Review Shogūn: de Japanse Game of Thrones? Vanaf 27 februari op Disney+
Shogūn
Het is misschien niet helemaal eerlijk om een serie gebaseerd op waargebeurde verhalen in het feodale Japan van 1600 te vergelijken met een fantasyshow die alle goodwill verloor met het laatste seizoen. Maar: is FX’s Shogūn de Japanse Game of Thrones?
Door: Loeke de Waal
Reken maar van ‘yes’. In Shōgun wordt er 10 afleveringen lang flink gestreden over wie het land mag leiden. Daarvoor komen de verhalen van verschillende personages samen: een vrouweijke samurai met een verleden, een Engelse zeeman die in Japan strandt, een machtige ‘daimyo’ (feodale heer) Yoshi Toranaga met politieke tegenstanders, een select groepje (te) ambitieuze mannen en een vrouw die het allemaal in ogenschouw neemt en haar moment afwacht. Shogūn is een fijne mix van de subtiele kracht van taal, cultuur, landschappen en natuurlijk de nodige politieke geheimen en familie-intriges.
Powertrip
De naam van de serie komt van de Japanse ‘Shōgun’ die in het land een tijd lang meer macht had dan de keizer die een zogeheten ‘militaire dictator’ was. Shogūn de serie is dus de ultieme powertrip en kosten noch moeite zijn gespaard om het in beeld te brengen. De kleuren zijn diep, de ornamenten overdadig, de machthebbers bijna royal, de kleding gelaagd en de natuur weelderig. En de gesprekken? Die zijn vol: niet alleen wordt er véél over handel en het rijk gesproken, elk woord lijkt een dubbele betekenis te hebben. Elke wenkbrauw die omhoog prikt, zegt meer dan duizend woorden. En de plek waar je mag zitten, spreekt boekdelen.
De serie is gebaseerd op waargebeurde verhalen en de geschiedenis rond de periode 1550-1600 die in 1975 in de historische roman ‘Shogūn’ werden opgeschreven door James Clavell. De Engelse zeeman in het boek en de serie, John Blackthorne, is bijvoorbeeld losjes gebaseerd op William Adams die in Japan samurai werd onder een van de machtigste daimyo’s. De basis voor Yoshi Toranaga. Daardoor heb je soms het gevoel dat je naar een historische serie kijkt en dat maakt het toch net wat interessanter: ineens zijn de belangen, personages en het bedrog echt(er).
Mana a mana
En wie had gedacht dat het gat dat Game of Thrones achterliet te vullen was met samoerais. Laat je alleen niet voor de gek houden door de mannen die strijden om de top spot, want het zijn toch weer de vrouwen die cruciaal blijken voor het winnen van de ware machtsstrijd. De mannen showdown is precies dat: voor de show. Het ware politieke spel wordt kundig gedragen door de actrices die onder andere Lady Mariko, de moeder van de keizers erfgenaam en de bordeelhoudster vertolken.
Terwijl je via Shogūn een introductie krijgt in Japanse cultuur, gebruiken en tradities, schuurt het soms door de vergelijking tussen hen en de ‘beschaafde’ Engelsman. Let wel, hij wordt door de Japanners als barbaar gezien, maar vooral om te laten zien hoe xenofoob ook zij kunnen zijn. Als het over het echte waardeoordeel gaat, lijkt de serie soms net meer de kant van Blackthorne op te leunen. Ja, hij moet om respect af te dwingen de taal en tradities leren, maar eigenlijk vooral om te overleven. Één misstap en het kost hem zijn leven.
Uiteindelijk houdt Shogūn je op het puntje van je stoel met de vraag: wie is wie te slim af? Maar wees gewaarschuwd; dat gaat er regelmatig bruut en bloederig aan toe. Niet voor tere zieltjes.
- Cijfer: 8
- Te zien op Disney+
- Actie, drama
- 10 afleveringen, na de eerste twee afleveringen één per week
- Cast: Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis, Anna Sawai, Tadanobu Asano en meer.