King Richard: met deze must-see scoorde Will Smith zijn Oscar
King Richard
Hoe maak je van twee dochters die opgroeien in de arme wijk Compton wereldberoemde tennislegendes? In King Richard zie je hoe de tennisvader Richard dat zo ongeveer aanpakte.
We weten inmiddels alles over 'de klap', maar hoe zit het met de film waarvoor Will Smith zijn Oscar won? In het waargebeurde sportdrama King Richard (nu op HBO Max) speelt hij de rol van Richard Williams, de 'beruchte' vader van tennislegendes Venus en Serena.
Hollywoodster Will Smith is geen onbekende bij de Oscars. Hij werd met de films Ali en The Pursuit of Happyness al twee keer eerder genomineerd, maar greep beide keren mis. Met zijn nieuwe film King Richard schoot de acteur eindelijk raak. Alleen werd zijn Oscar-moment volledig overschaduwd door de veelbesproken klap die hij comedian Chris Rock eerder die avond gaf. Check hier wat we eerder over de film schreven en waarom hij (nog steeds) de moeite van het kijken waard is. Al komen werkelijkheid en fictie ineens wel bizar dicht bij elkaar.
'Mijn dochters krijgen het respect dat ik nooit kreeg'
King Richard focust in tegenstelling tot veel andere sportfilms niet op de sportlegendes, maar op de vader. Richard Williams in dit geval, die vastbesloten is om van zijn dochters Venus en Serena grote tennissterren te maken. Richard is getekend door een leven vol racisme, geweld en vernedering en die trauma’s klinken door in z’n lastige houding en z’n ongebruikelijke aanpak. Geen jeugdtoernooien voor zijn dochters bijvoorbeeld, alleen intensieve één-op-één-trainingen met de coach. Hoe graag Venus en Serena en hun coaches dat zelf ook willen.
Richards houding is deels ergerlijk, deels begrijpelijk. De liefdevolle vader wil dat z’n (zwarte) dochters het respect krijgen dat hij nooit kreeg, en dat in een heel elitaire (witte) sport. Hij wil z’n dochters (opgroeiend in de beruchte arme wijk Compton) beschermen tegen alles waarvoor hij zelf als kind niet beschermd is. En hij wil niet dat z’n jonge meiden op te vroege leeftijd te maken krijgen met de druk waaraan hij andere jonge tennistalenten ten onder heeft zien gaan. Best logisch allemaal en zijn geloof in z’n dochters kwaliteiten is aanstekelijk. Alleen houdt de dominante vader zóó koppig vast aan z’n eigenlijk gelijk, dat hij blind is voor andere ideeën en zich regelmatig onmogelijk gedraagt.
Oscarwaardig, maar ook de realiteit?
Will Smith speelt deze complexe man zo sterk dat je vergeet dat je naar de Hollywoodster kijkt die de laatste jaren vooral grote (oppervlakkige) blockbusters en actieavonturen deed. Richard Williams wordt door het spel van Smith nooit een totale klootzak of een geromantiseerde heilige. De acteur maakt goed voelbaar dat z’n personage getekend is door een kutleven en dat onder alle onbegrijpelijke fratsen, dominante gedoe en verkeerde keuzes ook oprechte liefde voor z’n dochters zit. Of dat ook in real-life ook helemaal het geval is? Daarover zijn de meningen verdeeld. Gevoelsmatig zet de film deze typische vader iets sympathieker neer dan hij in werkelijkheid is. Op zich ook logisch als je een verhaal vanuit zijn perspectief volgt. Maar in houding, uitstraling en uitspraak komt de mooi acterende Will Smith indrukwekkend dicht bij de echte Williams (wat in het licht van de Oscar-uitreiking gebeurde wel een beetje vreemd wordt...). Met ook de rest van de sterke cast zorgt hij ervoor dat dit geslaagde sportdrama geen moment verveelt, ook al weet je natuurlijk al hoe het verhaal van de getalenteerde zusjes Williams afloopt.
King Richard is nu te zien op HBO Max
- King Richard (2021)
- Cijfer: 8
- Biografie, drama, sport
- Duur: 2h, 24min
- Regie: Reinaldo Marcus Green
- Cast: Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Aunjanue Ellis, Andy Bean, Tony Goldwyn, Jon Bernthal, Kevin Dunn, Craig Tate