Review One Day: niet je standaard romcom maar wel eentje die je moet zien!
One Day
Het begon met David Nicholls' wereldwijde bestseller uit 2009, toen kwam in 2011 de film die bijna Anne Hathaway's carrière kostte, en nu is daar - 15 jaar nadat het tijdloze liefdesepos voor het eerst over de toonbank vloog - een Netflix-serie. Kan fan-favorite One Day aan de hoge verwachtingen voldoen?
Door: Nienke van Dijk
Will they or won’t they?
Em en Dex, Dex en Em. Zoals alle iconic filmkoppels (Jack & Rose, Allie & Noah, Elizabeth & Mr. Darcy) staan enkel twee voornamen gelijk aan een groots en meeslepend liefdesverhaal. Die van Emma Morley en Dexter Mayhew begint in de zomer van 1988, als de twee een uitbundige nacht met elkaar doorbrengen na het afstudeerfeest van ‘uni’ in Edinburgh, of volgens Emma ook wel: ‘the first day of our properly adult lives’.
Emma en Dexter zijn klassieke tegenpolen. Zij is de intelligente sarcastische aspirantschrijver uit Noord-Engeland die hem halverwege het voorspel doodserieus vraagt wat zijn ‘plan of life’ is, en hij de charismatische posh golden boy uit Londen die behalve ‘travel’ weinig concrete toekomstplannen heeft. Het contrast tussen de personages doet je in de eerste paar afleveringen afvragen wat die twee in vredesnaam in elkaar zien. Toch hangt er een ongrijpbare spanning in de lucht, die een mislukte one night stand doet uitgroeien tot een onwaarschijnlijke vriendschap.
In 14 afleveringen zien we vervolgens hoe hun levens - met en los van elkaar - zich ontwikkelen over een tijdsspanne van 20 jaar. En blijft de terugkerende vraag: will they or won’t they?
15 juli
Een friends-to-lovers will-they-or-won’t-they romance is op zich niets nieuws, maar de vorm waarin One Day is gegoten wel: we zien alleen fragmenten uit hun 20 jaar durende liefdesverhaal, die allemaal plaatsvinden op een specifieke dag van het jaar: 15 juli. Elke aflevering zien we hoe hun levens ervoor staan op die dag, van 1988 tot 2007, en is daarmee een op zichzelf staand verhaaltje binnen het grotere geheel. Een leuke manier om het verhaal te vertellen, maar tegelijkertijd ook een ingewikkelde structuur. Want zo is het soms gissen wat er in de tussentijd is gebeurd, en zijn bepaalde sleutelmomenten in de levens van Emma en Dexter overgeleverd aan onze eigen verbeeldingskracht.
Gelukkig telt de Netflix miniserie wel 14 (!) afleveringen (veel voor een Netflix-serie tegenwoordig!), waardoor het verhaal zich zorgvuldig kan ontvouwen en we de hoofdpersonages goed leren kennen. Beter dan de filmvariant uit 2011, waar de jaarlijkse gebeurtenissen van 15 juli vluchtig achter elkaar werden geplakt zonder er enigszins op in te zoomen. Die verfilming met Anne Hathaway en Jim Sturgess in de hoofdrollen werd sowieso niet al te best ontvangen, voornamelijk te wijten aan het scenario, Anne Hathaway’s extreem slechte Yorkshire accent en het gebrek aan chemie tussen de main characters.
Knetterende chemie
Met die chemie zit het in deze nieuwste versie van One Day overigens wel goed! Het knettert tussen Ambika Mod en Leo Woodall, twee redelijke nieuwkomers. Zij is van origine comedian en vooral bekend van de BBC ziekenhuisserie This is Going to Hurt en hij had pasgeleden zijn break out rol als Jack in het tweede seizoen van The White Lotus. Twee talentvolle acteurs die hun rollen met verve spelen - Leo’s Dexter wordt nooit onsympathiek en Ambika’s Emma is moeiteloos gevat - al had de casting er ook heel anders uit kunnen zien.
Leo zat destijds middenin de opnames van The White Lotus en vloog voor de casting terug van Sicilië, compleet met (fake) nek tatoeages en al, waar de producers toch lichtelijk van schrokken. Ambika wees op haar beurt de auditie in eerste instantie af, omdat ze - als groot fan van het boek - zichzelf totaal geen Emma vond. Toch zond ze een tape in en toen het tweetal eenmaal tegenover elkaar werd gezet voor de chemistry read was het voor de casting directors al snel duidelijk: na honderden auditanten hadden ze eindelijk hun Em en Dex gevonden.
Het spel van beide acteurs voelt zo vanzelfsprekend aan dat het - in combinatie met Leo’s dreamy eyes, Ambika’s komische timing, de smachtende close ups en waarachtige dialogen - haast onmogelijk is om je níet te verliezen in het liefdesverhaal van deze niet-zo-standaard-romcom.
Ode aan vriendschap
Niet-zo-standaard omdat het - ondanks die prangende will they won’t they-vraag - bovenal gaat over vriendschap, en hoe een vriendschap zich door de jaren heen ontwikkelt, continu aan verandering onderhevig, inclusief minder mooie momenten. De serie is dan ook op z’n sterkst in intieme, kwetsbare en pijnlijke scènes, wanneer de personages botsen en elkaar op hun tekortkomingen wijzen (Emma’s arrogantie versus Dexter’s ignorance) op een manier die je alleen durft als je onvoorwaardelijk van iemand houdt.
Met gemiddeld een half uur per aflevering is One Day een lekkere bingebare serie met een (tragi)romantisch verhaal, ijzersterke cast en geloofwaardige dialogen. Maak je klaar om te zwijmelen (zonder dat het cheesy wordt) met deze waardige verfilming van David Nicholls hartverscheurende roman.
- Cijfer: 9
- Vanaf 8 februari te zien op Netflix
- 14 afleveringen
- Drama, comedy, romantiek
- Cast: Ambika Mod, Leo Woodall, Amber Grappy, Jonny Weldon, Eleanor Tomlinson, Essie Davis, Tim McInnerny e.a.