Review High Potential: is deze cozy crime whodunit je nieuwe binge verslaving? 23 januari op Disney+
High Potential
In de nieuwe Disney+ serie High Potential schopt een excentrieke schoonmaakster het tot politieconsultant dankzij haar uitzonderlijk hoge IQ, waarbij ze een onwaarschijnlijk duo vormt met een sceptische detective. Classic. Maar heeft High Potential ook hitpotentie?
Schoonmaak genie
De eigenzinnige Morgan (hooggehakte knielaarzen, netpanty, slangenleren minirok en een uitbundige collectie aan faux bontjassen) is een single moeder van drie kinderen die met stapels supermarktcoupons en een baan als schoonmaakster de eindjes aan elkaar knoopt. Gewapend met een dweil en een koptelefoon betreedt ze elke nacht in de vroege uurtjes het politiebureau van Los Angeles voor de dagelijkse schoonmaakshift (slash danssessie). Als ze op een van haar diensten geroutineerd en al dansend langs de bureaus veegt, stoot ze per ongeluk een doos met bewijsmateriaal om. Ieder ander had de boel waarschijnlijk direct opgeruimd om zo snel mogelijk de shift af te maken en naar huis te kunnen - maar Morgan niet. Zodra zij een blik op de bewijsstukken werpt beginnen de radartjes in haar hoofd overuren te maken en kan ze niet anders dan alle puzzelstukjes bij elkaar zoeken. Als de volgende dag blijkt dat het bewijsbord is aangepast en de agenten op camerabeelden zien dat dit is gedaan door nota bene de schoonmaakster, staan ze versteld. Wie ís deze vrouw? En hoe kan het dat ze nog gelijk heeft ook?
High potential intellectual
Het antwoord: Morgan is een zogeheten ‘high potential intellectual’, een term die (ook IRL) wordt gebruikt voor mensen met een bovengemiddeld intellectueel vermogen. Ze heeft een IQ van 160, een brein vol obscure weetjes, een fotografisch geheugen en is in staat complexe zaken op te lossen. Zelf vindt ze dat eerder een last dan een gave: ze raakt geobsedeerd door alles wat ze ziet en haar gedachtes gaan alle kanten op, het weerhoudt haar er zelfs van een baan of relatie te behouden. Maar afdelingshoofd Selena Soto (Judy Reyes, Carla uit Scrubs) ziet er wel brood in, en biedt een wantrouwige Morgan prompt een bijbaantje aan als consultant voor haar rechercheurs. Dat heeft wat overtuigingskracht nodig als Morgan moet opboksen tegen de vooroordelen van haar nieuwe collega’s. Maar goed, ze is het gewend om onderschat te worden vanwege haar looks, en bewijst maar al te graag het tegendeel. Bovendien is de paycheck ook best lekker én heeft ze zo haar eigen zaak (die halverwege het seizoen wat in de vergetelheid raakt) op te lossen: de vermissing van ex Roman, de vader van haar puberdochter Ava, waarbij ze de recherche goed kan gebruiken.
Morgan gaat akkoord, maar het bijbaantje gaat wel gepaard met een partner: detective Adam Karadec (Daniel Sunjata, Echoes), een stugge en sceptische rechercheur die niet bepaald zit te wachten op een sidekick. Oftewel: de klassieke tegenpool van de excentrieke Morgan, die de charme heeft van Georgia (van Ginny) en het yap-tempo van Lorelai (van Rory). Die onwaarschijnlijke combo zorgt voor een hoop botsingen: Morgans spontane en roekeloze werkwijze strookt niet bepaald met die van volgens-het-boekje Karadec. Want hoewel Morgan extreem intelligent is, is ze duidelijk niet bekend met politie protocollen (zoals dat het niet handig is om uit enthousiasme alles zomaar aan te raken op een plaats delict, of dat het verzamelen van bewijsmateriaal wel op een legale manier moet gebeuren).
A-typische sidekick
Maar ho eens even: een norse detective die hulp krijgt uit onverwachte hoek, hebben we dat niet eerder gezien? Ja, denk maar aan The Mentalist (consultant met uitzonderlijke observatie skills), Castle (detectiveschrijver) of Bones (forensisch antropoloog). Erg vernieuwend is de serie dus niet, net als de vaste formule waarmee het werkt: elke aflevering behandelt de serie een nieuwe zaak die met een paar twists, turns en voornamelijk Morgans scherpe geest na 45 minuten wordt opgelost. Leuk en vlot, maar na een paar afleveringen ook ietwat uitgekauwd en voorspelbaar. Gelukkig is de serie goed gecast met Kaitlin Olsen als stralende middelpunt in de rol van quirky Morgan (tevens uitvoerend producent) die als een frisse wind door het genre heen dendert. Haar komische talent bewees ze al eerder in It’s Always Sunny in Philadelphia en Hacks, en ook in High Potential krijgt deze vrij baan. De chemie tussen de acteurs is sterk, de dialogen zijn gevat, het tempo ligt hoog en de gebeurtenissen zijn origineel en vermakelijk (en een tikkeltje soapy).
Koddige crime
Dat de andere agenten niet zo snugger lijken naast Morgan moeten we als kijker maar voor lief nemen, net als de vragen waar we mee blijven zitten: wat is haar rela precies met ex Ludo met wie ze baby Chloe en zoon Elliot deelt en die vooral als manny optreedt? Waarom lijkt de verhaallijn van ex Roman op een gegeven moment verdwenen te zijn? En waarom leren we de eendimensionale side characters niet beter kennen? Waar de gelaagdheid in de bijrollen ontbreekt wordt daar bij Morgan iets meer op ingezoomd. De sterkste momenten zijn dan ook die waar het koddige crime wordt afgewisseld met oprecht drama, zoals de momenten tussen Morgan en puberdochter Ava, die met zichzelf in de knoop zit door het gemis van haar vader en het feit dat ze het enige bi-raciale gezinslid is. Meer van zulk soort scènes zouden de serie niet misstaan en misschien wat meer diepte geven.
Hoe dan ook blijft High Potential, gebaseerd op het Franse HPI, een lekkere wegkijkserie die verrassend vermakelijk is. Op de zender ABC behaalt de serie al torenhoge kijkcijfers. Is het vernieuwend? Neuh. Kan je deze serie missen? Ja, best. Maar ga je lekker op whodunit series als The Mentalist, Castle, Bones, Only Murders in the Building? Dan is High Potential een leuke (en verslavende) toevoeging!
- Cijfer: 7
- Te zien op Disney+
- Whodunit, crime, drama, mystery
- 12 afleveringen
- Cast: Kaitlin Olson, Daniel Sunjata, Judy Reyes, Amirah J, Javicia Leslie, Deniz Akdeniz e.a.