altijd tot mijn lievelings zullen behoren. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet af en toe de plank mis kunnen slaan. Zo hoor je vrijwel niemand over Baskets, Fosse/Verdon en Sex&Drugs&Rock&Roll en dat is ook volkomen terecht. Het zijn stuk voor stuk series die nooit gemaakt hadden hoeven worden. In ieder geval niet van mij. Toch heeft FX de gave om nooit helemaal door de ondergrens te zakken – een uitzondering daargelaten – en het lijkt wat dat betreft wel een beetje op HBO. Zelfs hun minder aansprekende titels hebben altijd nog wel iets waardoor je ze (moeiteloos) tot het einde uit kan zingen. Ook DEVS – een serie van Ex Machina regisseur Alex Garland – valt voor mij in die categorie. De nieuwste telg van FX kijkt vrij gemakkelijk weg, maar over een jaar ben ik waarschijnlijk alweer vergeten dat ik hier ooit 5,5 uur van mijn leven op stukgeslagen heb.
Inspector Lily
Lily en Sergei zijn niet alleen een stelletje, ze werken ook samen voor een techgoeroe die nog het meeste weg heeft van een Bill Gates die Woodstock nooit helemaal los heeft kunnen laten. Forest – zo heet ie – heeft een kwantumcomputerbedrijf waar menig ondernemer in Silicon Valley met ziekmakende jaloersheid naar kijkt. Wanneer Sergei – na een welverdiende promotie naar de geheimzinnige afdeling ‘Devs’ – opeens compleet van de radar verdwijnt, gaat Lily op onderzoek uit. In haar zoektocht naar Sergei stuit ze op een hoogstaand stukje HTML wat de mensheid voorgoed kan veranderen. Of toch niet? Dat is de vraag.
Is DEVS het serie-equivalent van een telefoontje naar de ICT-helpdesk op het werk?
Ook voor digibeten met gezond verstand
Na het zien van de trailer was ik bang dat dit weer zo’n serie zou worden waar ik eigenlijk te dom voor ben. Zo’n serie die vooral is weggelegd voor mensen die op feestjes – tussen het graaien naar de borrelnootjes door – kort en bondig uit kunnen leggen waar Mr Robot en Legion precies over gaan. In jip-en-janneketaal, als het even kan. Zelf begin ik bij het horen van het woord ‘kwantum’ namelijk al te zweten. Voor mij is kwantum niks meer dan een bouwmarkt waar ik zes keer dezelfde plinten moet halen omdat ik ze steeds verkeerd verzaag. Ik was bang dat DEVS het serie-equivalent zou zijn van een telefoontje naar de ICT-helpdesk op het werk. Helemaal gestrest zijn dat je net per ongeluk een zelfgemaakte powerpointpresentatie van 157 sheets hebt gedelete en dat zo’n twintigjarige snotaap dan tegen je begint te praten alsof jij ook al vanaf 1985 alle Windows-manuals uit je hoofd hebt lopen leren. Daar was ik dus bang voor, maar dat viel allemaal reuze mee. DEVS vraagt – zeker op het einde – wel wat denkwerk, maar niks wat iemand met een goede dosis gezond verstand niet kan verhapstukken. Deze nieuwste van FX is namelijk niet zozeer een whodunnit als wel een denkoefening over het verloop van ons leven. Staat ons verhaal op voorhand al vast – zoals het determinisme beweert – of beschikt de mens toch over zoiets als vrije wil? Zijn wij in staat om onze eigen route te bewandelen of zijn we slechts marionetten in een vooropgezet plan?
- FX (2020)
- Moord in Silicon Valley leidt tot diepzinnige levensvraag.
- 50 minuten per aflevering