Nieuwe Series In Mei
Toplijst serie
Wat valt er te bingen op Netflix, Disney+, HBO Max, NPO Start of andere streamers? Welke must-sees in de bios mag je echt niet missen? De beste tips voor de ultieme movie night en binge-avond vind je hier op NPO3.nl. En meer!
Nieuwe maand, nieuwe series! Door de hele coronacrisis is er een stoelendans ontstaan in serieland. Titels zijn verschoven of soms helemaal 'on hold' gezet. Gelukkig heeft mei toch nog wat nieuw kijkvoer voor ons in petto en zoals je inmiddels van mij gewend bent, heb ik de boel weer even voor je op een rijtje gezet.
Betty (HBO, 1 mei)
Een 'vervolg' op de skatefilm Skate Kitchen. Een soort Girls, maar dan met meiden die New York onveilig maken op hun skateboard. Eigengereide tantes die hun plekje proberen te veroveren in een subcultuur gedomineerd door mannen. What else is new? Zet de bijl in het patriarchaat, één ollie kickflip per keer.
Hollywood (Netflix, 1 mei)
Een nieuwe serie van Ryan Murphy, de geestelijk vader van series als American Horror Story, Pose en Feud. In Hollywood vertelt hij het verhaal van de ambitieuze acteurs en regisseurs die het probeerden te maken in het Hollywood van na de Tweede Wereldoorlog. Geheel in lijn met Murphy's voorgaande werk is het hier en daar wat theatraal en overdramatisch, maar deze nieuwste Netflix Original lijkt ook een (nodig) donder randje te hebben.
Trying (Apple TV+, 1 mei)
Met Trying komt Apple TV+ met haar eerste Original van vreemde bodem. Wel gewoon in het Engels natuurlijk, want die Amerikanen zijn nog allergischer voor ondertitels dan verse groenten en fruit. De Amerikaanse streamingdienst is nog een beetje op zoek naar haar topvorm, maar dit lijkt op voorhand een vrij solide wegkijker. Een beetje Apple's versie van licht cynische romcoms als Catastrophe, Breeders en You're The Worst.
Upload (Amazon, 1 mei)
De maker van The Office en Parks And Recreation - Greg Daniels - heeft opnieuw een komedie uit zijn mouw geschud. Als een bewezen grappenmaker met nieuw werk komt, dan ben je op voorhand nieuwsgierig. Dat zijn nou eenmaal de keiharde wetten van serieland. Met Upload lijkt hij (voorlopig) afscheid genomen te hebben van zijn kenmerkende mockumentary stijl en schotelt hij ons een wat meer gelikte productie voor. Evenmin grappig. Als de trailer representatief is tenminste.
Into The Night (Netflix, 1 mei)
Ik zeg niet dat de Belgen in alles beter zijn, maar na hun friet (#teamfriet) lijken ze ons nu ook af te gaan troeven op het gebied van Netflix Originals. Moesten wij het eerder dit jaar nog doen met het tegenvallende Ares, onze zuiderburen komen nu met een serie die - in ieder geval qua plot - er veelbelovend uit ziet. Mensen sterven bij daglicht, dus een groep vreemden blijft maar tegen de klok invliegen om in leven te blijven. Een simpel idee wat zomaar eens een hele vette serie op zou kunnen leveren.
Unsere Mütter, Unsere Väter (2 mei, NPO3)
Samen met Band Of Brothers één van de meest aangrijpende oorlogseries ooit gemaakt. Vanaf 2 mei zie je drie avonden op rij wat er met een groep Duitse vrienden gebeurt zodra de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wie dit indrukwekkende drieluik in één keer wil kijken, hij staat al in z'n geheel op NPO Plus.
Disney Gallery: The Mandalorian (Disney+, 4 mei)
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar persoonlijk vond ik The Mandalorian nogal tegenvallen. De eerste Disney+ Original zag er heel mooi uit, maar leek totaal geen idee te hebben waarvoor het op aarde was gezet. De Mandalorian wandelde een beetje doelloos in de rondte en struikelde iedere keer bij toeval in een nieuwe verhaallijn. Het enige lichtpuntje was baby Yoda. Hopelijk krijgt hij zijn eigen aflevering in de 8-delige docureeks Disney Gallery: The Mandalorian. Een kijkje achter de schermen van de eerste van vele Star Wars spin-off series.
Bruh (BET, 7 mei)
Een beetje Insecure: the guys edition. Alleen dan minder grappig en met een aanzienlijk lagere productiewaarde. Na Ruthless alweer de tweede serie in korte tijd die Tyler Perry samen met BET dropt. Ben zelf niet een uitgesproken fan van Perry's werk, maar misschien denk jij daar heel anders over. Kan. Smaken verschillen.
The Eddy (Netflix, 8 mei)
Regisseur Damien Chazelle is niet vies van een beetje muziek. Je zag het in Whiplash, je zag het in La La Land en ook in zijn nieuwste liefdesbaby - The Eddy - staan ritme en toonladders centraal. In deze Franse Netflix Original stapt de New Yorker Elliot Udo in het vliegtuig om in Parijs een jazzclub te gaan runnen. Klinkt allemaal heel avontuurlijk en sexy, maar eenmaal op Franse bodem slaat de realiteit hem vol in het gezicht. Letterlijk.
Belgravia (NPO Plus, 8 mei)
In 2019 deed het kleine EPIX van zich spreken met ‘grote’ series als Perpetual Grace, Pennyworth en The Godfather Of Harlem
en het heeft er alle schijn van dat ze die lijn in 2020 vrolijk
voortzetten. Ook voor Belgravia zijn kosten nog moeite gespaard en dat
heeft een serie opgeleverd waar de gemiddelde kostuumdramafetisjist de vingers bij af zal likken. De NPO kocht dit Victoriaanse kunststukje aan en daar kun je vanaf 8 mei op NPO Plus je tanden in zetten.
Valeria (Netflix, 8 mei)
Als je bij het zien van de poster al agressief wordt - HOEVEEL TANDEN KUNNEN ER IN GODSNAAM OP EEN FOTO STAAN?! - dan is dit waarschijnlijk niet de serie voor jou. Op zich ook niet heel verwonderlijk, want Valeria is - volgens mij - gewoon de Spaanse versie van Sex & The City en daar liep ik ook niet bepaald warm voor. Dat zegt verder helemaal niks, want ik behoor ook absoluut niet tot de doelgroep. Jij wel? Dan is dit misschien een lekker laagdrempelig tussendoortje voor jou.
Solar Opposites (Hulu, 8 mei)
Ik vertel je niks nieuws als ik je zeg dat animatieseries allang niet meer alleen voor kinderen zijn. Waarom voel je dan toch de noodzaak om dit even met ons te delen, hoor ik je denken. Nou, omdat er met Solar Opposites weer een nieuwe titel kan worden toegevoegd aan die lange lijst met o.a. BoJack Horseman, Archer, The Boondocks en Rick & Morty. De geestelijk vader van die laatste serie - Justin Roiland - is ook het meesterbrein achter Solar Opposites. Ik meld het maar even.
I Know This Much Is True (HBO, 10 mei)
Ik heb het hele seizoen van I Know This Much Is True alvast mogen kijken en het is een serie die alleen maar uit de koker van HBO kan komen. De verfilming van Wally Lamb's gelijknamige boek is beeldschone, bijna verstikkende mistroostigheid. Met gemak één van de beste series van 2020. En de Emmy's hoeven ook niet meer gehouden te worden, want die kunnen rechtstreeks naar Mark Ruffalo.
Forhøret a.k.a. Face To Face (NPO Plus, 15 mei)
Als je niet beter zou weten, zou je op basis van die Scandinavische series denken dat ze daar in Denemarken en Zweden worden overspoeld met krankzinnige moordzaken. Het begint zo langzamerhand bijna een verontrustende fetisj te worden. Ook detective Björn mag zijn borst nat maken, want zijn dochter ligt op de autopsietafel. De patholoog spreekt van zelfmoord, maar Björn is er heilig van overtuigd dat er meer aan de hand is.
The Great (Hulu, 15 mei)
Eerder dit jaar waagde HBO zich al aan het levensverhaal van Catharina de Grote en nu doet Hulu dat nog eens dunnetjes over. Wel op hun eigen manier, want The Great neemt historische correctheid met een flinke korrel zout. Sterker nog, ze trekken de hele boel uit z'n verband en dat levert een serie op die vooral bedoeld is voor de grinnik en de glimlach.
The Last Narc (Amazon, 15 mei)
Een vierdelige docureeks over DEA-agent Enrique 'Kiki' Camarena. Kiki werd in 1985 door de meest beruchte drugsbaronnen van Mexico ontvoerd, gemarteld en vermoord. Vijfendertig jaar later delen drie voormalige insiders van het kartel details waar zelfs de kleinste haren in je nek van overeind gaan staan. Dit is het verhaal van Camarena, het drugskartel dat hij infiltreerde, en een narcist die alles op het spel zette om de waarheid te ontdekken.
White Lines (Netflix, 15 mei)
White Lines gaat over een vastberaden zus die op Ibiza op zoek gaat naar het verhaal achter de mysterieuze dood van haar broertje. Deze Netflix Original is de vrucht van een samenwerking tussen Álex Pina - de man die je Vis A Vis en La Casa De Papel gaf - en het team achter The Crown. Een garantie voor vuurwerk - zou je zeggen - maar afgaand op de trailer weet ik niet helemaal zeker of aan onze verwachtingen voldaan gaat worden.
Snowpiercer (TNT, 17 mei)
Eerst was het een boek, toen was het een film
en nu is het een serie. Een serie over een soort ark van Noach, maar dan op
rails en in een compleet bevroren wereld. Een tweede ijstijd is
aangebroken en wat er nog over is van de mensheid leeft inmiddels alweer
een jaar of zes in een stuk of dertig aaneengeschakelde wagonnetjes.
Lekker knus, maar het zorgt natuurlijk ook voor veel gedonder.
Hightown (Starz, 17 mei)
Jackie gebruikt haar badge en dienstpistool vooral om indruk te maken bij de meiden die ze probeert op te pikken in de kroeg. Haar baan is ook handig als ze weer eens geflitst is, nadat ze straal bezopen door het rode licht gereden is. Je zou kunnen zeggen dat Jackie het leven en haar werk niet al te serieus neemt. Dat verandert wanneer er langs de kust van Provincetown een lichaam aanspoelt en ze het idee in haar hoofd krijgt dat zij de aangewezen persoon is om deze moordzaak op lossen.
DC's Stargirl (DC Universe, 18 mei)
Batman, Daredevil en de Hulk worden er ook niet jonger op, dus op een gegeven moment wordt het onherroepelijk tijd voor een nieuwe generatie superhelden. Courtney zit nog op de middelbare school, maar naast geschiedenis en wiskunde B leert ze ook alvast hoe ze de wereld kan redden van de ondergang. Haar stiefvader - ooit side-kick van de onoverwinnelijke Starman - neemt haar in de leer en samen blazen ze superheldengilde nieuw leven in.
Dertigers (NPO3 / NPO Plus, 18 mei)
Zes bevriende dertigers - die elkaar ooit hebben leren kennen op school - proberen in Antwerpen een leven op te bouwen. Ze lijken alles redelijk goed voor elkaar te hebben, maar er is één groot geheim wat ze bij zich dragen en dat zorgt voor de nodige spanningen in de vriendengroep.
Sommerdahl (NPO3, 23 mei)
De Denen zijn grootmeesters als het gaat om lekkere stemmige detectives en met Sommerdahl hebben ze er weer één. Deze keer is Dan Sommerdahl de detective in charge en omdat hij nogal een workaholic is, heeft hij maar besloten om met zijn vrouw - Marianne - samen te werken. Dan zien ze elkaar ook nog eens. Je ziet Sommerdahl vanaf 23 mei op NPO3, maar voor de doorgewinterde binger staat het hele seizoen vanaf 22 mei al op NPO Plus.
Helaas geen trailer beschikbaar
Grant (History, 25 mei)
Portret van Ulysses S. Grant, de achttiende president van Amerika en de generaal van het noordelijke leger tijdens de burgeroorlog van 1861. Grant draagt vele titels en die lopen nogal uiteen al naar gelang wie je er naar vraagt. Zo staat hij bekend als de eerste moderne strijder, een bloeddorstige slager, een corrupte president, de grootste generaal van zijn tijd en een chronische alcoholist. In elk geval een man met lekker veel gezichten, zullen we maar zeggen.
Barkskins (National Geographic, 25 mei)
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Pulitzer Prize-winnaar Annie Proulx. In haar boek beschrijft Proulx - eerder al verantwoordelijk voor de verhalen waar de films The Shipping News en Brokeback Mountain op zijn gestoeld - hoe de ontbossing door kolonisten in Amerika uiteindelijk een eerste aanzet bleek tot de hedendaagse problemen rondom global warming. Of zoiets.
Love Life (HBO Max, 27 mei)
Eind mei gaat de nieuwe streamingdienst van HBO online - HBO Max - en daar horen natuurlijk nieuwe series bij. Love Life neemt ieder seizoen het liefdesleven van een nieuw hoofdpersoon onder de loep en in seizoen één is Darby aan de beurt. Net als het Spaanse Valeria - zie 8 mei - voelt dit eigenlijk meteen aan als een hedendaagse versie van Sex & The City.
Raised By Wolves (HBO Max, 27 mei)
Is nog geen trailer van - HBO speelt weer lekker hard to get - maar internet zegt dat het gaat over twee androids die - op een net geannexeerde mysterieuze planeet - verantwoordelijk zijn voor het opvoeden van een stel kinderen. Eentje voor mensen die niet vies zijn van een beetje sciencefiction dus. Is gemaakt door Ridley Scott - de man achter blockbusters als Alien, Blade Runner en Gladiator - dus we mogen er wel wat van verwachten.
Space Force (Netflix, 29 mei)
Wat is krankzinniger, fictie of de realiteit? Met Donald Trump in het Witte Huis is die vraag maar moeilijk te beantwoorden. Het is dan ook afwachten wat hilarischer gaat worden, zijn nieuw op te zetten space force of die van Netflix. Die van Netflix kunnen we vanaf 29 mei al beoordelen en met grote namen als Greg Daniels - de maker van The Office en Parks and Recreation - en Steve Carell aan boord belooft dat in elk geval goeds.
Central Park (Apple TV+, 29 mei)
Volwassen animatie over een familie die het meest beroemde park ter wereld probeert te redden uit de handen van een evil projectontwikkelaar. Ja, wat moet je er nog meer over zeggen? Dat is het wel zo'n beetje.
En terug van weggeweest...
1 mei: The Durrels NPO Plus (seizoen 3)
3 mei: Billions Showtime (seizoen 5)
4 mei: Reno 911! Quibi (seizoen 7)
5 mei: The A Word BBC 1 (seizoen 3)
7 mei: Blindspot NBC (seizoen 5)
Brassic Sky1 (seizoen 2)
8 mei: Dead To Me Netflix (seizoen 2)
The Hollow Netflix (seizoen 2)
10 mei: The Shivering Truth Adult Swim (seizoen 2)
12 mei: Unbreakable Kimmy Schmidt Netflix (special)
20 mei: The 100 The CW (seizoen 7)
22 mei: Homecoming Amazon (seizoen 2)
24 mei: Advokaten ViaPlay (seizoen 2)
27 mei: Agents Of S.H.I.E.L.D ABC (seizoen 7)
29 mei: Ramy Hulu (seizoen 2)
Bulletproof NPO Plus (seizoen 2)