Nieuwe Series In 2022
Nieuw jaar, nieuwe series! Alle nieuwe series die al een trailer hebben, heb ik even op volgorde van interessantheid voor je op een rijtje gezet. Zo ben ik. Ook in 2022 weer dienstbaar als een malle.
Een heel fijn 2022, ouwe obsessieve bingewatchers van me! Dat één van je goede voornemens maar het kijken van zo veel mogelijk series mag zijn. Alleen, met je familie, met je scharrel, met je gescheurde kruisband, in bed, op de bank, in de trein, onder het koken, tijdens dat hemeltergend saaie blokuur Duits van die docent met al dat haar op z’n vingers. Kijk alsof je leven ervan afhangt. Nog lang niet alle nieuwe series hebben een trailer – verre van zelfs – maar degene waar al wel bewegend beeld van is, heb ik even voor je op een rijtje gezet. Als dat geen goed begin is van het nieuwe jaar, dan weet ik het ook niet meer.
House Of The Dragon (HBO, ergens in 2022)
Of deze spin-off – en twijfelachtige ode aan de familie Targaryen – de zure nasmaak van de laatste twee seizoenen Game Of Thrones kan wegnemen, valt te bezien, maar het enthousiasme over House Of The Dragon is er bij ondergetekende niet minder om. Wanneer HBO aan de haal gaat met één van de boeken van George R. R. Martin, dan ben je daar gewoon nieuwsgierig naar. Dat zijn de simpele wetten van het seriekijken.
House Of The Dragon
Een spin-off van Game Of Thrones, waarin we zien wat de voorouders van Daenerys 'Khaleesi' Targaryen allemaal uitspookten.
The Lord Of The Rings (Amazon, 2 september)
In de jacht op ‘de nieuwe Game Of Thrones‘ komt Amazon later dit jaar met de serieversie van The Lord Of The Rings. De streamingdienst heeft de mensheid met The Boys, Undone en Homecoming al van genoeg lekkere series voorzien, maar het is nog wachten op die absolute monsterhit. Aan het budget zal het niet liggen, want alleen al voor het eerste seizoen is bijna een half miljard vrijgemaakt. Daar moet Jeff Bezos toch al gauw een maand of twee voor werken. En misschien moet ie ook nog even werken aan een trailer, want die hebben we ook nog van hem tegoed.
Lord Of The Rings
Winning Time (HBO Max, ergens in maart)
Eind jaren ’70 werd playboy en vastgoedmagnaat Jerry Buss eigenaar van de Los Angeles Lakers. Zijn diepe zakken maakte het mogelijk dat ze daar aan de westkust een sterrenteam konden formeren met grote namen als James Worthy, Kareem Abdul-Jabbar en – natuurlijk – Earvin ‘Magic’ Johnson. Zij hengelden gedurende de jaren ’80 vijf titels binnen en maakte de Lakers tot één van de meest succesvolle NBA-teams aller tijden.
Winning Time
Verrassende grappige uiteenzetting over het ontstaan van de onverslaanbare Los Angeles Lakers van Jerry Buss en Magic Johnson.
Bel-Air (Peacock, ergens in 2022)
Wat als The Fresh Prince Of Bel-Air geen sitcom was geweest, maar een rauw drama in de trant van Fruitvale Station, The Hate U Give en Boyz N The Hood? Morgan Cooper – fan van het eerste uur – maakte een korte, alternatieve versie van zijn geliefde serie. Die ging viral, Will Smith zag dat, vond het een goed idee en nu is er Bel-Air. Hoe grappig is dat?!
Bel-Air
Alternatieve, dramatische versie van The Fresh Prince Of Bel-Air.
Peacemaker (HBO Max, 13 januari)
Na zijn optreden in The Suicide Squad heeft Peacemaker nu zijn eigen serie. Hij ziet zichzelf als een nationale held, maar in werkelijkheid is Peacemaker wat je krijgt, wanneer je op AliExpress een Captain America bestelt. Het is het allemaal net niet, zeg maar. Deze narcistische redder des vaderlands heeft nog het meeste weg van de totaal verknipte Homelander uit The Boys. Dat kan dus lachen worden.
Peacemaker
Een zelfbenoemde, licht narcistische superheld wordt gerekruteerd om de wereld te redden van een gevaarlijke vlinderplaag.
Willow (Disney+, ergens in 2022)
Als je zo oud bent als ik – lees: stokoud – dan ben je waarschijnlijk opgegroeid met The Goonies, Labyrinth en The Never Ending Story. Allemaal spannende avonturen- en fantasyfilms waar je als kind geen genoeg van kon krijgen. Ook Willow – het verhaal van een beginnend tovenaar die een bijzondere baby moet beschermen tegen een kwaadaardige koningin – is onversneden jeugdsentiment. En daar is nu – ruim 30 jaar later – een serie van. Leuk. Denk ik. Hoop ik.
Willow
Halo (Paramount+, begin 2022)
Met Resident Evil, Final Fantasy en The Last Of Us zijn er nogal wat series in ontwikkeling die zijn gebaseerd op populaire games. Ook Halo is verbouwd tot serie en dat lijkt mij vrij goed nieuws voor de scififetisjisten onder jullie. De genetisch gemanipuleerde supersoldaat John-117 neemt het weer op tegen het intergalactische kwaad en laat overal waar hij komt een spoor van verwoesting achter. Lijkt mij een prima recept voor een weekendje gestrekt op de bank.
Halo
Origin story van John-117, de hoofdpersoon uit de immens populaire gelijknamige game.
Severance (Apple TV+, 18 februari)
Na het fantastische Escape At Dannemora kruipt Ben Stiller opnieuw in de regisseursstoel voor de nogal bizarre thriller Severance. Wat als je werk- en privégeheugen van elkaar gescheiden zouden kunnen worden? Niet meer denken aan je jammerende kinderen, zodra je achter je computer zit en geen werkstress wanneer het tijd is om thuis het vlees aan te snijden. Briljant idee of een experiment wat alleen maar tot totale chaos kan leiden?
Severance
Een unheimisch, onheilspellend drama over een mysterieus bedrijf dat door een ingenieuze ingreep het werk- en het privégeheugen van haar werknemers weet te scheiden.
The House (Netflix, 14 januari)
Één huis, drie (surrealistische) verhalen. In deze Coraline en The Fantastic Mr Fox-achtige serie zien we hoe drie verschillende families – in verschillende periodes – hun intrek nemen in hetzelfde mysterieuze huis. Ik zou je er met alle liefde meer over vertellen, maar dit is zo’n beetje alle info die Netflix tot dusver heeft vrijgegeven. Wat ik wel weet, is dat het er belachelijk mooi uit ziet en alleen dat lijkt mij al een reden om deze een kans te geven.
The House
Somebody Somewhere (HBO, 16 januari)
Comédienne Bridget Everett heeft samen met de gebroeders Duplass – eerder al verantwoordelijk voor ietwat pretentieuze series als Togetherness, Room 104 en Animals – een ontwapenende komedie geknutseld die maar net in jouw straatje moet passen. Een vrij autobiografische komedie over een vrouw – geboren en getogen in het conservatieve Kansas – die haar draai probeert te vinden in een omgeving die (toch) niet de hare is.
Somebody Somewhere
Pam & Tommy (Hulu, 2 februari)
Zij was het sekssymbool waar hormonale pubers nog even aan dachten voordat ze gingen slapen en hij was een rock & rock enfant terrible die na ieder optreden zijn hele hotelkamer aan gruzelementen sloeg. Vier dagen nadat ze elkaar leerden kennen, besloten ze te trouwen. Over doorpakken gesproken. De roddelpers smulde ervan, helemaal toen de twee verantwoordelijk bleken te zijn voor één van de meest veelbesproken sekstapes uit de sekstapegeschiedenis.
Pam & Tommy
Billy The Kid (Epix, voorjaar 2022)
We wachten eigenlijk al jaren op een lekkere western die in de schaduw kan staan van cowboyklassiekers als Deadwood en Hell On Wheels. Michael Hirst – de man achter historische drama’s als The Tudors en Vikings – gaat het dit jaar proberen met zijn kijk op het leven van gunslinger en outlaw Billy The Kid.
Billy The Kid
Super Pumped: The Battle For Uber (Showtime, 27 februari)
Super Pumped is een nieuwe anthologieserie van Showtime, waarin ieder seizoen een ander techbedrijf wordt doorgelicht dat onze manier van leven aanzienlijk heeft veranderd. Denk aan Airbnb, Tinder, Facebook en Tesla. Voor seizoen één is het de beurt aan Uber CEO Travis Kalanick die tijdens een coup in de directiekamer uit zijn eigen bedrijf werd gezet. Smullen geblazen!
Super Pumped
Anthologieserie over de ontstaansgeschiedenis van de big tech bedrijven die jou en mij en hun greep houden.
As We See It (Amazon, 21 januari)
Ik denk dat het veilig is om te stellen dat As We See It Amazon‘s antwoord is op Atypical. Drie autistische jongeren proberen zo goed en zo kwaad als het gaat mee te draaien in de alledaagse maatschappij. We zijn getuigen van hun zoektocht naar werk, liefde en vriendschap.
As We See It
Aandoenlijke dramedy over drie twintigers met autisme. In principe dus gewoon Amazon's antwoord op Atypical.
Inventing Anna (Netflix, 11 februari)
Als je dacht dat Leonardo DiCaprio in Catch Me If You Can iedereen een oor aannaaide, dan heb je het waargebeurde verhaal van meesteroplichtster Anna Sorokin nog niet gehoord. Tussen 2013 en 2017 deed zij zich voor als een steenrijke erfgename en pleegde zo fraude bij banken, luxe hotels en gefortuneerde bekenden. Shonda Rhimes – die van Grey’s, Scandal en Bridgerton – heeft daar nu een lekker serietje van gemaakt.
Inventing Anna
Een soort The Tinder Swindler meets Gossip Girl meets Catch Me If You Can. Oftewel, een jonge oplichtster probeert de jetset van New York wat dollars lichter te maken.
Marvel’s Secret Invasion (Disney+, 10 juni)
Een groep shapeshiftende aliens – de Skrulls – zijn op aarde neergedaalt en hebben de gedaante van allerhande levende wezens aangenomen. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Het is aan Nick Fury – Samuel L. Jackson met een ooglap – om dat allemaal een beetje in goede banen te leiden. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.
Marvel's Secret Invasion
The Afterparty (Apple TV+, 28 januari)
The Afterparty is een soort Cluedo verkleed als televisieserie. Na een wat uit de klauwen gelopen middelbare schoolreünie valt er een dodelijk slachtoffer te betreuren en dat roept de vraag op: is er sprake van een ongeluk of heeft iemand op nogal hardhandige wijze zijn gram gehaald?
The Afterparty
The Spectacular (NPO 3/VPRO, 3 januari)
In navolging van Stanley H, Judas en Mocro Maffia krijgen we met The Spectacular opnieuw een stukje Nederlandse misdaadgeschiedenis voorgeschoteld. Al is het deze keer wel met een iets internationaler karakter. Eind jaren ’80 wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks dodelijke IRA-aanslagen. Een speciaal team van rechercheurs opent de internationale jacht op een onzichtbare terreurcel die een aanslag van ongekende omvang in Nederland aan het bekokstoven is.
Around The World In 80 Days (PBS/BBC, 2 januari)
Een nieuwe verfilming van een bekend verhaal. Deze keer is het David Tenant – die van Dr Who, Broadchurch en Jessica Jones – die in de huid van Phileas Fogg kruipt. Een weddenschap zorgt ervoor dat hij in tachtig dagen de wereld moet zien rond te reizen. Een spannend avontuur langs wereldsteden als Bombay, Calcutta, Hong Kong en New York.
Around The World In 80 Days
Vikings: Valhalla (Netflix, 25 februari)
Drie keer raden waar dit een spin-off van is. Ik heb bij Vikings altijd het idee dat ik naar een LARP-sessie in het Archeon zit te kijken. Elkaar op zondagmiddag met zelfgeknutselde wapens de hersens inslaan om daarna snel in de Dacia Duster naar huis te scheuren, want de schutting moet nog in de beits en het vlees dient klokslag half zes aangesneden te worden. Gelukkig zijn veel bingewatchers een stuk minder cynisch dan ik en voor hen leeft de Vikings saga met Valhalla nog even voort.
Vikings: Valhalla
Pivoting (FOX, 9 januari)
Nadat hun beste vriendin veel te vroeg is overleden, besluiten drie BFF’s hun leven maar eens tegen het licht te houden. Halen ze er wel alles uit wat erin zit? Volgen ze eigenlijk wel hun hart? Nee, dus. De drie besluiten wat ingrijpende veranderingen door te voeren en dat heeft niet alleen grote gevolgen voor henzelf, maar ook voor hun omgeving.
Pivoting
The Gilded Age (HBO, 24 januari)
Liefhebbers van kostuumdrama’s opgelet! De maker van Downton Abbey heeft weer een nieuwe serie uit zijn hoge hoed getoverd. Dit keer over de stinkend rijke bovenklasse in het New York van eind 19de eeuw.
The Gilded Age
Een kostuumdrama van de maker van Downton Abbey, dat als twee druppels water lijkt op... Downton Abbey.
Women Of The Movement (ABC, 6 januari)
De 14-jarige Emmett Till werd in 1955 vermoord en onherkenbaar verminkt, omdat hij avances zou hebben gemaakt richting een vrouw in de supermarkt. De brutaliteit van zijn moord en het feit dat de daders werden vrijgesproken, vestigden de aandacht op de lange geschiedenis van gewelddadige lynchpartijen van zwarte Amerikanen in de Verenigde Staten. Na zijn dood besloot zijn moeder te strijden voor rechtvaardigheid en daarmee werd Emmett – postuum – een icoon van de burgerrechtenbeweging in Amerika.
Women Of The Movement
The Woman In The House (Netflix, 28 januari)
Als ze dit jaar een Emmy uitreiken voor de serie met de langste titel, dan kan The Woman In The House Across The Street From The Girl In The Window alvast een plekje op de schoorsteenmantel vrijmaken. Mand! De girl in the window ziet dat de woman in the house across the street vermoord wordt, maar niemand gelooft haar. Het gaat zelfs zo ver dat ze op een gegeven moment begint te twijfelen aan haar eigen geestelijke gezondheid.
The Woman In The House
FROM (Epix, 20 februari)
Wie een aantal jaar geleden Wayward Pines keek, zal dit verhaal waarschijnlijk wel herkennen. Een familie belandt per ongeluk in een dorpje waar ze vervolgens met geen mogelijkheid meer uit komen. Niet omdat het er zo gezellig is, maar omdat het universum één of andere zieke grap met hen uithaalt. Deze mysterieuze horrorserie is er één van de poducers van Lost, dus als jij – tien jaar na dato – nog steeds rood aanloopt van woede vanwege dat laatste seizoen, dan zou ik eerst even de recensies van From afwachten. Het is maar een tip.
From
Power Book IV: Force (Starz, 6 februari)
Na Ghost en Raising Kanan is het met Force nu alweer tijd voor de derde spin-off van het immens populaire Power. Deze keer draait het allemaal om Tommy Egan. Ghost’s voormalige rechterhand pakt zijn spullen en verruilt de straten van New York voor de frisse wind van Chicago. Een ouwe vos verleert zijn streken niet, dus voordat hij het weet zit hij natuurlijk weer tot over zijn nek in de problemen.
Power Book IV: Force
Welcome To Flatch (FOX, ergens in 2022)
Hoe ziet het leven in een willekeurig klein Amerikaans stadje er uit? Je weet wel, zo’n gemeenschap met aan de stadsgrens zo’n grote watertank met in grote letters de naam van de plaats in kwestie erop. Een plek waar je bij de bakker een lopende rekening kunt openen wanneer je salaris nog niet is gestort en waar de lokale predikant nog iets van aanzien geniet. In de mockumentary Welcome To Flatch zoomen we in op de levens van Kelly en Shrub Mallet. En zien we hoe zij overleven op een plek waar verveling lijkt te zijn uitgevonden.
Welcome To Flatch
Wolf Like Me (Peacock, 13 januari)
Gary is een emotioneel wrak en sinds de dood van zijn vrouw worstelt hij met de opvoeding van zijn puberende dochter. Mary loopt rond met een levensgroot geheim dat ze met niemand kan delen. Beiden verkeren dus niet in absolute topvorm, maar misschien is dat wel juist de reden waarom het universum hen heeft samengebracht.
Wolf Like Me
Chosen (Netflix, 27 januari)
Allereerst is het van belang om deze Chosen niet te verwarren met de Chosen waarin een niets vermoedende vader door een mysterieuze boodschapper wordt gedwongen om binnen 72 uur een wildvreemde om te leggen. De Chosen van Netflix gaat over het Deense dorpje Middelbo waar niks meer hetzelfde is, nadat een meteoor daar een enorme krater heeft achtergelaten.
Chosen
The Journalist (Netflix, 15 januari)
Deze Japanse serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2019. Een journalist die bekendstaat als het buitenbeentje van de nieuwsmedia, ontdekt een doofpotaffaire die helemaal leidt tot aan het Torentje van Tokio. Legt zij de geheimen van de Japanse Mark Rutte bloot of stort ze het land daarmee in de afgrond?
The Journalist
The Witcher: Blood Origin (Netflix, ergens in 2022)
Ook in 2022 aan spin-offs geen gebrek. In Blood Origin zien we de geboorte van de allereerste witcher. Deze serie speelt zich dus honderden jaren af, voordat Geralt van Rivia – je weet wel, die eenzame, licht sociaal-gehandicapte monsterjager uit The Witcher – ten tonele verscheen. Ik krijg bij The Witcher enorme Hercules en Xena The Warrior Princess vibes – en dat is niet per se een goed ding – maar wie lekker ging op het origineel, gaat deze spin-off vast en zeker ook wel lusten.
The Witcher: Blood Origin
How I Met Your Father (Hulu, 18 jan)
How I Met Your Father is hoe een gruwelijk gebrek aan creativiteit eruit ziet. Deze spin-off van How I Met Your Mother kookt met precies dezelfde ingrediënten, alleen wel met een compleet andere cast. Ditmaal zien we hoe Sophie – gespeeld door Hillary Duff – de vader van haar kinderen ontmoette. Mij lijkt het er één in de categorie ‘dit moeten we niet willen met z’n allen’, maar misschien denk jij daar heel anders over.
How I Met Your Father
Monarch (FOX, 30 januari)
Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat Nashville is afgelopen, dus FOX vond het wel weer tijd voor een beetje countrymuziek op de buis. In Monarch – een serie die nog het meeste weg heeft van een western versie van Empire – zien we hoe de familie Monarch hemel en aarde beweegt om relevant te blijven in de muziekwereld.
Monarch
Good Sam (CBS, 5 januari)
Ziekenhuisseries zijn een beetje de ‘black dress‘ van de televisiewereld, iedere zender moet er minstens één in de kast hebben hangen. Mocht jij Grey’s Anatomy, ER, New Amsterdam, Code Black, Chicago Med, The Good Doctor en Red Band Society allemaal hebben uitgespeeld, dan is Good Sam misschien wel iets voor jou.
Good Sam
Reacher (Amazon, 4 februari)
Na Tom Cruise is het nu kleerkast Alan Ritchson die in de huid van oud-commando Jack Reacher kruipt. In deze pretentieloze popcornserie zien we hoe Reacher zijn onschuld moet bewijzen voor een aantal moorden die – net na zijn aankomst in een klein dorpje – gepleegd zijn. Zijn legerskills komen natuurlijk goed van pas en zijn nogal onorthodoxe manier van werken zorgt voor lekkere televisie. Althans, dat is de bedoelen. Eerst zien, dan geloven.
Reacher
Een soort bootleg-versie van Banshee, waarin een nogal gewelddadige vreemdeling een klein stadje volledig op z'n kop zet.
Feria (Netflix, 28 januari)
Feria is een fantasy-, thrillerserie die zich afspeelt in een Andalusisch dorp in het midden van de jaren negentig. We zien twee tienerzussen – Eva en Sofia – die er na de plotselinge verdwijning van hun vader en moeder achter komen dat hun ouders verantwoordelijk zijn voor de dood van 23 mensen. Gezellig!
Feria
The Kings Of Napa (OWN, 11 januari)
Bij het OWN van Oprah Winfrey heerst een kleine creatieve droogte, want na Greenleaf en Queen Sugar schotelen ze ons in 2022 opnieuw een familiedrama vol intriges en ellende voor. Deze keer zijn we getuige van de beslommeringen van de familie King. Zij runnen een wijngaard in de Napa Valley nabij San Francisco en dat gaat – natuurlijk – allemaal niet zonder slag of stoot. Ook deze serie van OWN heeft een hoog soap gehalte, dus vooral niet kijken als je naar iets kwalitatief hoogstaands op zoek bent.
Kings Of Napa
Ms. Marvel (Disney+, zomer van 2022)
Kamala Khan is een groot fan van The Avengers, en in het bijzonder van Captain Marvel. Op school is ze een beetje een buitenbeentje, maar daar komt snel verandering in wanneer ze haar eigen superkrachten ontdekt. Welke jongen durft nog aan je haar te trekken in de wetenschap dat hij daarna tandloos op het dak van het fietsenhok belandt?! Nee, zo’n vaart zal het niet lopen, want Ms. Marvel is er één voor de wat jongere bingewatchers.
Ms. Marvel
Rebelde (Netflix, 5 januari)
Rebelde is een beetje de Mexicaanse versie van de Spaanse hitserie Elite. Het meest zichtbare verschil is echter dat deze verwende nesten nogal handig zijn met instrumenten. Zo handig zelfs, dat ze besluiten om hun eigen band op te richten. Niet iedereen is even blij met hun verrichtingen, want de geheimde organisatie La Logia probeert de ruikeluiskinderen de school uit te werken.
Rebelde
The Cleaning Lady (FOX, 3 januari)
Als je het over op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn hebt, dan heb je het over Thony De La Rosa. Nadat de schoonmaakster per ongeluk getuige is van een afrekening, wordt ze door de maffia ingezet als hun persoonlijke cleaning service. Geen slecht idee, want Thony heeft eigenlijk een medische achtergrond en wordt derhalve niet warm of koud van hardnekkige hersenresten in hoogpolige tapijt.
The Cleaning Lady
Astrid & Lilly Save The World (SyFy, 26 januari)
De middelbare school is al moeilijk genoeg als je een beetje anders bent, maar wanneer BFF’s Astrid en Lilly per ongeluk ook nog eens een portaal openen naar één of andere monsterdimensie, wordt het alleen nog maar ingewikkelder. Het is aan hen om de griezelige wezens te verslaan, de wereld te redden en de stoere helden te worden die ze bedoeld waren te zijn. Tenminste, als ze tegelijkertijd ook de verschrikkingen van de middelbare school weten te overleven.
Astrid & Lilly Save The World
Naomi (The CW, ergens in 2022)
Naomi is een beetje het antwoord op Ms Marvel van Disney+. Ava DuVernay – die van Selma, When They See Us en Queen Sugar – ging aan de haal met de comic van Brian Bendis en David Walker. Net als Khamala in Ms Marvel ontdekt ook Naomi haar superkrachten en dat zet haar hele wereld op z’n kop.
Naomi
Promised Land (ABC, 24 januari)
Dit is eigenlijk gewoon de latino versie van The Kings Of Napa, het nieuwe familiedrama van het OWN van Oprah Winfrey. Twee families liggen met elkaar in de clinch, omdat er maar één de ongekroonde wijnkoning van California kan zijn. Of zoiets.
Promised Land
Sneakerella (Disney+, 18 februari)
Als Assepoester geschreven zou zijn door een echter sneaker freak, dan heette het waarschijnlijk Sneakerella. Deze nieuwste van Disney+ probeert – net als Sneakerheads – op nogal opzichtige wijze mee te liften op de populariteit van Jordans, Dunks en Yeezy’s, maar dat is helemaal prima. Als dit betekent dat er een hele nieuwe generatie opgroeit met echte liefde voor sneakers, dan is alles geoorloofd. Toch?
Sneakerella
Het is nog maar de vraag of al deze series zich een weg weten te banen richting een Nederlands platform, maar het gros zal linksom of rechtsom wel een keer te zien zijn. Ergens. Mocht je geen zin hebben om te wachten op je nieuwe lievelingsserie, dan kun je ook even een kijkje nemen in het beste van 2021, wellicht vind je daar iets leuks.