Misbehaviour: ‘Fuck de Miss World-verkiezing!’
Misbehaviour
De Miss World verkiezing: onschuldig familie entertainment of seksistische vleesmarkt? In 1970 besloot een groep vrouwen (team-vleesmarkt) de live tv-zending te verstoren. True story.
De lijst aan schandalen rondom de vleeskeuri… uuhh Miss World-verkiezing is lang en in 1970 kwam daar een groot fiasco bij. De net opgerichte Women’s Liberation Movement besloot de tv-uitzending flink te saboteren. Deze historische actie is nu het onderwerp van een film geworden.
"The only other forum in which participants are weighed, measured and publicly examined before being assigned their value is a cattle market."
Ik moet eerlijk zeggen dat ik als klein meisje weleens naar de Miss World finale keek en totaal betoverd was. Al die beeldschone vrouwen, die jurken, die kroontjes… ik dacht in m’n kinderlijke onschuld écht dat dit de gelukkigste chicks ter wereld waren. Dat ze erna op allemaal spannende avonturen gingen. Naar vet mooie landen. Vet rijk werden. En vet gelukkig waren. Wist ik veel. Ik dacht toen ook dat ik ging trouwen met Jesse uit Free Willy. En dat de orka uit Free Willy vast ook heel gelukkig was...
Boycotten die vleeshandel
Kijk je anno nu (met inmiddels ook een dosis voortschrijdend feministisch inzicht) naar het komische drama Misbehaviour, dan snap je wel dat er vrouwen met volwassen breinen zijn die zich kapot ergeren aan deze veredelde en controversiële vleesmarkt. Ook in 1970, toen de twintigste Miss World-verkiezing plaatsvond in Londen met de seksistische komiek Bob Hope als presentator. Een groep vrouwen richtte in diezelfde periode de Women’s Liberation Movement op. En een seksuele uitbuitingswedstrijd waarin deelneemsters werden beoordeeld op hun uiterlijk, was voor hen natuurlijk een no-go. Plús een mooie gelegenheid om hun feministenclub wereldwijd op de kaart te zetten.
Free publicity en een vernederde Bob Hope
Vermomd als bezoekers en gewapend met bloem, rookbommen en rot fruit onder hun jassen, wisten ze de live tv-uitzending vanuit de Royal Albert Hall tien minuten te verstoren. Bob Hope (die de vrouwenbeweging in z’n openingspraatje nog stoer liep te dissen) wist niet hoe snel hij van het podium moest vluchten. Maar dat wist Julia Morley, de vrouw van de organisator, te voorkomen door hem letterlijk bij de enkels te grijpen en hem te dwingen door te gaan. Hilarisch. De internationale vrouwenparade stond even flink voor lul en de WLM kreeg gratis haar wereldwijde bekendheid. Nou ja, gratis… op die boetes na dan.
'Wat lopen die feministen nou te zeiken?'
In de vermakelijke verfilming van deze protestactie doet Philippa Lowthorpe een aardige poging om meerdere perspectieven en meningen over de schoonheidswedstrijd samen te brengen. Zo krijgen een aantal deelneemsters ook een verhaallijn en worden ze niet (allemaal) afgeschilderd als pretty looking leeghoofden met nul ambitie; ze hebben zo hun eigen uiteenlopende en soms zelfs begrijpelijke redenen om aan deze verkiezing mee te doen. Sommigen snappen dat hele gezeik van die feministen bovendien helemaal niet: ‘why spoil innocent fun?’ Er komen ook onderlinge fitties in de WLM aan bod én politiek. Het protest van de anti-apartheidsbeweging bijvoorbeeld, die ervoor zorgde dat naast een witte Zuid-Afrikaanse ook een zwarte deelneemster uit het land een gooi mocht doen naar de overwinning. En dan is er nog de prachtige stewardess Jennifer Hosten uit Granada, met de droom om als eerste donkere vrouw te winnen en meisjes uit haar land te laten zien dat het onmogelijke mogelijk is.
Beetje oppervlakkig, wel leuk
Al die verhaallijntjes maken wel dat Misbehaviour wat aan de oppervlakte blijft. Je voelt daardoor met geen van de personages echt mee en je windt je ook amper ergens over op. Het hoge #metoo-gehalte van ‘womanizer’ Bob Hope kwam daar nog het dichtste bij in de buurt met vragen als: ‘wil je een scotch and soda of een gin and platonic’, gesteld aan een 18-jarige medewerkster van hem... Niet oké en vrij ranzig, maar niet de main focus van deze film. Ik had verwacht dat juist de botsende opvattingen van de Missen enerzijds en de protesterende feministen anderzijds meer zouden raken of beklijven. Neemt niet weg dat de film en z’n sterke cast (met onder andere Keira Knightley, Greg Kinnear en Rhys Ifans) een interessant stukje historie op een vermakelijke manier tot leven brengen. Prima kijkvoer dus.
Benieuwd hoe die historische protestactie er in het echt aan toeging? Check hier het filmje!
- Misbehaviour (2020)
- Cijfer: 7
- Drama, comedy, waargebeurd
- Duur: 1u, 46min
- Regie: Philippa Lowthorpe
- Cast: Keira Knightley, Greg Kinnear, Rhys Ifan, Gugu Mbatha-Raw en meer