Dahmer opvolger Monsters: the Lyle and Erik Menendez Story 19 september op Netflix
Monsters: the Lyle and Erik Menendez Story
Ondanks de backlash en kritiek op het controversiële Dahmer dropt Netflix een nieuw deel uit de Monster-reeks van Ryan Murphy en Ian Brennan. Met The Lyle and Erik Menendez Story duiken zij in de zieke true crime zaak van twee broers die in 1989 hun ouders vermoordden.
Met het nieuws rondom de serie Een van ons over de moord op Marianne Vaatstra laait de discussie rondom de moreel-ethische grenzen van true crime 'entertainment' weer op. Familie van de vermoorde Vaatstra liet bijvoorbeeld weten totaal niet achter de serie te staan en dat alle media-aandacht en uitzendingen hun verdriet weer naar boven halen. En dat doet opnieuw afvragen: als je weet dat de families van de slachtoffers er nog zijn, dat ze zo'n serie niet trekken en oude trauma's herbeleven: waarom dan niet 'gewoon' alle geld, talent en energie in een fictief verhaal steken? Het simpele, cynische antwoord: true crime stories zijn retepopulair en leveren veel geld op. Nu beweren de makers van Een van ons dat ze in ieder geval van tevoren contact zochten met de familie Vaatstra. Die moeite namen Ian Brennan en Ryan Murphy (de makers van de massaal bekeken Netflix-serie Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story) volgens sommige nabestaanden van de slachtoffers niet. Ze zouden seriemoordenaar Dahmer bovendien veel te veel humaniseren en het geweld veel te expliciet in beeld brengen. Met als gevolg een hoop kijkcijfers maar ook een hoop kritiek.
'Onze ouders zijn vermoord'
Hoe dan ook, Murphy en Brennan keren deze week terug met een nieuw deel uit hun Monster-anthologie. En die duikt in het verhaal van Lyle en Erik Menendez: de twee broers die in 1989 hun ouders vermoordden en daarvoor in 1996 werden veroordeeld na een lang proces dat via Court TV live te volgen was. Lyle en Erik zijn de zoons van vader José en moeder Mary Louise 'Kitty' (in de serie gespeeld door Javier Bardem en Chloë Sevigny) die in de jaren zestig met elkaar trouwden. Vader José verdiende een hoop centen in de muziek- en filmindustrie en het gezin kwam in 1986 in een dure wijk in Los Angeles terecht. Het 'geluk' van de 'perfecte familie' duurde alleen niet lang. In de nacht van 20 augustus 1989 krijgt het Amerikaanse 112 een melding binnen van Lyle en Erik die vertellen dat hun ouders zijn vermoord. De politie denkt dan in eerste instantie aan een afrekening: misschien had papa José wel banden met de maffia? Maar mede door de bakken met (verzekerings)geld die de broers na de dood van hun ouders spenden aan Rolex-horloges, auto's, designerkleding en luxe appartementen ontstaat er argwaan. En het duurt daarna niet lang voordat de broers voor de rechter moeten verschijnen met als uitkomst allebei een levenslange gevangenisstraf.
Netflix-serie als laatste redmiddel?
Nu beweerden de broers tijdens de rechtszaak dat ze vreesden voor hun leven omdat ze lange tijd door hun vader werden mishandeld en misbruikt. En dat hun moeder dat wist en toeliet. Maar dat ging er niet in bij de jury: die geloofden eerder de versie van de aanklager die pleitte dat Lyle en Erik vooral achter de erfenis aan zaten. De trailer van de nieuwe 9-delige Netflix-serie lijkt nu te suggereren dat de makers de zaak vanuit het perspectief van de broers vertellen en hun verhaal misschien zelfs geloven. Of zet de trailer iedereen op het verkeerde been en toont het alleen creatief bij elkaar verzonnen flashbacks? De broers hopen op het eerste, want het zou ze wellicht kunnen helpen bij hun laatste poging om op vrije voeten te komen. De true crime-docuserie als gamechanger in een oude moordzaak? Hij zal hoe dan ook weer een hoop stof doen opwaaien en het valt nog maar te bezien of de broertjes achteraf amused zullen zijn met de (sensationele) manier waarop Ryan Murphy ze neerzet...
Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story is vanaf 19 september te zien op Netflix