Free Guy: vermakelijke mix van GTA, The Truman Show (en nog een zooi films)
Free Guy
Ryan Reynolds volledig in z'n element als een speciale non-player-charachter in de populaire maar omstreden open world videogame Free City.
Ryan ‘Deadpool’ Reynolds, Jodie ‘Killing Eve’ Comer en Joe ‘Stranger Things’ Keery schitteren samen in het videogame avontuur Free Guy. Een film met gebreken, maar ook een hoop lol, verrassende cameo’s, visueel spektakel en zelfs een filosofisch randje.
Doorsnee man met routineus leventje voelt dat er ‘iets niet klopt’, wordt verliefd, ontdekt dat zijn wereld fake is, ontketent een revolutie en helpt ook lotgenoten ontwaken. Dit zal niet de eerst review zijn waarin je leest dat Free Guy sterk doet denken aan films als The Truman Show, Groundhog Day en The Matrix. Alleen speelt de nieuwste film van Ryan Reynolds (Deadpool, The Proposal) zich niet af in een enorme tv-studio of een grijsnatte simulatie van onze wereld, maar in de superpopulaire open-world-videogame Free City (hoppa, ook nog een tikkeltje Ready Player One). Een kleurrijk en zonnig GTA-paradijs vol superhelden met snelle planga’s, sexy vrouwen in strakke jurkjes, gewapende gasten in roze konijnenpakken en de optie om punten, wapens en hogere levels te scoren.
Figurant wordt superheld
Reynolds optimistische personage Guy werkt er als bankbediende en heeft niet door dat hij een non-player-charachter (NPC) is: een simpele figurant die door de spelers van het spel gegijzeld, aangereden en beschoten kan worden. Een pijnlijke realiteit waar Guy zich bewust van wordt door een ontmoeting met zijn crush Molotov Girl. Deze stoere, sexy en mysterieuze avatar wordt aangestuurd door programmeur Milly (Jodie Comer), die samen met haar voormalig partner Keys (Joe Keery) wil bewijzen dat hun code is gejat door Free City-uitgever Antoine/Antwan (Taika Waititi). En het bewijs hiervoor bevindt zich ergens in het spel. Gelukkig voor Milly en Keys ontpopt Guy zich na zijn woke-moment tot de superheld Blue Shirt Guy en gaat het drietal samen de strijd aan om ‘hun wereld’ te redden van de ondergang.
Taika Waititi: ai ai ai
Er valt genoeg aan te merken op de film van regisseur Shawn Levy (Stranger Things, The Internship). Free Guy leent zoals gezegd veel van andere films (had ik Tron en Wreck-It Ralph al genoemd?), schiet qua genres en verhaallijnen vele kanten op, kan een kwartier korter, bevat wat plotgaten en herhaalt z’n leuke trucjes en pop-culturele referenties op een gegeven moment net iets te vaak. En hoe jammer: Taika Waititi stelt als bad guy nogal teleur. De toffe regisseur van Thor: Ragnarok en Jojo Rabbit vertolkt de rol van de geldgeile, zelfingenomen Free City-uitgever Antoine (of is het nou Antwan) met wisselend resultaat. De eerste scène lach je nog hard om zijn over-the top-hipster look en zijn humoristische oneliners. Maar het lachen verdooft op momenten dat het overduidelijk de bedoeling is dat je helemaal stuk moet gaan. Waar Reynolds over een perfecte komische timing beschikt, zit Waititi er af en toe flink naast.
Moves like Channing
Wat wél werkt, is de altijd charismatische Ryan Reynolds die in Free Guy helemaal op z’n plek en in z’n element is. En ook de frisse blockbuster-gezichten Comer en Keys zijn lekker op dreef. Filmprijzen zal het drietal niet in de wacht slepen (vooral Reynolds en Comer trekken weinig vernieuwends uit de kast), maar de acteurs doen precies wat ze moeten doen en slepen je met hun overtuigende spel en chemie door de zwakkere gedeeltes van het script heen. Dat geldt trouwens ook voor bijrolspelers Lil Rel Howery (Get Out) als de wat stereotypische maar sympathieke bff van Guy, en Channing Tatum (Magic Mike) die zijn dansmoves inzet voor een van de meest hilarische momenten uit de film.
Gamer influencers
Heel vermakelijk zijn ook de uitstapjes naar de echte wereld waarin we verveelde tieners en kleine meisjes snackend en vloekend achter hun controllers zien zitten. En gamefanaten zullen de de cameo’s van YouTube-sterren als Jacksepticeye en DanTDM of Twitcher Pokimane vast waarderen, net als de indrukwekkend opgezette gamewereld. De makers wagen het bovendien om wat diepte aan de oogstrelende en hilarische sensatie toe te voegen. Zo zijn er filosofische en existentiële vraagstukken als ‘wat als er niets meer is dan dit’, ‘de waarde van leven in het nu’, de rol van geweld in games en verantwoordelijkheden rondom artificiële intelligentie. Het wordt nergens heel diep of Westworld-duister, Free Guy blijft te allen tijde een optimistische comedy. Maar de verdieping tilt het niveau een verrassend tandje omhoog en slaat de plank (gelukkig) niet mis.
Kortom: Free Guy biedt ondanks z'n zwakke plekken het ultieme plezierig popcornvermaak. En een film die je absoluut op groot scherm wil zien.
- Free Guy (2020)
- Cijfer: 7,5
- Comedy, Avontuur, Game, Romantiek, Sci-fi
- Duur: 1u, 55min
- Regie: Shawn Levy
- Cast: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery, Joe Keery, Utkarsh Ambudkar en Taika Waititi