Minari: een van de liefste Oscar-pareltjes van het jaar
Minari
Van Jacob, Monica, hun snoezige kinderen én oma ga je gegarandeerd houden.
Steven Yeun uit The Walking Dead schittert deze zomer in de bejubelde en Oscarwinnende film Minari. Een meeslepend, klein en teder verhaal over een Zuid-Koreaans gezin dat een ‘American dream’ probeert waar te maken. Met vallen, opstaan én bezoek van een memorabele oma.
Een Amerikaans immigrantendrama over een Zuid-Koreaans gezin dat in de jaren tachtig probeert een leven op te bouwen in Arkansas, een van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Als je dit leest verwacht je misschien zware kost vol obstakels en agressieve cultuurbotsingen met racistische rednecks. Maar schrijver en regisseur Lee Isaac Chung, die de film baseerde op z’n eigen ervaringen, neemt verrassende afslagen en levert met Minari een van de meest hartverwarmende films van het jaar.
American dream? American Nachtmerrie!
Minari -de naam van een Oost-Aziatische plant- draait om de jonge familie Yi die het stadse leven achter zich laten voor een boerderij in het zuidelijke Arkansas. Vader Jacob (Steven Yeun) ziet er volop mogelijkheden voor Aziatische groenteteelt, maar moeder Monica (Yeri Han) ziet vooral een afschuwelijk huis op wielen in een provinciaal gat, isolatie en gevaar. Hun zoontje David (Alan s. Kim) heeft een hartafwijking en het dichtstbijzijnde ziekenhuis is een flink stuk rijden. Beide ouders moeten daarnaast flink aan de bak om de groenteteelt te kunnen bekostigen, maar wie past er dan op David en zijn zus Anne (Noel Cho)?
'Oma stinkt'
Monica’s moeder Soon-ja (Oscarwinnares Yuh Jung-Youn) vliegt over om het gezin bij te staan, maar haar aanwezigheid zet de spanningen alleen maar meer op scherp. En dat terwijl Jacobs gehoopte succesvolle oogst ook nog eens tergend lang op zich laat wachten.
Volop drama dus. Jacobs koppigheid en trots botsen met Monica’s teleurstelling en diepe verlangen terug te keren naar de stad. Desnoods zonder manlief. Hun kinderen weten ondertussen niet wat ze met hun ruziënde ouders aan moeten of met hun ‘aparte’ oma en haar merkwaardige gevoel humor en ‘vieze’ Koreaanse delicatessen. Echtelijke botsingen, generatiebotsingen en cultuurbotsingen alom. Maar er is ook veel humor en liefde, oprechte pogingen van de ouders om er samen uit te komen en pogingen van Monica’s moeder om een volwaardige oma voor haar kleinkinderen te zijn. Zo eentje die minder vloekt, lekkerder ruikt en koekjes bakt.
Universele thema's
Chung blijft weg van zwaar melodrama en 'clichématige' clashes met bekrompen dorpsgenoten zijn er ook niet. In plaats daarvan blijft hij dicht bij het gezin en daarmee ook heel dicht bij universele menselijke emoties en een herkenbare (sterk geacteerde) en genuanceerde gezinsdynamiek. Niet iedereen zal zich kunnen vereenzelvigen met een verhaal van immigranten, maar wel met het verhaal van een gezin dat moet dealen met veranderingen, onderlinge verdeeldheid en de vraag wat een ‘thuis’ nou eigenlijk betekent. Een verhaal van een trotse vader die niet wil falen in zijn poging z’n gezin een beter leven te geven. En een verhaal van een vrouw die flink baalt van haar koppige man en naar een ander leven hunkert. Dat ze allebei het beste willen voor hun kinderen, en ondanks de groeiende afstand veel liefde voelen voor elkaar, maakt hun worsteling des te ontroerender.
Klein in opzet, groots in impact
Minari draait dus niet zozeer om de spanning ‘zal de familie Yi aarden in Amerika’ maar meer om de spanning of ze het als gezin zullen redden en hun wensen voor een beter leven uitkomen. Of beter gezegd, samenkomen. Die spanningsboog verslapt op sommige momenten waarin de camera in alle rust de landelijke omgeving dromerig bestudeert en je als kijker verder wilt met het verhaal. Al is die omgeving dan wel weer zo prachtig, idyllisch en dromerig in beeld gebracht, dat je de neiging voelt om direct na de aftiteling drie weken vakantie op de Veluwe te boeken.
Chungs prachtige film is teder, poëtisch, intiem en klein in opzet, maar groots in emotionele impact. En van Jacob, Monica, hun kinderen én oma ga je gegarandeerd houden.
P.S. Misschien nog leuk te weten dat Minari mede is geproduceerd door Brad Pitt en uit de stal komt van studio A24, die van hits als Midsommar, Uncut Gems, Mid90’s en Moonlight.
- Minari (2020)
- Cijfer: 9
- Drama
- Duur: 1u, 55min
- Regie: Lee Isaac Chung
- Cast: Steven Yeun, Yeri Han