The Tinder Swindler: sicke true crime-docu over next level catfish
The Tinder Swindler
Hoe een swipe naar rechts leidt tot een bizarre nachtmerrie.
Van de makers van Don’t F**k with Cats dropt Netflix de must-see docu The Tindler Swindler. Hierin zie je hoe ‘droomguy’ Simon de datingapp gebruikt om wereldwijd vrouwen voor miljoenen op te lichten. Een paar slachtoffers (ook een Nederlandse) slaan terug. Bizar en spannend!
Kijk je de eerste dertig minuten van The Tinder Swindler, dan kost het moeite om niet aan 'victim blaming' te doen (sorry). Met een cheesy muziekje op de achtergrond vertelt de Noorse Cecilie waarom Belle en het Beest altijd al haar favo sprookje was: een verhaal over een dorpsmeisje dat op iets groters hoopt en iemand (Beest) ontmoet die ze kan redden. Vervolgens hoor je hoe Cecilie via Tinder stuitte op de aantrekkelijke Israëlische Simon Leviev: de zoon van een superrijke diamanthandelaar met een luxeleventje dat bestaat uit reizen, privéjets, dikke auto’s, designerkleding en vijfsterrenhotels. Swipe naar rechts! Hun eerste koffiedate vindt plaats in het fancy Londense Four Seasons hotel en gelukkig: de rijke playboy ziet er precies uit zoals op z’n foto’s. Het klikt ook direct tussen de twee en de gesprekken worden al snel persoonlijk. Sprookjes en romcoms bestaan dus toch. De playboy vraagt al na een uur of Cecilie gezellig meevliegt naar Bulgarije, waar hij een zakelijke meeting heeft. Uuuh…
Prins op de witte privéjet: YOLO!
Je hoort Cecilie zeggen ‘ik zou stom zijn als ik nee zei’ en ‘het voelde als een film’. Een vriendin appt nog dat hij haar misschien wel ontvoert. Maar de Noorse zit zo met haar hoofd in de wolken door deze geweldige date, dat ze aan dat scenario nog helemaal niet had gedacht. Ze vindt het wél een beetje opmerkelijk dat Simons ex en hun tweejarige dochtertje ook meereizen naar Bulgarije (wtf). Maar ach, YOLO toch? Lekker op avontuur. Na nog wat dates, rozenboeketten en een shitload aan facetimegesprekken (de prins op de witte privéjet reist veel voor 'werk') hebben ze een relatie. En niet veel later stelt Simon voor om te gaan samenwonen. Hij kan zelf alleen niet bij de bezichtigingen zijn door al z'n business trips... Het is bewonderenswaardig hoe kwetsbaar Cecilie zich opstelt door deze details, haar eigen naïviteit en complete whatsapp-geschiedenis met de wereld te delen. Helemaal wanneer de boel omslaat en je ontdekt hoe Simon haar met leugens over 'levensgevaarlijke bedreigingen' ook nog zover krijgt om geld naar hem over te maken. Heel. Veel. Geld. Dag droom, hallo nachtmerrie.
Absurd en retespannend
In The Tinder Swindler doen meer van Simons slachtoffers hun verhaal. En hoe verder je in de docu komt, hoe absurder het wordt. Het geld dat Shimon aftroggelt van de een, geeft hij uit aan dure vakanties met een ander. Lange tijd komt hij daarmee weg door de supersluwe manier waarop hij z'n Tinder-matches inpalmt. Alles aan deze gast lijkt legit, met fake foto’s en berichten op Google die z’n verhaaltjes bevestigen. De docu wordt extra spannend vanaf het moment dat Cecilie vertelt dat ze naar de pers is gestapt. Dat zet een onderzoek en een reeks gebeurtenissen in gang waardoor ze in contact komt met lotgenoten en politie. Al blijkt het nog knap lastig om de rondreizende oplichter te pakken te krijgen. De Amsterdamse Ayleen Charlotte speelt hierin nog een belangrijke rol, maar ik zal niet spoilen hoe dat afloopt. Wel kan ik je vertellen dat de spraakmakende docu een rake een spiegel voorhoudt. Hoe meer je ontdekt over de sneaky strategie van Simon (of Shimon Hayut zoals hij echt heet), hoe minder je geneigd bent om te denken: dit overkomt mij nooit. Deze gast wist precies wat hij deed en hoe hij goedgelovige vrouwen op zoek naar een leuke match (en een bepaald type guy misschien) moest inpakken en overtuigen van zijn miljardairsleventje.
AanradeR
The Tinder Swindler duurt een kleine twee uur, maar vliegt voorbij en verveelt geen seconde. Door de manier waarop de tijdlijnen en verhalen van de vrouwen met elkaar worden vervlochten, ben je reuzebenieuwd naar de ontknoping. Lang niet alle vragen worden beantwoord, sommige wendingen zijn voorspelbaar en de muziek in het eerste deel van de docu is behoorlijk cheesy. De true crime docu is echter veel te intrigerend om je daaraan te storen. Het bizarre (en tikkeltje onbevredigende) einde maakt bovendien goed duidelijk waarom het hard nodig is dat de slachtoffers van Simon hun verhaal delen. Kijken dus. En bedenk goed wat je met je volgende swipe doet.
Wil je trouwens meer weten over deze ongelofelijke zaak? Check dan ook de driedelige podcast die Netflix vanaf 9 februari lanceert op You Can't Make This Up. Daarin krijg je nog meer te horen over het leven en de methoden van de Tinder Swindler.
- The Tinder Swindler (2022)
- Cijfer: 8
- True crime-docu
- Netflix
- Regie: Felicity Morris