Column: waarom Inside Out 2 niet alleen een leuke, maar oh zo belangrijke must-see is
Inside Out 2
Inside Out 2 draait inmiddels op volle toeren en in onze review kan je lezen waarom de film over de puberende Riley perfect is voor een movie night. Maar fan en schrijver Anna Debeye (23) vertelt hier waarom Inside Out daarnaast een hoop kan betekenen voor jongeren (én ouders).
De eerste Inside Out film (2015) is echt één van mijn favorieten. Mocht je hem niet kennen: je krijgt in deze Pixar-animatie op een creatieve manier een kijkje in het hoofd van het jonge meisje Riley, dat door een verhuizing te maken krijgt met allerlei intense emoties. En die emoties worden in de film niet alleen heel mooi, maar ook erg grappig uitgebeeld. Ik had daarom zóveel zin in Inside Out 2, dat ik niet eens doorhad dat de releasedatum al maanden verkeerd in mijn agenda stond. Toen hij op 14 juli in de Verenigde Staten in première ging, stond ik in Den Haag voor niks bij de bioscoop: de film bleek hier pas op 17 juli uit te komen! Nog even wat langer wachten dus, maar op 7 juli kon ik alvast naar een voorpremière. Ik hoopte natuurlijk dat het vervolg net zo mooi en grappig zou zijn, en gelukkig: hij stelde niet teleur. Sterker nog: Inside Out 2 maakt ook een lastig en complex onderwerp heel behapbaar en dat zou echt iedereen moeten zien.
In Inside Out 2 zien we de bekende emotie-figuurtjes, zoals Joy (Vreugde) en Sadness (Verdriet) weer terug. Maar nu de 13-jarige Riley in de puberteit komt, maken we ook kennis met vier nieuwe ‘personages’ uit haar hoofd. Er zijn kleinere rollen voor Embarrassment (Verlegenheid), Envy (Jaloezie) en Ennui (Verveling) en de hoofdrol is voor Anxiety (Onzekerheid) die veel paniek creëert. Allemaal gevoelens die de gemiddelde puber (en mij als ex-puber, maar ook nu nog) bekend voorkomen. De awkward en lastige situaties waarin Riley door deze nieuwe emoties belandt, leveren niet alleen vermakelijke en (pijnlijk) herkenbare situaties op, maar ook belangrijke lessen. Helemaal als je even stilstaat bij allerlei mentale problemen waar jongeren momenteel mee kampen.
Worstelende jongeren
Uit groot onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut uit 2022 blijkt dat jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar het momenteel best zwaar hebben. De corona-pandemie zorgde voor veel eenzaamheid en sommige jongeren vinden het opnieuw opbouwen van hun sociale netwerk lastig. Ook stegen gevoelens van angst, depressie en stress en vooral meisjes hebben hier nog steeds veel last van. En over deze bekende mentale gezondheidsklachten wordt maar weinig over gesproken; we houden onze problemen vaak voor onszelf.
Nu denk je misschien: Inside Out 2 gaat toch over de puberteit? En niet over mentale issues die de pandemie veroorzaakte of uitvergrootte? Klopt. Maar de manier waarop Riley’s emoties met haar aan de haal gaan en haar hoofd op hol brengen: dat zal veel jongeren vast bekend voorkomen. En de Pixar-hit maakt deze intense emo-rollercoaster zichtbaar en makkelijk(er) bespreekbaar. Neem een angststoornis: dat is best wel een lastig concept om te beschrijven en te begrijpen. Maar Inside Out geeft daar een heel duidelijk beeld van. We zien bijvoorbeeld hoe Anxiety de complete controle in Riley's hoofd overneemt, een paniekaanval veroorzaakt en Riley compleet laat vastlopen. Zó herkenbaar hoe de controle soms ver te zoeken is wanneer je begint te piekeren. En daar blijft het in de film niet bij. Het laat ook zien hoe verschillende emoties 'samenwerken' (of elkaar tegenwerken) en waarom ze zo complex zijn. Al die 'lastige gevoelens' krijgen dankzij Inside Out een naam, een karakter en maken het daardoor veel makkelijker om ze te herkennen én te benoemen.
Goede gespreksstarter met hoog feelgood-gehalte
Dus stel nu dat je je ook herkent in dit soort emoties en het moeilijk vindt om die te bespreken met je ouders: neem ze vooral mee naar de film! Niet alleen zodat ze je bioscoopkaartje betalen (handig bijkomend voordeel ;), maar ook om ze er even aan te herinneren hoe het puberbrein werkt. Of een brein dat vol complexe emoties en angsten zit. Natuurlijk waren zij ook ooit jong, maar volwassenen hebben de neiging om te vergeten hoe het was om tiener te zijn. Met deze film staan ze daar weer een beetje extra bij stil. Voor mij persoonlijk was Inside Out 2 soms pijnlijk herkenbaar en aan de geluiden uit de zaal kon ik merken dat ik zeker niet de enige was. Dus doe jezelf en je piekerbrein ook een plezier en ga deze film zien. Het is namelijk niet alleen een goede gespreksstarter, maar ook gewoon een heerlijke feelgood ervaring die je er tegelijk aan herinnert dat je niet de enige bent. Hoe fijn is dat?!
Inside Out draait vanaf woensdag 17 juli in de bioscoop in een Engelse en Nederlandse versie. Check ook onze review!