Snelle: Zonder Jas Naar Buiten: 3 redenen waarom je deze docu wilt zien
Snelle: Zonder Jas Naar Buiten
Wat gaat er allemaal om in het hoofd en leven van de megapopulaire artiest Snelle? Je krijgt de antwoorden in z'n eigen Netflix-docu die geregisseerd is door Anne de Clercq.
Met hits als De Reünie, Blijven Slapen en De Overkant gaat Lars Bos aka Snelle als een raket! En nu heeft hij ook z’n eigen documentaire op Netflix. Redacteur Danielle Jonkman geeft 3 redenen waarom je deze docu niet mag missen.
Snelles naam is ook een toepasselijke titel voor z’n leven, want de muzikant gaat megahard. Hij schudt de ene na de andere hit uit z’n mouw, is coach bij The Voice Kids en heeft nu ook een eigen Netflix-documentaire. En dit als eerste Nederlandse artiest ooit. Helaas kan je ook té hard gaan. Recentelijk kwam het bericht dat Snelle oververmoeid is en dat de jonge artiest het even rustig aan moet doen. In de tussentijd kunnen we gelukkig genieten van Anne de Clerqs documentaire. Zonder Jas Naar Buiten is een aanrader, zowel voor de fans (moi) als degenen die Snelle nog niet zo goed kennen.
1. DE ANDERE KANT VAN SNELLE
We kennen Snelle de rapper en zanger, maar wie is Lars eigenlijk, de persoon achter de artiest? Wie is die 25-jarige jongen uit het dorpje Gorssel in het oosten van het land? In de docu laat Snelle naast zijn artiestenleven ook z'n worstelingen en kwetsbare kanten zien. Dat 'ie vroeger gepest werd om z'n hazenlip bijvoorbeeld. Of wat negatieve reacties met hem doen. De makers razen daarbij soms wel iets te snel over emotionele onderwerpen heen. Wanneer Lars en z’n ouders bijvoorbeeld terugblikken op zijn pestverleden, lijkt dit ze meer te doen dan we te horen krijgen. Je voelt dat er meer emotie onder oppervlakte ligt, maar het is haast alsof de makers denken: Check, door naar het volgende onderwerp. Waarom, geen idee. Maar het laat je als kijker soms met onbeantwoorde vragen achter. Dit neemt echter niet weg dat Lars op veel momenten heel open is, vooral over zijn angsten. “Ik ben bang dat ik me te veel ga gedragen naar wat een ander denkt dat ik ben, dat ik een karikatuur van mezelf wordt. Ik ben bang vrienden om te verliezen. En soms is het beangstigend om te bedenken dat het nooit meer normaal kan worden”, aldus de openhartige artiest die je dankzij dit portret zelfs als fan stukken beter leert kennen.
2. CREATIEF MET CORONA
Kijk je een docu over een artiest, dan zijn de podiumbeelden en behind-the-scenes bij concerten en festivals vaak het leukst. Maar waar volg je een artiest die niet kan optreden door corona? De makers bedachten er iets creatiefs op. Aan de hand van Snelles hits (van old school pokoes tot nieuwe singles die veel over z’n leven gaan) vertellen ze zijn verhaal op locaties met een persoonlijke binding. Zo is Snelle te vinden in zijn huis in Diemen, op de Herman Brood Academie waar hij les kreeg, in z’n ouderlijk huis, in de woning waar hij veel met z’n matties zat te chillen, blowen en muziek schreef, in een muziekstudio en nog veel meer. Voor een aantal interviews hebben de makers zelfs Snelles auto naar de studio verplaatst, met projecties van snel- en stadswegen op de achtergrond. Logisch. Snelle zit namelijk voortdurend in zijn bolide, om van oost naar west te racen. We ontmoeten zijn belangrijkste vrienden, z’n vriendin, familie en artiesten als Maan, Paul de Munnik en Suzan en Freek vertellen over hun band en samenwerking met Snelle. Geen concerten, en toch een heel muzikale documentaire. Nice!
3. WAAROM SNELLE OVERVERMOEID IS? NOU, HIEROM!
Komt je eigen documentaire eindelijk uit, dan wil je hem natuurlijk ook promoten en er trots over vertellen. Maar zoals we inmiddels weten, moest Snelle recentelijk een stap terug doen en rust nemen. Al vanaf de openingsscène is direct duidelijk hoe vol Snelles leven is, zelfs nu veel optredens door corona zijn gecanceld. “Als ik mijn leven visualiseer, is het een agenda met allemaal bolletjes,” zegt hij recht in de camera. Hij vertelt zijn vriend en manager Hidde dat hij vaker rust wil nemen, maar hij weet niet hoe. ‘Nee’ zeggen vindt de jonge artiest erg moeilijk. Ironisch genoeg is de documentaire daardoor een direct antwoord op de vraag wat er momenteel met Snelle aan de hand is. Dat levert al met al een beetje verdrietig kijkmateriaal op, maar vooral heel boeiend ook én entertainend.
Snelle: Zonder Jas Naar Buiten zie je vanaf vrijdag 16 april op Netflix.
- Snelle: Zonder Jas Naar Buiten (2021)
- Cijfer: 7,5
- Documentaire
- Duur: 1u, 29min
- Regie: Anne de Clercq