Review Kaos: niet eat the rich, maar fuck Jeff Goldblums Zeus Nieuwe Netflixserie vanaf 29 augustus te zien
KAOS
Niet bekend met de Griekse Mythologie? Dan is Netflixserie Kaos een bizarre - en soms verdraaide - introductie of een interessante nieuwe lens om naar onze wereld te kijken.
Door: Loeke de Waal
Zeus (Goldblum), Koning van de Goden, ontdekt in Netflixserie Kaos een rimpel in zijn voorhoofd en ziet het als een voorbode voor het einde van de wereld, of in ieder geval zijn eigen heersing erover. Ondertussen richten drie mensen zich op een belangrijke voorspelling die zal onthullen hoe zij met elkaar en de Griekse Goden verbonden zijn. Maar de corrupte en arrogante Goden laten het daar niet bij zitten en nemen alvast keihard wraak voor de macht die hen langzaam ontnomen wordt.
Moderne mythen
Kaos gebruikt de Griekse Mythologie om de wereld waar wij in leven, die van machthebbers en machtelozen, op scherp te zetten. Goldblum is een neurotische en lichtontvlambare Zeus, Janet McTeer speelt zijn vrouw Hera en Rizwan is hun zoon Dionysus die probeert van onder hun schaduw uit te komen. Samen wonen zij in een soort miljardairsvilla bovenop Mount Olympus. De mythe van Orpheus en Eurydice wordt ook nog even in een modern jasje gestoken, want Opheus is nu een beroemde rockster en zijn muze Eurydice komt in een soort onderwereld terecht die meer op een fabriek of andere zakelijke hel lijkt. Hen wordt dit keer door Persephone, niet haar partner Hades, een (aangepast) voorstel gedaan om weer terug naar de levende wereld te keren.
En als je je nog even inleest in het verhaal van het Paard van Troje, kom je dit seizoen ook een heel end. Alleen vertonen de Trojanen nu een opvallende en ongemakkelijke gelijkenis met alle onderdrukte en gesegregeerde mensen van onze wereld. De mensen die niet gelijk behandeld worden, weggestopt in buitenwijken, die altijd met een scheef oog worden aangekeken, wiens dagelijks leven onmogelijk wordt gemaakt en rechten beloofd zijn, maar nooit hebben gekregen. Kaos wil maar zeggen: die mythische Goden die zich onaantastbaar wanen en voor andere besluiten of de poorten voor hen opengaan, die kennen we nu ook. Alleen zijn het de rijke mensen met (politieke) macht.
Maar die goden/machthebbers zijn uiteindelijk het minst interessante wat de serie te bieden heeft. De mensen - ook gebaseerd op mythen - die zich tegen de goden keren, zijn waar het interessant wordt. De wereld van de goden is ook zo over the top dat het moeilijk is om er echt in te komen. De makers en acteurs lijken er net iets te lekker op te gaan, waardoor het zelfs soms gaat irriteren (wat mogelijk júist de bedoeling is!). Want moeten we er echt aan herinnerd worden hoe die machtigen der aarde vanaf hun superjachten het leven van de gewone mens zuur kunnen maken? No thanks.
de echte helden
Nee, geef ons maar de mensen die willen helpen, die het voor het collectief beter willen maken. Die scènes zijn ook meer gebalanceerd, hebben rust, zitten strak in de montage en intrigeren sowieso meer in hun verhalen. Wie zijn Ariadne/Ari, Euridyce/Riddy & Caneus? En wie hebben zij of hebben hen verraden waardoor ze nu in hun huidige shit positie zitten?
De goden worden pas weer interessant als ze wanhopig worden en zich - intens - aan hun macht proberen vast te klampen door de manipulatie van de mensen op aarde. En dat, bij vlagen, in hun gezicht opblaast. Of wanneer Hera (McTeer) Zeus (Goldblum) op zijn plek zet in een scherpe scene en hem duidelijk maakt dat hij alleen Zeus kan zijn, omdat zij zijn onzekerheden in het vizier houdt en ‘opslokt’ of verzorgt.
Een comeback kan je de ‘renaissance’ van Jeff Goldblum inmiddels niet meer noemen, die werd na Thor: Ragnarok (2018) al wel in gang gezet. Maar hij heeft zijn nieuwe karmapunten bij de nieuwe generatie de afgelopen jaren wel weten te behouden. Zijn charme op de rode loper, zijn lol in het vak en vooral zijn toewijding aan hippe, maar soms vreemde en uiterst kleurrijke fashioncreaties maken hem een ster. En nu zelfs demure op zijn kersverse perstour!
Fuck the Gods
Goldblums nieuwe serie Kaos heeft potentie. Soms breken ze de ‘fourth wall’ net te vaak, willen ze verhalen iets te netjes afronden en moeten de plotholes op de weg met regelmaat ontweken worden. Maar als je na enkele afleveringen eindelijk in het verhaal zit, omdat die aanstaande helden je erin getrokken hebben, maakt het wel nieuwsgierig.
In Kaos is het niet eat the rich, maar fuck the Gods, alleen moeten we voor de echte clash nog wachten op een tweede seizoen.
- Cijfer: 7
- Te zien op Netflix
- Komedie, drama
- 8 afleveringen
- Cast: Jeff Goldblum, Aurora Perrineau, Janet McTeer, Nabhaan Rizwan, Cliff Curtis en meer.