Moon Knight: het verwarrende leven van een geesteszieke superheld
Marvel's Moon Knight
Marvel-serie over een gemankeerde superheld met meerdere persoonlijkheden.
Mark Spector heeft meerdere persoonlijkheden en één daarvan rent 's nachts rond in een legging en een cape om de wereld een beetje veiliger te maken.
Het afgelopen jaar heeft Disney+ – met wisselend succes – een aantal Avengers van een eigen serie voorzien. Met name Loki en WandaVision wisten te verrassen, maar Hawkeye en Falcon & The Winter Soldier bleven steken bij het enigszins teleurstellende niveau wat we al gewend waren van de Marvel-series van Netflix. Ga mij maar eens met droge ogen vertellen dat jullie wél hebben zitten smullen van Iron Fist, The Defenders en de laatste twee, tenenkrommende seizoenen van Daredevil. Er valt voor Disney+ dus nog voldoende te bewijzen en op voorhand leek Marvel’s Moon Knight de uitgelezen, gemankeerde superheld om die uitdaging aan te gaan. Leek, want al na drie afleveringen wordt duidelijk dat een eigen streamingdienst niet automatisch inhoudt dat de kwaliteit van je series ook omhoog gaat. Moon Knight is veel van hetzelfde en moet het qua gedurfdheid afleggen tegen DC-series als Peacemaker, Watchmen, Pennyworth en Titans. Dan ben je alvast gewaarschuwd.
Koortsdroom
Mark Spencer is een voormalige huurling die nogal moeite heeft om feit en fictie uit elkaar te houden. Niet alleen wordt hij geteisterd door een chronisch slaaptekort, hij kampt ook met een dissociatieve identiteitsstoornis a.k.a. meerdere persoonlijkheden die continu om voorrang vechten. Deze giftige cocktail van verwarring zorgt voor waanbeelden waar zelfs de meest hallucinante xtc-pil niet aan kan tippen. Het leven van Mark Spencer voelt dan ook als één grote koortsdroom waar maar geen einde aan lijkt te komen. Één van Spector’s alter ego’s – de amateur archeoloog Steven Grant – wordt in de nachtelijke uren aangestuurd door de maangod Khonshu. Onder de naam Moon Knight werpt hij zich op als de hoeder van de nacht en vecht hij tegen al het onrecht dat er na de klok van twaalf voor zijn voeten wordt geworpen.
Moon Knight kan in niks tippen aan Legion.
Kitscherige Disneyland-attractie
Met een superheld die ze in de bovenkamer niet allemaal op een rijtje heeft, doet deze nieuwste van Disney+ heel erg denken aan het Legion van televisiemaker Noah ‘Fargo‘ Hawley. Ware het niet dat Moon Knight eigenlijk in niks tippen aan zijn illustere voorganger. Met potsierlijke artefacten en mysterieuze Rubiks kubussen die – mits goed gedraaid – opeens toegang geven tot magische krachten en andere werelden, lijkt het wel alsof de nageboorte van Dan Brown een Marvel-serie heeft geschreven. Moon Knight is dus niet bedoeld voor mensen die zin hebben in een onverschrokken burgerwacht, die het in de grimmige straten van om het even welke metropool opneemt tegen een gevaarlijk charmante bad guy. In plaats daarvan loopt hoofdrolspeler Oscaar Isaac erbij als een verwarde Indiana Jones in een net iets te kitscherige Disneyland-attractie. Isaac – eerder al weergaloos in Scenes From A Marriage – trekt alle registers open, maar zelfs hij kan niet voorkomen dat Moon Knight bij vlagen kolderiek en kinderachtig aanvoelt. Het heeft niet die volwassen uitstraling van series als Legion, Watchmen en het eerste seizoen van Jessica Jones, ondanks dat de verhaallijn zich daar prima voor leent. De manier waarop er met het concept tijd wordt gespeeld – Mark Spector heeft aan de lopende band black-outs waardoor hij enorme gaten in zijn geheugen heeft – is echt heel nice gedaan. Het camoufleert alleen niet wat er verder allemaal mis is met deze serie. Moon Knight had alles in zich om een lekkere binger te worden, maar de uitvoering laat uiteindelijk gewoon te veel te wensen over. Vind ik dan.
- Disney+ (2022)
- Alsof de nageboorte van Dan Brown een Marvel-serie heeft gemaakt
- 50 minuten per aflevering