Review Thank You, Next: een serie die haal graag Gen-Z wil zijn maar het overduidelijk niet is Vanaf 9 mei te zien op Netflix
Thank You, Next
In deze dure nieuwe Netflix-serie volgen we Leyla (Serenay Sarıkaya) die na een break-up weer lekker aan het daten slaat. De mooie mannen, de juicy dates, de geweldige locaties: genoeg ingrediënten voor een vermakelijke serie zou je denken. Nou, blijkbaar niet…
Door: Valérie Hoffmann
Ken je het liedje ‘It’s Raining Men’? Als je niet beter wist zou je denken dat de iconische hit van The Weather Girls voor deze serie is geschreven. Want Thank You, Next zit daadwerkelijk vól met mannen en lijkt het of Leyla iedere aflevering haar peilen heeft gericht op een nieuwe prins op het witte paard. Het is makkelijk om te zien waarom Leyla in eerste instantie voor ze valt (mega hot en mysterieus), maar waarom ze soms net zo snel weer verdwijnen is niet te begrijpen. Het is bovendien moeilijk om Leyla te 'shippen' met één van de potentiële mannen, omdat het simpelweg niet bij te houden is wie er nou leuk was en wie niet. De serie werkt met veel flashbacks, maar soms vloeit een scène zo vloeiend over in de andere dat je niet door hebt ineens weer in het verleden te zitten. Je vraagt je tijdens het kijken van de serie dus constant af in welk jaar je nu weer bent beland en wie de man van het uur is. Lekker bezig Leyla, maar wij snappen er niks meer van.
#Millenials
Gelukkig doen de makers wel iedere aflevering hun best om te verduidelijken in welke romantische status Leyla zit. Alleen slaan ze de plank goed mis. Ze hebben zich met titels als #situationship, #lovebombing en #ghosting, duidelijk laten inspireren door de manier waarop Gen-Z op TikTok over daten praat. Helaas schemert in iedere aflevering door dat de personages toch echt uit een andere generatie komen en niet matchen met de ‘hippe jonge’ hashtags die ze gebruiken. Wanneer Leyla (succesvolle vrouw met een groot koophuis en dure tas) het over haar ‘situationship’ heeft, bedoelt ze blijkbaar een onenightstand van wie ze verwacht dat hij nooit meer naar een andere vrouw kijkt. En hier zou je Gen-Z niet op betrappen, die weten namelijk dat een ‘situationship’ een situatie is waarin twee mensen in principe alles doen wat je in een relatie zou doen zonder het label erop te plakken (en vooral allebei doen alsof ze het helemaal prima vinden dat het zo 'casual' is). Het is zóó duidelijk dat deze geschreven is door millennials die nog relevant proberen te zijn, dat de kijkervaring gewoon awkward wordt.
Hollywood Glamour
Ook duidelijk is dat er veel geld zit in deze serie. En met de vele verschillende settings, de dure hotels, kleding, accessoires, roeiboottochtjes én een Turkse popster als in een gastrol, is ook duidelijk waar het geld naartoe is gegaan. Maar duurder is niet altijd beter, dat bewijst ook Thank You, Next maar weer. De vele decors voelen vaak een beetje random en onnodig aan (we hoeven echt niet vijf verschillende hotels te zien om te begrijpen dat de personages rijk zijn). En de styling van de personages is soms bijna lachwekkend en ongeloofwaardig slecht: een advocaat met een croptop in de rechtzaal, seriously? Het geld van de serie had beter gebruikt kunnen worden om betere schrijvers aan te nemen die het wel was gelukt om een logisch, goed te volgen verhaal en kloppende details te vertellen.
Skip-materiaal
Sterker nog: Thank You, Next is wat ons betreft een zooitje van een serie die in z’n handjes mag knijpen als het lukt om een enkeling mee te slepen in het alle kanten op springende verhaal. Het enige wat de serie wel goed kan, is een plotselinge cliffhanger creëren in de laatste 2 minuten van de aflevering waardoor je plotseling toch in één avond deze hele dating-in één keer uitkijkt. Gelukkig zijn de personages erg mooi om naar te kijken (zo vergeet je soms even hun slechte acteerwerk), maar het is al met al te weinig aan pluspunten om aan deze serie te beginnen. Voor je het weet ben je namelijk ruim vijf uur verder en vraag je je af wat je met je leven aan het doen bent.
- Cijfer: 4
- Te zien op Netflix
- Romantische Komedie
- 8 afleveringen
- Cast: Serenay Sarıkaya, Metin Akdülger, Hakan Kurtaş, Boran Kuzum, Ahmet Rıfat Şungar, Meriç Aral, Bade İşçil, Esra Ruşan, Efe Tunçer