Nieuwe films in september Bond, eindelijk Bond
Nieuwe maand, nieuwe Marvel-film, nieuwe James Bond-knaller en het epische scifi-avontuur Dune met Timothée Chalamet en Zendaya! En dat zijn natuurlijk niet de enige lekkere releases in de maand september. Check hier wat er nog meer in de bios en op de streamers te zien valt.
1 september: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Black Widow is de bioscoop nog niet uit of we kunnen alweer genieten van een nieuw Marvel-spektakel. De 25e uit de Marvel Cinematic Universe om precies te zijn. Én een speciale, want dit is de eerste met een Aziatische superheld in de hoofdrol. Zijn naam is Shang-Chi (gespeeld door de Canadese acteur Simu Liu), een martial artist die door zijn eigen vader en de mysterieuze Ten Rings organisatie is opgeleid tot huurmoordenaar. Dat verleden probeert Shang-Chi achter zich te laten. Het lukt vrij goed tot hij in San Francisco in het bijzijn van bff Katy (Akwafina) wordt beroofd van zijn speciale ketting en vervolgens in een spannend avontuur belandt. Daarbij gaat Shang-Chi niet alleen de confrontatie met z’n verleden en z'n familie aan, maar komt de superheld uiteindelijk ook in contact met de Avengers. Nice!
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Alles wat je van een Marvel-film mag verwachten én meer. A new Avenger star is born.
2 september: De veroordeling
De Deventer moordzaak is een van de meest spraakmakende moord-, of beter gezegd, mediazaken die we in Nederland op de beeldbuis meemaakten. Het moment waarop de net veroordeelde boekhouder Ernest Louwes zich uit de armen van de parketpolitie probeert te worstelen, staat velen nog op het netvlies. Was hij écht de moordenaar van de weduwe Wittenberg, vroeg iedereen zich af? Of had opiniepeiler Maurice de Hond -die zich fanatiek met de zaak bemoeide- gelijk en was Wittenbergs ‘klusjesman’ de dader? De moordzaak werd een groot mediacircus en het leven van deze ‘klusjesman’ en zijn vrouw veranderde door de beschuldiging in een hel. In de spannende dramathriller De veroordeling probeert tv-journalist Bas Haan (Fedja van Huêt) de waarheid boven tafel te krijgen.
De Veroordeling
Feiten vs. fake news. De veroordeling zet het journalistieke onderzoek van Bas Haan rondom de Deventer moordzaak indrukwekkend uiteen. En houdt ons allemaal een spiegel voor. De film is zondag 5 juni om 20.00 uur te zien op NPO 2 en daarna op NPO Start (een week) en NPO Plus.
2 september: Hitsville: The Making of Motown
The Jackson 5, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross & The Supremes en The Four Tops… allemaal behoorden deze iconische muzikanten tot het legendarische platenlabel Motown. De muziekdocu Hitsville, the making of Motown richt zich op de periode vanaf de geboorte van het label in 1958 en de verhuizing van Detroit naar Los Angeles begin jaren zeventig. De docu bevat beelden van de artiesten op het podium en backstage. En voor het eerst deelt ook oprichter en eigenaar Berry Gordy z’n verhaal, die in deze politiek roerige periode (raciale spanningen en de opmars van de burgerrechtenbeweging) van Motown het meeste succesvolle label aller tijden wist te maken. Veel boeiende historie dus en een hele hoop tijdloze hits.
Hitsville: The Making of Motown
Hoe Motown uitgroeide tot het meest succesvolle platenlabel aller tijden.
2 september: Malignant
Liefhebbers van horror kunnen meteen aan het begin van de maand hun hart ophalen. Of een paar hartslagen overslaan… Grondlegger van de Conjuring Universe James Wan (die de eerste twee Conjuring-films regisseerde en daarna Aquaman deed) is namelijk terug met een nieuwe griezelfilm. Hierin wordt de jonge vrouw Madison gekweld door schokkende visioenen waarin ze getuige is van gruwelijke moorden. En alsof dat al niet erg genoeg is, blijken deze moorden ook nog eens daadwerkelijk plaats te vinden. Oh en Madison staat op de een of andere manier ook ‘in contact’ met de moordenaar. Ultieme feelgood.
Malignant
De schepper van de Conjuring Universe James Wan is terug met een zieke horrorthriller.
2 september: Respect
Voor nog meer lekkere muziek én de nodige dosis drama kun je deze maand ook naar Respect, de muzikale biopic over de legendarische zangeres Aretha Franklin. Aan Oscar- en Grammy-Awardwinnaar Jennifer Hudson (Dreamgirls) de eer om in de rol te kruipen van de Queen of Soul. De film volgt Aretha Franklins carrière vanaf de dagen dat ze als kind in een koor in de kerk van haar vader zong tot ze een internationale superster werd met hits als Think, Son of a Preacher Man, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman en natuurlijk R.E.S.P.E.C.T!
Respect
Zal Jennifer Hudson net zo veel r.e.s.p.e.c.t. verdienen als de Queen of Soul zelf?
2 september: Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema
Weinig te doen deze maand? Trek in een epische roadtrip door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs? Dan moet je naar deze 14-uur durende documentaire van regisseur Mark Cousins. De documentaire is -gelukkig- onderverdeeld in veertig hoofdstukken waarin Cousins graaft in verborgen filmgeschiedenis en het aanzienlijke aandeel van vrouwen en vrouwelijke regisseurs. Wat was hun filmische taal, wat ging ze aan het hart? Liefde, dood, jaloezie, maar ook toekomstverwachtingen (sci-fi, fantasy), seksualiteit, de verbeelding van religie: het komt allemaal voorbij met gidsen als Tilda Swinton, Jane Fonda, Debra Winger, Adjoa Andoh, Kerry Fox en Thandie Newton.
Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema
14-uur durende roadtrip door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs. Onderverdeeld in 40 hoofdstukken.
3 september: Cinderella (Prime Video)
Yup, alweer een liveaction-versie van een klassiek sprookje. Maar nu met de Cubaanse zangeres Camila Cabello als Assepoester en Billy Porter (Pose) als de lieve fee die Assespoester haar make-over en glazen muiltjes geeft voor het grote bal. Ook leuk: Idina Menzel (Elsa uit Frozen) is de boze stiefmoeder. De regie is in handen van Kay Cannon, die schreef voor films en series als 30 Rock, New Girl en Pitch Perfect. Iets zegt me dat dit geen braaf klassiek sprookje wordt, maar eentje met een hoop pit en gevatte oneliners.
Cinderella
Zangeres Camila Cabello maakt haar acteerdebuut in een oud sprookje met een hip nieuw jasje.
9 september: Mijn Beste Vriendin Anne Frank
We kennen allemaal het tragische verhaal van Anne Frank. Grote kans dat je haar dagboek hebt gelezen of dat je het Achterhuis in Amsterdam hebt bezocht. Maar een Nederlandse bioscoopfilm over ‘s werelds bekendste tiener was er nog niet. Daar komt deze maand verandering in met het oorlogsdrama Mijn Beste Vriendin Anne Frank. De film vertelt het verhaal van Hannah Goslar en haar bijzondere vriendschap met Anne. De boezemvriendinnen verliezen elkaar uit het oog wanneer de familie Frank onderduikt. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar zet de moedige Hannah tevergeefs haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen.
Mijn Beste Vriendin Anne Frank
De eerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank en haar beste vriendin Hannah Goslar.
16 september: Dune
Opnieuw waagt een regisseur zich aan de verfilming van het ‘onverfilmbare scifi-boek’ Dune (David Lynch deed het in 1984 en heeft er nog buikpijn van). De Canadees Denis Villeneuve, die eerder topfilms maakte als Prisoners, Arrival en Blade Runner 2049, waagt zich aan een remake en trekt daar een blik van de grootste filmsterren voor open. Denk Timothée Chalamet, Zendaya, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Oscar Isaac, Josh Brolin en veteraan Charlotte Rampling. Dune vertelt een mythisch en emotioneel heldenverhaal van de jonge en begaafde Paul Atreides (Chalamet) die naar de gevaarlijkste planeet in het universum moet om de toekomst van zijn volk veilig te stellen. In de tussentijd vechten kwaadaardige lui om de kostbare grondstof van die planeet.
Dune
Het boek Dune staat bekend als het beste en meest invloedrijke scifi-boek ooit. Én onverfilmbaar. Maar regisseur Denis Villeneuve en zijn sterrencast flikten het onmogelijke.
16 september: Petite Maman
Van grootse en meeslepende scifi gaan we naar een intieme en schitterende film van de Franse regisseur Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu). In het coming-of-age-verhaal Petite Maman laat ze de grenzen tussen heden en verleden op een unieke manier vervagen zonder dat de film zweverig of sprookjesachtig wordt. Ze volgt het achtjarige meisje Nelly dat na het overlijden van haar oma de omgeving verkent waar haar moeder (een lieve, maar sombere vrouw) opgroeide. Daar in het bos ontmoet ze een ander meisje dat verdacht veel weg heeft van Nelly zelf. Zij laat de achtjarige op een bijzondere wijze inzien dat haar moeder ook jong is geweest en helpt Nelly haar moeder zodoende beter te begrijpen. Klinkt misschien een beetje vaag, maar te veel vertellen is spoilen. Geloof me als ik zeg dat de film een schitterend juweeltje is en meerdere generaties samenbrengt.
Petite Maman
Van de regisseur van Portrait de la jeune fille en feu komt nu Petite Maman. Een film die je zou willen knuffelen, zo lief en bijzonder als hij is. En daarna je ouders.
16 september: Queenpins
Medio september kun je het waargebeurde verhaal van de grootste namaak-coupon oplichtingszaak in de Amerikaanse geschiedenis zien. In het tragisch-komische Queenpins volg je de bff’s Connie (Kristen Bell) en Jojo (Kirby Howell-Baptiste), allebei ware ‘coupon queens’: met kortingsvouchers besparen ze geld op de boodschappen en werken daarmee hun torenhoge schulden weg. Maar dat gaat de dames niet snel genoeg en dus zetten ze een ingenieus coupon-kartel op waarmee ze erin slagen supermarktketens voor ruim 40 miljoen dollar op te lichten. Maar terwijl hun bankrekeningen volstromen, raken Connie en Jojo in het vizier van twee agenten.
Queenpins
Dit kan alleen in Amerika.
16 september: The Night House
Krijg je van horror niet genoeg? Dan kun je deze maand extra griezelen met The Night House. Hierin rouwt Beth (Rebecca Hall) om haar man die onverwachts kwam te overlijden. Ze houdt zich op in haar huis aan het meer waar ze zich sterk poogt te houden. Tot ze geteisterd wordt door nachtmerries die veel weghebben van visioenen (ik ervaar een déjà vu) Tegen het advies van haar vrienden in snuffelt ze in de spullen van haar echtgenoot en daar vindt weduwe Beth natuurlijk allerlei verontrustende geheimen.
The Night House
Wie durft?
23 september: I Care a Lot
Deze film had al twee keer eerder uit moeten komen, maar deze september is het dan eindelijk echt zover. Rosamund Pike (Pride & Prejudice en Gone Girl) speelt in deze thriller Marla Grayson, die zich samen met haar partner Fran voordoet als wettelijke voogden om bejaarde klanten op te lichten. Classy. Maar wanneer ze hun pijlen richten op omaatje Jennifer, komen ze er al snel achter dat die zelf iets te verbergen heeft. Daarbij krijgen ze het ook nog aan de stok met een gangster. Een van de andere rollen is weggelegd voor Game of Thrones-held Peter Dinklage. Check de trailer even, die is vermakelijk bruut.
I Care a Lot
Rosamund Pike uit Gone Girl en Peter Dinklage uit Game of Thrones in een thriller met een heel zwart komisch randje: dat zou weleens heel spannend kunnen worden.
30 september: Mijn vader is een vliegtuig
Dit jaar opent het Nederlands Film Festival met het drama Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer (Soof). De film draait om de jonge moeder Eva (Elise Schaap, Undercover) die alles lijkt te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf, het huis van haar dromen én een Vlaamse minnaar. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.
Mijn vader is een vliegtuig
Openingsfilm van het Nederlands Film Festival.
30 september: No Time to Die
De eerste film die in 2020 vanwege de pandemie ‘on hold’ werd gezet, komt deze maand dan eindelijk uit! In deze 25e James Bond-film No Time to Die heeft James Bond (Daniel Craig voor het allerlaatst) zijn turbulente leven als geheim agent achter zich gelaten en leidt hij een rustig bestaan op Jamaica. Zijn tropische pensioen wordt abrupt onderbroken wanneer zijn oude vriend en CIA-agent Felix Leiter hem vraagt om een ontvoerde wetenschapper te helpen bevrijden. Deze missie blijkt verraderlijker dan gedacht en brengt Bond op het spoor van een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie. Wat wil de Bond-fan nog meer? Oh ja, een gelikt cast. Naast Daniel Craig zijn ook Rami Malek, Léa Seydoux, Lashana Lynch, Naomie Harris, Ana de Armas, Jeffrey Wright en Ralph Fiennes van de partij. En hoe tof: Phoebe Waller-Bridge van Fleabag en Killing Eve schreef mee aan het script.
No Time to Die
In No Time to Die keert Daniel Craig voor de vijfde én laatste keer terug als 007. Dit is er eentje voor in de Bond-boeken.
30 september: Nr.10
Het lukt maar weinig Nederlandse filmmakers om met hun films op het prestigieuze filmfestival van Cannes in première te gaan. Alex van Warmerdam is daar eentje van, die in 2013 furore maakte met zijn heerlijk absurdistische thriller Borgman. Eind september komt de tiende nieuwe speelfilm van deze eigenzinnige filmmaker uit. Het is wederom een thriller met elementen van een zwarte komedie. Van Warmerdam volgt hierin het personage Günter, dat als vierjarig kind gevonden werd in de Duitse bossen en opgroeide in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal en verdient hij de kost als toneelacteur. Pas wanneer een vreemde man op een brug een woord in z’n oor fluistert, begint Günter zich iets af te vragen over zijn afkomst.
Nr.10
Een nieuwe film van de meester van de ontregeling en zwarte komedie.
Nederlands Film Festival
Van 24 september tot 2 oktober vindt de 41e editie van het Nederlands Film Festival plaats. En niet alleen in Utrecht dit jaar; ook online én in de rest van het land zullen verschillende films in première gaan zoals het hierboven genoemde Mijn vader is een vliegtuig, en NR 10. En Do Not Hesitate. Er zullen daarnaast ook verschillende events te bezoeken zijn en masterclasses van toffe internationale filmprofessionals zoals sound designers Mildred Iatrou (La La Land, First Man en Wild) en Ai-Ling Lee (o.a. JoJo Rabbit en Deadpool) die samen diverse nominaties en filmprijzen in de wacht sleepten voor hun puike werk. Meer weten en kaartjes bestellen? Check hier het programma.
(Foto: Ramon Mangold)