Review The Fall of the House of Usher: de nieuwe Haunting of Hill House? Vanaf 12 oktober op Netflix
The Fall of the House of Usher
Netflix’s nieuwste horrorshow, The Fall of the House of Usher, ziet er gelikt en gothic uit, maar of het je net zo bij de keel grijpt als The Haunting of Hill House? Dat is de vraag.
“Wat maakt een mens écht rijk?” is de kernvraag van de serie die vanaf 12 oktober te zien is. Geld? Bezittingen? Een succesvol bedrijf? Of familie? Liefde? En relaties? Het antwoord lijkt zo zwart-op-wit misschien helder, maar voor alle personages in The Fall of the House of Usher is het een levenslange strijd. Die voor niemand prettig afloopt (en dat is geen spoiler!).
The Fall of the House of Usher volgt de familie Usher, met aan het hoofd Roderick (Bruce Greenwood). Hij runt een farmaceutisch imperium dat groot werd met de pijnstiller Ligodone. Het verhaal begint tegen het einde van zijn leven, met de begrafenissen van zijn zes kinderen en de rechtszaak die hem boven het hoofd hangt voor de moorden en corruptie die aan zijn bedrijf worden gelinkt. Samen met zijn tweelingzus Madeline (Mary McDonnell) probeert hij ondertussen de controverses en schandalen waar zijn kinderen hem mee opzadelden weg te werken.
Poëtische inspiratie
The Fall of the House of Usher komt van dezelfde maker als de verfilming van The Haunting of Hill House (2018) en Bly Manor (2020). Mike Flanagan werd daarmee een ware horrorheld die eerder ook verhalen van Stephen King naar het grote scherm bracht en daarvoor door niemand minder dan Quentin Tarantino werd geprezen. Maar The Fall of the House of Usher is zijn laatste serie met de streaminggigant Netflix. En misschien is dat maar goed ook.
Waar de adrenaline in de eerste minuten van The Haunting of Hill House al door je aderen gutst en de jumpscares je uit je stoel kunnen lanceren, kabbelt The Fall of the House of Usher te veel voort. Het is een verfilming van enkele van de legendarische verhalen en gedichten van de Amerikaanse poëet Edgar Allen Poe, die aan het begin van de negentiende eeuw leefde en bekend stond om zijn verhalen vol gothic en het macabere.
In monologen, voice-overs, gesprekken en sms’jes vang je in de serie hints op van onder andere Annabel Lee, The City in the Sea, Spirits of the Dead en The Raven. En elke aflevering draagt de titel (en gelijk een clue) van een Poe-verhaal. The Fall of the House of Usher publiceerde Poe in 1839 en vormt een - dunne - rode draad door de Netflixserie.
Nevermore
Maar Edgar Allen Poe is één van de beste Gothic horrorschrijvers ooit en het is moeilijk die belofte in een op zijn werk geïnspireerde serie waar te maken. Steeds wanneer je er een beetje in komt (halverwege aflevering vier of rond de afwikkeling van het verhaal in aflevering zeven en acht), raken de makers je weer kwijt. En dat terwijl The Fall of the House of Usher online met Succession wordt vergeleken, maar dan met bloed en een beetje rock 'n roll. Maar zo strak en politiek is het ook niet.
Na acht afleveringen blijf je achter met de wens Edgar Allen Poe’s originele werk op te pakken. Was het toch ergens goed voor. Maar Mike Flanagan’s variant; nevermore.
- Cijfer: 5.5
- Te zien op Netflix
- Thriller
- 8 afleveringen
- Cast: Carla Gugino, Bruce Greenwood, Mark Hamill en meer.