Little America: een aanklacht tegen Trump's Amerika?
Little America
Ontroerende persoonlijke portretten van migranten die naar Amerika zijn gekomen in de hoop op een beter leven.
Apple gaat in 2020 verder waarmee het in 2019 is begonnen: in een moordend tempo series uitspugen. Little America is de eerste titel van het nieuwe jaar en vertelt de waargebeurde verhalen van immigranten die naar Amerika kwamen voor de American Dream.
Eind vorig jaar lanceerde Apple haar eigen streamingdienst en ze schoot met series als See, The Morning Show en For All Mankind meteen furieus uit de startblokken. Daar kan Disney+ – dat ons tot dusver alleen het enigszins teleurstellende The Mandalorian voorschotelde – nog wat van leren. In 2020 lijken de nazaten van Steve Jobs zelfs nog een tandje bij te schakelen, want de projecten worden alleen maar groter en ambitieuzer. Zo viert niemand minder dan Steven Spielberg vanaf 6 maart de comeback van zijn 80’s fantasyserie Amazing Stories en heeft diezelfde Spielberg een budget van 200 miljoen dollar gekregen om samen met Tom Hanks een vervolg te maken op Band Of Brothers en The Pacific. Hoe vet is dat?! Het nieuwe hoofdstuk van dit drieluik moet Masters Of The Air gaan heten en vertelt het verhaal van de Amerikaanse bommenwerpers die tijdens de Tweede Wereldoorlog af- en aanvlogen om grote delen van Duitsland vakkundig waterpas te krijgen.
In 2020 lijken de nazaten van Steve Jobs zelfs nog een tandje bij te schakelen.
Daarnaast is er ook nog ruimte voor nagelnieuwe content. In het waargebeurde Home Before Dark blaast de 9-jarige ‘onderzoeksjournaliste’ Hilde Lysiak een vastgelopen moordzaak nieuw leven in, omdat ze erover begint te schrijven in haar eigen krantje, de Orange Street News. Dat is weer eens wat anders dan iedere woensdag- en zaterdagmiddag op de manege je pony tot vervelens toe uitkammen. Er is nog meer kommer en kwel, want in het (familie)drama Defending Jacob komt een vader – tevens openbaar aanklager – in een ingewikkelde spagaat terecht, wanneer zijn 14-jarige zoon wordt beschuldigd van moord. Gezellig! Verder wordt in Engeland – met de komedie Trying – gewerkt aan de eerste Original van vreemde bodem en een samenwerking met Canal+ moet zorgen voor een Amerikaanse versie van het interessante Calls: een Franse serie die volledig bestaat uit spannende, aangrijpende en ontroerende opgenomen gesprekken, voorzien van minimalistische visuals. Een soort podcast 2.0, zeg maar. En dit is nog maar een wilde greep uit de titels die Apple de komende tijd de wereld in gaat slingeren.
Dat is allemaal leuk en aardig, hoor ik je denken, maar zijn er ook nog nieuwe titels die ik nú al kan kijken? Zeker wel. Afgelopen vrijdag zette Apple TV+ de komedie Mythic Quest: Raven’s Banquet online en een aantal weken eerder dropte ze met Little America haar eerste nieuwe serie van 2020. Deze dramady – gebaseerd op een verzameling persoonlijke portretten in Epic Magazine – vertelt de individuele verhalen van een aantal immigranten die in de afgelopen decennia de grote oversteek waagden op zoek naar de American Dream.
Coming to America
Een eenzame Nigeriaanse uitwisselingsstudent die pas wortel lijkt te schieten in Oklahoma wanneer hij besluit om voortaan door het leven te gaan als Don Johnson in Harley Davidson & The Marlboro Man. Een Hindoestaanse jongen die vanaf zijn twaalfde het op twee na beste motel van Green River, Utah moet runnen, omdat zijn ouders zijn gedeporteerd naar India. Een Mexicaans meisje dat zich vanuit een tochtige garage opwerkt tot één van Amerika’s beste squashspeelsters. En een Iraanse praatjesmaker die zich zelfs door de meest hardnekkige rots van Yonkers niet uit het veld laat slaan. Zomaar wat aandoenlijke, waargebeurde verhalen uit het eerste seizoen van Little America.
Één grote aanklacht tegen het Amerika van Trump.
Kleine inschattingsfout
Op basis van de trailer had ik Little America op voorhand ingeschat als een vertederende komedie, maar dat bleek net even wat genuanceerder te liggen. Deze Apple TV+ Original – geproduceerd door Alan Yang, één van de mannen achter Master Of None – is toch meer een drama met hier en daar een komische noot. Wie (over)gevoelig is voor dog whistles zou dit zelfs kunnen zien als één grote aanklacht tegen het Amerika van Trump. Het Amerika dat zich openlijk tegen de niet-Westerse immigrant keerde. Het Amerika van de wall, de fakkelbrigade in Charlottesville en de Muslim ban. Vanwege die Muslim ban moest de serie – die in zijn geheel in New Jersey werd gefilmd – voor de laatste aflevering zelfs uitwijken naar Canada, omdat een aantal acteurs uit het Midden-Oosten Amerika niet binnen kwamen. In een tijd waarin immigratie door velen wordt gezien als het grote gevaar, probeert Little America immigranten weer een gezicht te geven. Het zijn geen ‘rapists’, ‘gelukzoekers’ en ‘profiteurs’, het zijn mensen, mensen met een verhaal. Maar Little America is meer dan dat. Het is een serie over universele gevoelens, normen en waarden en zou derhalve iedereen moeten aanspreken. Daarmee is overigens niet gezegd dat dit ook meteen een geweldige serie is. Het ene verhaal spreekt meer tot de verbeelding dan het andere en door de wisselende cast en regie verschilt de kwaliteit tussen de onderlinge afleveringen nogal. Echter, Apple TV+ heeft in korte tijd bewezen dat ze beschikken over een vrij hoge ondergrens en daar is ook Little America weer een bewijs van.
- Apple TV+ (2020)
- Amerika bezien door de ogen van de immigrant
- 30 minuten per aflevering