Waarom Tenet nú al de meest besproken film van het jaar is
Tenet
De eerste echte én enige grote blockbuster die sinds de pandemie in de bioscoop draaide. Misschien niet Christopher Nolans allerbeste, maar wel een heerlijk ingewikkeld spionageavontuur dat je als vanouds uit je bioscoopstoel deed knallen. Of je hem nou snapte of niet. Heerlijk.
Na twee keer uitstel komt 27 augustus EINDELIJK Christopher Nolans nieuwe kraker Tenet uit. En daar krijgen niet alleen filmfans klamme handjes en hartklopping van, ook de complete bioscoopindustrie en Hollywood als je de vele berichten mag geloven. Hier check je waarom!
Komt er een nieuwe film uit van Christopher Nolan, dan liggen het enthousiasme en de verwachtingen kneiterhoog. De Britse regisseur staat namelijk garant voor grote artistieke en commerciële successen als Memento, The Prestige, Inception, de Batman-trilogie, Interstellar en Dunkirk. Nolan is inmiddels ook een genre op zich geworden door episch big-budget-entertainment vol waanzinnige decors, vette actie en verbluffende visuals op unieke wijze te combineren met filosofische thema's, drama en getormenteerde hoofdpersonages. Hij speelt daarbij graag met tijd en chronologie en is niet vies van scènes of (open) eindes met een hoog WTF-gehalte. Zelfs Leonardo DiCaprio snapt na tien jaar Inception nog niet helemaal... Popcorn meets arthouse op z’n best, als je het mij vraagt.
Topcast, topcrew, top alles
Ook de nieuwste sciencefictionthriller Tenet belooft een spektakel te worden, waarvoor Nolan wederom een topcast (John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Michael Caine) en een topcrew (cinematograaf Hoyte van Hoytema en de Zweedse topcomponist Ludwig Göransson) optrommelde. Kosten noch moeite óf wereldwijde locaties zijn gespaard om de film er supergelikt uit te laten zien. Maar echt: de trailer doet je al kwijlen. Al blijft wel nog een beetje vaag waar Tenet nou precies over gaat; de plot is strikt geheim. We weten alleen dat hoofdpersonage Washington de wereld moet redden van de ondergang op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd. Geen tijdreizen, maar iets met ‘inversie’. Geen flauw idee wat het betekent, maar Nolan maakt er vast iets tofs van.
Release-geneuzel
Nu is de film zelf inmiddels ook onderdeel geworden van een soort reddingsmissie. Met alle gesloten bioscoopdeuren wereldwijd, opnieuw oplaaiende discussies over filmtheaters versus streaming én alle uitgestelde titels, was het nog even spannend of en hoe Tenet uit zou komen. Maar Warner Bros. hakte deze maand de knoop: Tenet gaat vanaf 27 augustus 'gewoon' de bioscopen in. Eerst in Europa, Australië, Canada, Japan en Zuid-Korea en een week later volgen een aantal Amerikaanse steden. Zo heeft de studio de hoogste kans op succes (er moet minstens zo’n 400 miljoen aan productie- en marketingkosten worden terugverdiend) en krijgt ook aandeelhouder Christopher Nolan als groot liefhebber en voorstander van de bioscoopbeleving z’n zin.
Welkome reanimatie
Bovendien leeft de hoop dat Tenet noodlijdende bioscopen een steuntje in de rug geeft. Het is natuurlijk erg ambitieus om te denken dat 'box office koning' Christopher Nolan in z'n eentje wel even de mondiale bioscoopwereld boven water houdt. Daar is meer voor nodig in deze roerige tijden voor de filimindustrie. Sommige theaters liepen de afgelopen tijd bovendien al te veel omzet mis, sommige filmfans lijden nog aan biosvrees, en corona klopt al op de deur met golf numero twee. Dammit. Maar na alle uitgestelde blockbusters zoals James Bond, Mulan en Wonder Women, is Tenet nu wel de eerste film die in ieder geval de grotere massa’s op gang kan krijgen en zo de bioscoopwereld een kleine reanimatie geeft.
Maar goed, allemaal bedrijfspraat. Niet onbelangrijk, maar laat ik voor nu de filmpret niet bederven. Wij fans kijken er vooral naar uit om na mááánden eindelijk weer te genieten van een episch filmspektakel op het grote witte doek. En Nolan stelt never nooit teleur. Have fun!
Tenet draait vanaf 27 augustus in de bioscoop. Bekijk hier de trailer.