Review Everything Now: het nieuwe Euphoria? Vanaf 5 oktober nieuw op Netflix
Everything Now
Er is geen controle uit te oefenen op het leven. Maar dat is wel precies wat de 16-jarige Mia graag zou willen. Ze probeerde het eerst met eten en sporten, maar dat leidde tot een ernstige eetstoornis. Na haar herstel doet ze nog een poging met haar imago en zelfbeeld. Dat levert een zoekende, bij vlagen vertederende, visueel soms interessante, maar vooral beangstigende nieuwe Netflxserie op. Maar is het ook het Britse antwoord op Euphoria?
Everything Now gaat over de 16-jarige Mia Polanco (Sophie Wilde) die terug de bewoonde wereld in wordt geslingerd nadat ze zeven maanden in het ziekenhuis heeft doorgebracht in haar strijd tegen anorexia. Eenmaal terug op school hangt er een hoog sex, drugs & rock ‘n roll-gehalte en heeft ze het gevoel enorm achter te lopen op de rest. Dus maakt Mia een bucket list met wat ze moet doen weer ‘normaal’ te zijn. Op een date gaan, dronken worden, zoenen, misschien wel seks hebben en vooral: zichzelf opnieuw uitvinden. Maar zo makkelijk is dat nog niet.
Trigger warning galore
Everything Now is een hele specifieke serie en blijft dat ook. Met behulp van een voice-over die ons de meest persoonlijke gedachten van Mia vertelt, en toegeeft wanneer ze mensen voorliegt (spoiler: best vaak), zitten we in het hoofd van een tiener met mentale worstelingen die haar zeven maanden eerder bijna haar leven kostten. Het is dan ook heel moeilijk bij de behandeling van dit soort onderwerpen - anorexia en mentale gezondheid - niet na te denken over de consequenties van het expliciet tonen ervan.
Niemand bodyshamet Mia hoor, en de triggers zijn allemaal dingen die buiten iedereens controle liggen (hapjes en drankjes op feestjes, shoppen, spiegels, gymles of naakte lichamen), maar haar negatieve innerlijke stem is zo streng en luid, dat dat bijna niet eens nodig is. En dan skipt ze ook nog weleens haar ontbijt en bevraagt ze een enkele keer de caloriewaarde van bepaalde voeding. Niet vaak, maar net vaak genoeg om je als bezorgde kijker druk te maken over de impact ervan op gevoelige, jonge toeschouwers.
Maar het is eervol dat er geen scènes te zien zijn waarin gewichtsverlies wordt geromantiseerd of maaltijden en calorieën heel specifiek worden benadrukt. De focus ligt ook zeker niet op haar lijf en slechts in een handvol shots zien we heel vlug wat voor ravage de ziekte op haar lichaam heeft achtergelaten. De mensen die wel cringy opmerkingen maken over strenge diëten en na een periode van afvallen het liefst crop tops willen dragen, worden genegeerd of terecht gezet. De focus ligt echt op Mia’s mentale toestand en welke mentale omstandigheden en onzekerheden tot haar ziekte leidden.
Het is dan ook te specifiek om met HBO’s monsterhit Euphoria te vergelijken. Ja, het zijn beide series over middelbare scholieren die hun weg proberen te vinden in de steeds dichterbij sluipende volwassenheid. En soms veel te roekeloze beslissingen maken in een “volwassen” situatie die weleens hun hele leven zou kunnen veranderen, en niet altijd ten goede. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op.
Iedereen hoopt sinds het enorme succes van HBO-show Euphoria de ‘nieuwe Euphoria’ in handen te hebben. Maar Everything Now is net niet gelaagd genoeg dat succes te evenaren. Daarbij is het meer een soort Euphoria meets Sex Education meets een PSA voor het durven vragen en accepteren van hulp. In de wereld na Mia’s anorexia behandeling moet ze namelijk vooral leren pas op de plaats te maken en zichzelf te leren kennen. Niet te worden wat ze denkt dat een ander of haar crush wil of wie (zij denkt dat) haar vrienden nu zijn.
Specifiek of universeel?
De serie werd gemaakt door de 22-jarige Ripley Parker, die beter dan de gemiddelde Hollywoodproducer kan herinneren hoe het leven als 16-jarige was. Maar dan wel het leven van een 16-jarig Brits meisje dat met anorexia in het ziekenhuis belandde en zichzelf ondertussen verloor. Everything Now raakt natuurlijk ook enkele universele thema’s aan, zoals erbij willen horen, kwakkelende kalverliefde en veranderende vriendschappen, maar onderliggend is haar ziekte vaak het antwoord.
Nu staat de mentale gezondheid van tieners nog steeds onder druk. Dus, hoe één Britse tiener daarmee om leert gaan, binnen de context van haar herstel van anorexia, zóu kunnen helpen levensreddende tools aan te reiken. Niks mis mee.
- Cijfer: 6
- Te zien op Netflix
- Young Adult
- 8 afleveringen
- Cast: Sophie Wilde, Lauren Ajufo, Harry Cadby, Noah Thomas, Vivienne Acheampong, Stephen Fry en meer.