Het is weer zover: nieuwe maand, nieuwe series. Ook de komende vier weken kun je weer je lol op met een shitload aan lekkere series. Kijk maar!
Star Wars: The Bad Batch (Disney+, 4 mei)
Naast een hele berg aan Marvel-series - denk aan
WandaVision,
The Falcon And The Winter Soldier en
Loki - is Disney+ ook druk bezig met het uitbreiden van het Star Wars universum. Zo gaven ze ons al
The Mandalorian, krijgen onder andere Obi-Wan Kenobi en Lando Calrissian hun eigen serie én worden nu ook de kloonsoldaten uit de animatieserie
Star Wars: The Clone Wars door Disney in het zonnetje gezet. The Bad Batch is een groep klonen met een kleine genetische afwijking die er voor zorgt dat ze nóg dodelijkere vechtmachines zijn. Ze gaan op missie tussen de smeulende resten die zijn achtergebleven na de gebeurtenissen in The Clone Wars.
The Sons Of Sam: A Descent Into Darkness (Netflix, 5 mei)
Er kan natuurlijk geen maand voorbijgaan zonder
true crime docu van
Netflix. Gelukkig hebben ze daar in Amerika meer dan genoeg misdadigers om uit te kiezen en deze keer is het de beurt aan David Berkowitz, beter bekend als The Son Of Sam. De seriemoordenaar die eind jaren '70 in New York voor onrust zorgde, vergaarde extra bekendheid door de tartende brieven die hij op de plaats delict voor de politie achterliet. Eenmaal achter de tralies - misschien toch niet zo slim om het bloed onder de nagels van het politieapparaat te halen - verklaarde hij onderdeel te zijn van een sekte. Hij zei niet te alleen te handelen en daardoor onstond de vraag: was dit één groot afleidingsmanoeuvre of waren er echt meerdere '
sons of Sam' ?
The Sons Of Sam: A Descent Into Darkness
Girls5eva (Peacock, 6 mei)
Twintig jaar na dato proberen de voormalige leden van een meidengroep hun oude, muzikale leven weer op te pakken. Girls5eva is dus een beetje alsof je zit te kijken naar de reanimatie van The Pussycat Dolls. Daar moet je maar zin in hebben. De transitie van ouderavonden naar clubavonden verloopt niet altijd even soepeltjes en de vrouwen voelen zich genoodzaakt om na te denken over de manier waarop ze zich deze keer aan de wereld willen presenteren.
That Damn Michael Che (HBO Max, 6 mei)
Comedian Michael Che - al acht jaar lang onderdeel van het schrijversteam van de comedyshow Saturday Night Live - bekijkt verschillende thema's en gebeurtenissen vanuit het perspectief van de zwarte Amerikaan. Door middel van komische sketches bespreekt hij onderwerpen als werkloosheid, politiegeweld en wit privilege. Wat dat betreft lijkt That Damn Michael Che wel een beetje op de docureeks
Trigger Warning With Killer Mike die twee jaar geleden bij Netflix uit kwam.
Jupiter's Legacy (Netflix, 7 mei)
Disney+ heeft Marvel, HBO Max heeft DC Comics en Netflix moet het voor haar superhelden voortaan hebben van het minder bekende Millarworld. Tot dusver was waarschijnlijk
Kick-Ass de meest bekende comic uit de keuken van Mark Millar, maar Netflix wil daar met Jupiter's Legacy nu verandering in gaan brengen. Echter... Kijk naar de poster van Jupiter's Legacy en probeer je dan nog maar eens voor te stellen dat het hier om een serieuze superheldenserie gaat. Flinke uitdaging. Of niet? Ik hoop oprecht dat ik me vergis, maar ik ben bang dat deze nieuwste van Netflix - waarin een nieuwe generatie superhelden moet opboksen tegen het nalatenschap van hun eveneens bovenaardse ouders - echt een parodie op het superheldengenre gaat worden. Bewijs alsjeblieft mijn ongelijk, Netflix. Alsjeblieft.
Top Dog (NPO 3, 8 mei)
Met knallers als
The Bridge,
The Killing,
DNA en
Greyzone begint
NPO Plus een waar pretpark te worden voor liefhebbers van Scandinavische (crime)series. Met
Top Dog hebben we er weer één aan de verzameling toegevoegd en die kun je
vanaf zaterdag 8 mei checken bij NPO 3. Deze keer krijg je geen getormenteerde detective voorgeschoteld, maar zie je een ambitieuze advocate die een high profile zaak wil aangrijpen om carrière te maken bij haar advocatenkantoor. Ze krijgt daarbij hulp van een ex-crimineel die er net tien jaar bajes op heeft zitten. Een ongewoon duo, maar ze hadden elkaar op geen beter moment kunnen treffen. Het
hele seizoen van Top Dog zie je
vanaf 7 mei op NPO Plus.
Top Dog
Zweedse thriller, waarin een advocate en een voormalige bajesklant moeten samenwerken om hun toekomst veilig te stellen.
Thuisfront (NPO 3, 9 mei)
Na
Commando's hebben we bij NPO 3 opnieuw een serie waarbij de granaatscherven je rond de oren vliegen. Thuisfront is er één van regisseur Tim 'je kunt mij kennen van
De Zaak Menten,
Stanley H of
Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen' Oliehoek. Deze keer vertelt hij het verhaal van een groep veteranen die na hun laatste missie in Uruzgan allemaal moeite hebben om hun leven weer fatsoenlijk op de rails te krijgen. Een tragische gebeurtenis brengt hen weer samen, maar die reünie legt eigenlijk alleen maar oude wonden bloot.
Thuisfront
Een groep oorlogsveteranen worstelt - eenmaal terug in Nederland - met de gevolgen van een heftige gebeurtenis die zich in Afghanistan heeft afgespeeld.
The Pursuit Of Love (BBC One, 9 mei)
Dit romantische drama is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nancy Mitford. Dus gewoon even deze serie kijken en je kunt hem zo op je boekenlijst Engels zetten. Moet je wel houden van twee onverschrokken vrouwen die er in de periode tussen de twee wereldoorlogen het beste van proberen te maken, want dat is in grote lijnen waar The Pursuit Of Love over gaat. De trailer zit vol met hele fijne shots, dus wellicht ga ik er negen mei ook wel even voor zitten. Dominic West - die van
The Wire en
The Affair - zit er in, dus dat is sowieso fijn.
The Crime Of The Century (HBO, 10 mei)
Tweedelige docureeks over het schandaal rondom de pijnstiller OxyContin. Dit medicijn bleek drugs op doktersrecept. Niet verhandeld door louche mannen met bivakmutsen en doorgeladen machinegeweren, maar door Italiaanse maatpakken en mensen met connecties op hoge plekken. Deze docu is koren op de molen van iedere zichzelf respecterende complotdenker.
ZIWE (Showtime, 10 mei)
Eigenlijk is dit gewoon
That Damn Michael Che (zie 6 mei) maar dan met
comédienne Ziwe Fumudoh. Net als Michael Che gebruikt zij sketches om allerlei onderwerpen op het gebied van ras, politiek en culturele kwesties aan te kaarten. Ja, wakkere dEugMeNsEn kunnen hun lol op deze maand. Er is genoeg om te kijken.
Money, Explained (Netflix, 11 mei)
We smijten het over de balk, lenen het en zetten het op onze spaarrekening: geld. Maar wat is geld nou eigenlijk? En hoe bepaalt het onze levens? Money, Explained gaat over het verdienmodel achter geld. Hoe creditcardbedrijven je willen aanzetten om maar te blijven swipen, hoe schulden een business op zichzelf zijn geworden en hoe casino's zelfs van een kale kip nog weten te plukken.
The Upshaws (Netflix, 12 mei)
In de categorie series-die-ik-sowieso-niet-ga-kijken-maar-misschien-is-er-ergens-nog-iemand-die-ik-wel-een-plezier-doe-met-deze-trailer is dit The Upshaws. Als je - net als ik - ongecontroleerde woede voelt opborrelen bij het horen van een lachband, dan zou ik deze lekker links laten liggen. Voel jij op de één of andere manier geen weerstand tegen weinig originele sitcoms, waarin een typisch arbeidersklassegezin er het beste van probeert te maken, dan kun je deze best een slinger geven. Mocht je fan zijn van de comedian - en hoofdrolspeler - Mike Epps, dan zou ik m'n energie steken in
Survivor's Remorse. Daarin was hij namelijk wel grappig. Ik geef het maar even mee.
Hacks (HBO Max, 13 mei)
Schittert Jean Smart momenteel nog in de kantlijn als de moeder van
Mare Of Easttown, in Hacks zijn alle spotlichten op haar gericht. Letterlijk en figuurlijk. Smart speelt namelijk de comedian Deborah Vance, een ouwe rot in het vak met haar eigen show in Vegas. Toch zit er ook wel wat sleet op de grappen van de
grand dame of comedy. Het lijkt haar manager dan ook een goed idee om hulp in te roepen van de jonge garde. Vance wordt gekoppeld aan ambitieuze jonge grappenmaakster en dat levert een lekkere generatieclash op. Althans, daar hoop ik op.
Hacks
Een doorgewinterde comédienne wordt - in een poging haar carrière van nieuwe impulsen te voorzien - gekoppeld aan een jonge, enigszins recalcitrante komedieschrijfster. Het is niet meteen een match made in heaven.
Halston (Netflix, 14 mei)
Ewan McGregor speelt Roy Halston Frowick, een Amerikaanse modeontwerper waar je in de jaren '70 niet omheen kon. Zijn grote doorbraak kwam, nadat hij voor Jackie Kennedy een leuk tasje had ontworpen wat ze mee kon nemen naar de inauguratie van haar man. Vanaf dat moment was Halston de go-to-ontwerper voor als er ergens weer een belangrijk feestje was. Met vrienden als Liza Minnelli, Andy Warhol en Bianca Jagger positioneerde hij zich steeds meer als de ontwerper van de sterren, maar dat bleek uiteindelijk geen garantie om een succesvol modehuis uit de grond te stampen.
Halston
Een kijkje in het tumultueuze leven van het Amerikaanse mode-icoon Roy Halston Frowick.
The Underground Railroad (Amazon, 14 mei)
Via een geheim netwerk van tunnels, verscholen olifantenpaadjes en onderduikadressen wisten sommige slaafgemaakten - begin 1800 - het zuiden van Amerika achter zich te laten. In de hoop op een beter bestaan vluchtten ze - met gevaar voor eigen leven - richting de noordelijker gelegen staten. Deze historische gebeurtenis werd al eens als inspiratie gebruikt voor de serie Underground, maar die had - vond ik - nogal een (ongepast)
Prison Break-achtig karakter. Nu is het Barry Jenkins - eerder al verantwoordelijk voor
Moonlight en
If Beale Street Could Talk - die zich aan het onderwerp waagt en daar heb ik heel veel vertrouwen in.
The Underground Railroad
Deze serieversie van 12 Years A Slave vertelt het verhaal van Cora, een slaafgemaakt meisje dat een plantage in Georgia weet te ontvluchten.
Move To Heaven (Netflix, 14 mei)
Nadat zijn vader is overleden, moet de autistische Gue Roo terugvallen op zijn vrijgevochten oom. De twee beginnen een schoonmaakbedrijf wat zich specifiek richt op het opruimen van menselijke resten. Is weer eens een ander familiebedrijf dan een bakkerij of een uit de kluiten gewassen hotelketen. Door de verhalen van de overledenen leren Gue Roo en zijn oom wijze lessen over het leven, de dood en alles daar tussen in. Maar belangrijker, het brengt hen ook dichter tot elkaar. Insert stukje tranentrekkend vioolspel here.
The Investigation (NPO 2, 15 mei)
Waargebeurde verhalen zijn steeds vaker de inspiratiebron voor series. Waarschijnlijk omdat de waarheid altijd waanzinniger is dan het brein van de meest creatieve scenarioschrijver.
The Investigation gaat over een bizarre vermissingszaak die in 2017 heel Denemarken in haar greep hield. De Deense journaliste Kim Wall verdween daar van de radar, nadat ze in het onderzeeërtje van zakenman Peter Madsen was gestapt. The Investigation heeft die typische onderkoelde sfeer waar Scandinavische series zo bekend om staan en laat gedetailleerd zien hoe het onderzoek rondom de verdwijning van Kim Wall verliep. Geen zin om iedere week één aflevering voorgeschoteld te krijgen? Het hele seizoen van The Investigation staat vanaf 14 mei op
NPO Plus.
Efterforskningen a.k.a The Investigation
Het waargebeurde verhaal rondom de vermissing van de 30-jarige Deense journaliste Kim Wall.
Fall River (Epix, 16 mei)
De true crime docureeks Fall River vertelt het verhaal van het kleine stadje Fall River, Massachusetts waar eind 1979 drie gruwelijke moorden werden gepleegd. Al snel zijn de blikken gericht op een lokale satanistische sekte. De moorden zijn het begin van een periode in de Amerikaanse geschiedenis die the satanic panic wordt genoemd. Een (buitenproportioneel) grote angst voor sektes die vergelijkbaar was met de heksenjachten uit een ver verleden.
Huss (NPO Plus, 21 mei)
Katarina treedt in de voetsporen van haar moeder -
Irene Huss - en wordt rechercheur
bij de politie van Göteburg. Als nieuwkomer in het korps moet ze niet
alleen zien om te gaan met het harde leven in de stad, maar ook met haar
achterdochtige collega's. Het team lijkt haar niet echt te willen
accepteren. Sterke vrouwen, hè, daar worden veel mannen gewoon een beetje onzeker van.
Marvel's M.O.D.O.K. (Hulu, 21 mei)
Omdat Mental Organism Designed Only for Killing niet zo lekker bekt, gaat deze Marvel antiheld door het leven als M.O.D.O.K. Hij is een maniakale superschurk met een heel groot hoofd en een heel klein lichaampje. Een soort Napoleon (had die ook een heel groot hoofd?) van de 21ste eeuw dus. Zijn drang om de wereld naar zijn hand te zetten, wordt regelmatig gedwarsboomd door een veeleisende familie die ook verlangt dat M.O.D.O.K. zo nu en dan het vlees komt snijden. Het leven van een werkende vader gaat niet altijd over rozen.
Solos (Amazon, 21 mei)
Acht losse verhalen, verteld door acht hele goede acteurs. In Solos laten onder andere Morgan Freeman, Anne Hathaway, Helen Mirren en Uzo Aduba zien wat het betekent om mens te zijn. Een nogal filosofische insteek, waarbij het lastig is om niet meteen te pavlovven naar zweverige hipsters die proberen zichzelf te vinden tijdens een tiendaagse yogacursus op Bali. David Weil - eerder al verantwoordelijk voor het veelbesproken
Hunters - wil met Solos laten zien dat we allemaal met elkaar verbonden zijn door gedeelde ervaringen. Zelfs gedurende je meest eenzame momenten is dat - volgens hem - iets om op terug te vallen.
Flatbush Misdemeanors (Showtime, 23 mei)
Tien jaar na dato hebben we met Flatbush Misdemeanors eindelijk een waardige opvolger voor
How To Make It In America. Althans, dat hoop ik. Wat een lekkere serie was dat. Deze keer zijn het de broeders van andere moeders Dan en Kevin die er samen het beste van moeten zien te maken. De twee wonen sinds kort in Flatbush, Brooklyn en gedijen nog niet helemaal lekker in hun nieuwe omgeving.
Flatbush Misdemeanors
Portret van twee sociaal ongemakkelijke vrienden die het hoofd boven water proberen te houden in Brooklyn New York.
Parot (Amazon, 28 mei)
Spanje trilt op haar grondvesten als een groep gewetenloze moordenaars vanwege herziene wetgeving op vrije voeten komt. Mensen die bloederige bomaanslagen pleegden voor de E.T.A. kunnen opeens weer ongestoord een koffietje doen op het terras. Niet helemaal de bedoeling, denkt een eigentijdse Robin Hood. Wie de billen brandt, moet op de blaren zitten. Hij besluit de ex-criminelen een koekje van eigen deeg te geven door ze op de zelfde manier over de kling te jagen als hun slachtoffers. Oog om oog, zeg maar.
Panic (Amazon, 28 mei)
Panic is een soort serieversie van
The Hunger Games. Door deel te nemen aan een levensgevaarlijk spel, kunnen studenten - die op het punt staan om af te studeren - zich in één klap financieel onafhankelijk spelen. Er is echter maar één winnaar en de overige deelnemers zullen voor de rest van hun leven getekend zijn. Er is jammer genoeg nog geen trailer van deze nieuwste Amazon Original, maar zodra hij er is zal ik 'm toevoegen. Zo ben ik dan ook wel weer.
Panic
Een soort Hunger Games meets I Know What You Did Last Summer meets Riverdale. Ik laat aan jou of dat goed of slecht nieuws is.
Disney's Launchpad (Disney+, 28 mei)
Disney's Launchpad bestaat uit zes korte films van zes jonge, veelbelovende filmmakers. Alleen hebben ze een verhaal bedacht rond het thema 'ontdekken'. Afgaand op de trailer wordt het die typische sentimentele Disney-kledder, maar wie weet gaat er ook nog wel een
This Is Us in één van de films schuil. Een mens mag hopen.
En terug van weggeweest...
20 mei:
Special Netflix (seizoen 2)